2018. 03. 10. 2 PM Shepherd's Day

2018. 03. 10. 14.00 PÁSZTORNAP


A pásztorság államiságunk előtti mesterségünk, amelynek utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik el a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterséggel járó temérdek teendőt.
A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre az ő művészetükben.
A Pásztornapra ma élő nagy tudású pásztorokat hívtunk meg, akik énekben, táncban, valamilyen hangszerjátékban, vagy más mesterségben kiemelkedőek.

 

 

 

 

14.00-tól birkapörkölt-főzés a karcagi pásztorokkal
20.00: Pásztorünnep (színpadi előadás)

 


Közreműködnek:
 

Pendely Énekegyüttes (a 2017-e Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptáncos vetélkedő kategóriagyőztesei), Veres Hunor, Agócs Gergely, Ordasok Táncegyüttes, Végső Miklós, Papp László, Appelshoffer János, Szűcs János, Berecz István

Zenekar: Halmos Attila és barátai

 

Fotó: Farkas József

 

 

További fényképek a galériánkban!

 

 

Az esten fellép Debreczeni-Kis Helga, a Zeneakadémia citera-népi hegedű szakos hallgatója, a Fölszállott a páva döntőse, akit Arany Páva-díjjal és Nívódíjjal is jutalmaztak. „Az autentikus népzene minél pontosabb elsajátítása és továbbadása mellett fontosnak tartom a citera adta lehetőségek kihasználását minél szélesebb skálán. Nagyon fontosnak tartom, és küldetésemnek érzem, hogy általam minél többen úgy tekintsenek a citerára, mint egy nagyon virtuóz hangszerre, aminek helye van a nagyszínpadokon, fesztiválokon, és amin nem csak népzene játszható, hanem a jazzen keresztül a komolyzenén át a bluesig, bármi!” - mondja magáról Helga.

 

 

 

 

Pendely Énekegyüttes

 

 

2012-ben alakult, tagjai mind a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI (közismert nevén Debreceni Zenede) növendékei. Az énekesek valamennyien debreceni gimnazisták és egyetemisták, a népdaléneklést pedig a Debreceni Zenedében tanulják.
Az együttest hét lány alkotja. Legfőbb céljuk a tiszta forrásból származó énekek továbbéltetése. „A népzene tiszta, mély értékeket közvetít, a fiatalok körében reneszánszát éli, de még mindig kevesebb figyelmet kap, mint amennyit érdemelne. Bízunk benne, az elkövetkező években mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy minél többen megismerjék.” – vallják a lányok.
Repertoárjuk felöleli az egész Kárpát-medence dialektusainak anyagát. „Fontos számunkra, hogy ne csak megtanuljunk egy-egy éneket, hanem újragondolva, a sajátunkként tudjuk azt másoknak átadni.” A hagyományőrző énekesekkel való személyes kapcsolat kialakítását és ápolását is elengedhetetlennek tartják, ezért időről időre a magyar nyelvterület különböző pontjain népzenei gyűjtőutak során gazdagítják tudásukat.
A Pendely Énekegyüttessel az érdeklődők különböző magyarországi és határon túli népzenei koncerteken, rendezvényeken, fesztiválokon találkozhatnak. Az együttes az eddigi legnagyobb szakmai elismerését 2017 decemberében a Fölszállott a páva 2017 televíziós tehetségkutató műsor Énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájának megnyerésével érte el.

Tagok: Szepesi Emese, Baló Anna, Bíró Nelli, Rácz Boglárka,
Fekete Boglárka, Bartók Boglárka, Végh Orsolya

 

 

(Fotó: MTVA)

 

 

Művészeti vezetők: Tóth Lilla és Sáriné Szebenyi Judit
Elérhetőség: https://www.facebook.com/pendelyenekegyuttes/
Kapcsolat: Tóth Lilla (70/430-3378, toth.lilla.lenke@gmail.com )
Sáriné Szebenyi Judit (30/443-4074, sarineszebenyijudit@gmail.com )

 

 

Veres Hunor

A Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolában tanul népi éneklést és népi hegedűt. A Debrecen városi rendezvényeken, fellépéseken rendszeresen képviseli a Zenedét, nemcsak szólóéneklésével, hanem a Bőgatya Énekegyüttessel is.
Veres Hunort a Fölszállott a páva 2016 népzenei és néptánc tehetségkutató műsor gyermekévadában ismerhette meg a közönség, ahol szép sikert ért el: az énekegyüttesek és énekes szólisták kategóriájában a középdöntőig jutott és "EZÜSTPÁVA" díjat kapott a zsűritől, valamint táborozási lehetőséget. A Váraljai Egyszólam táborban kiváló énekesektől tanulhatta a gyergyói, imregi, a Dobcsák testvérektől pedig a Felső-Bodrogközi népdalokat.

 

Jegyár: 1000 Ft

Jegyek kaphatók a Fonó weboldalán itt.
 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat