2011.11.26. 20.00 Mesterek és tanítványok - Erdélyi zenék klubja.


Az Esemény időpontja: 2011-11-26 20:00

Erdélyből származó, immár Magyarországon élő népzenészek havi rendszerességgel jelentkező programja.


Az erdélyi táncház.mozgalom a magyarországi ötlet átültetésével jött létre, két lényeges különbséggel: Ceausescu kommunista diktatúrájának sötét árnyékában és az akkori kulturális elzártságban utóvirágzó paraszti kultúra világítótornyának tövében.

Akkor ugyanis igazi lakodalmakban, igazi nagy prímások játszottak, és a székiek sem csak Kányádi halhatatlanná lett versében táncoltak „fekete-pirosban” a kolozsvári Posta téren. És, bár a szeku azonnal kitüntetett figyelmével, többek közt Kallós Zoltán segítségével mégis, kerültünk legyen bárhova a világban, életünk meghatározó élménye lett az akkori „táncházas” lét.

Szétszóródtunk, de ismét találkozni akarunk. Ebben segít a Fonó Budai Zeneház: havonta egyszer meghirdetjük az Erdélyi zenészek klubját a Fonóban, ahol az erdélyi zenészek mindenkit, mint anno Erdélyben, szívesen látnak és hívnak.

Szeretettel hívlak Benneteket most szombaton is.

Muzsikálnak: Székely Levente (Bodzafa, Ördögszekér, Kalamajka), Papp István "Gázsa" (Bodzafa, Gázsa), Major Levente, Szász József, Szász Lőrinc (Üsztürü), Kelemen László ( Bodzafa, Ökrös), Pávai István.

A múltkor Halmos Béla és Fekete Antal "Puma" is tiszteletét tette, ez most is várható.

Vendégünk: Tötszegi Tekla (Méra - Kolozsvár), a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum munkatársa, aki az erdélyi fazekaskultúráról fog rövid összefoglaló előadást tartani (Gondolom, sokan vagyunk, akiknek különböző cserepei vannak a lakásában, megvettük a különböző vásárokban, de fogalmunk sincs róla, hogy hol készítették azokat. Az előadás után talán egy kicsit többet fogunk tudni ezekről.)
Híreszteljétek az alkalmat és gyertek a Fonóba szombaton.
Kelemen László

Belépő: 1000.-Ft


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak