A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma továbbra sem tartja támogatandónak a Fonót.

2012-01-13 15:09:46

Sikereink mellett viszont egy szomorú tényt is meg kell, hogy osszunk Önökkel: a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma továbbra sem tartja támogatandónak a Fonó Budai Zeneházat.

„Bazseválás után a prímás osztja a bandának a gázsit - körben a
százasokat - és valahogy a bőgős mindig kimarad.
A végén méltatlankodva kérdi a bőgős: Hát nekem nem jár?
Erre a prímás ravaszul: Há' járni jár, csak nem jut...”


Tisztelt Fonó látogatók, partnereink, barátaink!

Elkezdődött a munka a Fonóban, amellett, hogy tervezzük az új évad eseményeit leltározunk, gyártjuk a statisztikákat, így egy picit még visszatekintünk a 2011-es évre.

Szembeötlő, hogy soha ennyi jó lemezt nem adtunk ki. Reméljük Önök is megtalálták a kedvencüket és sikerült ezekkel a kiadványokkal élményt szereznünk.
Rengeteg teltházas jazz, folk, és világzenei eseményünk volt, az évadzáró „Ami belefér” sorozatról nem is beszélve, megnyílt és működik a web-shopunk. A 2010-ben általunk életre hívott Budapest Folk Fest, az idén harmadik alkalommal fogja felvezetni a nyári fesztivál idényt. Tematikus táncházaink látogatói között egyaránt megtalálhatóak régi táncházasok és egyre nagyobb számban fiatalok, illetve itt muzsikálnak hétről hétre a fiatal népzenészek jobbnál jobb zenekarai is.
A ház alapítása óta együtt dolgozunk a Csík zenekarral, népszerűségük töretlen, a Fonóban tartott koncertjeikről többen szorultak ki, mint amennyi embert be tudtunk engedni, valamint CD-ikkel szinte nem győzzük kielégíteni a keresletet.
Mi voltunk műhelye, első mecénása a múlt század kilencvenes éveiben elkezdődött Utolsó Óra népzenei gyűjtésnek és mi vagyunk a kiadója az ebből született, 68 CD-ből álló Új Pátria sorozatnak. A Fonó tavaly is, mint mindig, nyitott volt a kisebbségi és kortárs művészeti szereplők, események, projektek befogadására és bemutatására.

Sikereink mellett viszont egy szomorú tényt is meg kell, hogy osszunk Önökkel: a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma továbbra sem tartja támogatandónak a főváros egyik meghatározó - lényegében a klasszikus mecenatúrára épülő - intézményét, a Fonó Budai Zeneházat.

Tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a problémával, az egész magyar kulturális élet a tönk szélén áll, kiadók, színházak, civil, független kulturális egyesületek, tánc és előadói műhelyek, képzőművészek, zenekarok vannak kilátástalan helyzetben.

Ezzel nem tudunk egyetérteni, szeretnénk, ha a kulturális kormányzat döntései egybevágnának a felvállalt értékeikkel!
Így a továbbiakban minden kommunikációs anyagunkon ott lesz, hogy a NEFMI továbbra sem támogat bennünket.

Tisztelt Fonó látogató!

Megértésüket és egyben támogatásukat kérve, a Fonó úgy tűnik továbbra is csak az igényes, elkötelezett kultúrafogyasztóknak fontos! Támogatásuk már akkor is értékes, ha viszik hírünket, akkor is, ha eljönnek egy-egy rendezvényünkre és akkor is, ha csak távolról figyelik tevékenységünket.
Olyat teszünk, amit talán észre se lehet venni, amikor jól végezzük a dolgunkat. De ha nem lenne ott, üresen kongana minden cifra hang. És mert soha nem az előtérben van, neki mostanában mindig csak jár, mégsem jut.

Ha ez így marad a továbbiakban, akkor sincs gond, mert ez lesz továbbra is az egyik olyan intézménye az országnak, ahová érdemes lesz betérni, ahol a magyar kultúra értékei mindig megtalálhatóak lesznek!


Várjuk Önöket az új évben is!

Horváth László
ügyvezető igazgató

 

Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak