A táncoló ellenállás világgá megy

2011-12-12 12:50:25

A magyar táncházmódszert az UNESCO november végén felvette a védett hagyományőrző módszerek nemzetközi listájára, ami nemcsak elismerést, hanem újabb távlatokat nyithat az önfenntartó mozgalom számára a gazdasági válságban.

A magyar táncházmódszert az UNESCO november végén felvette a védett hagyományőrző módszerek nemzetközi listájára, ami nemcsak elismerést, hanem újabb távlatokat nyithat az önfenntartó mozgalom számára a gazdasági válságban. A negyvenéves táncház múltját és jelenét vizsgáló körképben a mozgalom elindítói és gyakorlói mondják el az [origo]-nak, hogyan lett ellenálló mozgalomból nemzetközi modell, és hogyan él túl a YouTube korában.

A táncház közösségteremtő erejét emeli ki a negyvenes éveiben járó Tamás, aki egy Budapest melletti kis faluban él, és oda jár táncolni hetente egyszer. "Generációk mulatnak együtt, óvodások és tinik is, és ami a legjobb, hogy nem érzik egymást cikinek a másik előtt" - mondja. Szerinte a falvakban jobban működik a táncház, mint a városokban, mert kisebb és zártabb a közösség, amelynek tagjai jó eséllyel nem csak hetente egyszer találkoznak. A felesége két éve vitte le az első próbára, akkor "úgy ment, mint akinek a fogát húzzák", most viszont már hiányzik neki, ha kihagy egyet. A próbák másfél órásak, a havi egy táncház pénteken vagy szombaton délután ötkor kezdődik, és addig tart, amíg a zenekar bírja. "Gyakran hajnalig bírja" - mondja Tamás.

A zenekarok szoros szimbiózisban élnek a táncosokkal: "Ebben a zenében a táncolók közege a másik fél. Azaz nem egyszerűen játszunk nekik, hanem a lábuk dobogásával együttesen, az egész adja ki a zenét, amit hallunk. Azt mondta az öreg méhkeréki prímás, ha táncosnak iksz a lába, akkor nekem iksz a kezem. Hihetetlen kontaktus és összjáték van a táncolókkal" - mondta erről Sebő Ferenc 2007-ben, hatvanadik születésnapján a Quartnak. Négy évvel később az UNESCO felvette a best practices (hosszabb formában: a legjobb megőrzési gyakorlatok) regiszterébe a Sebő és barátai által alapított magyar táncházmódszert. Ide az UNESCO azokat a tevékenységeket veszi fel, amelyeket a szellemi kulturális örökség megőrzésének és fenntartásának példa értékű módszereként, nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek talál.
(folytatás itt)

Forrás: Origo.hu
 

Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak