fono.hu

Búcsúzunk Jaskó István "Pitti" bácsitól

Elhunyt Jaskó István "Pitti" bácsi, györgyfalvi táncos, a Népművészet Mestere. Kiváló táncos előadó egyéniség, emellett községének megbecsült népi verselője és búcsúztató-versírója is volt. A Népművészet Mestere címet 1998-ban kapta meg.


Jaskó István ’Pitti’ a Kolozs megyei – Kalotaszeg és Mezőség mezsgyéjén fekvő – Györgyfalván született 1929-ben. Amellett, hogy kiváló táncos előadó egyéniség, községének megbecsült népi verselője és búcsúztató-versírója is volt. Képességeit már az is sejteti, hogy a földművelés mellett a kőműves és szabó mesterségeket is kitanulta.

Táncáról az első filmfelvétel 1972-ben készült, azóta számos néptáncgyűjtésnél működött közre, mint szervező, s mint táncos. Az egyetlen györgyfalvai hangos táncfilm az ő helyi előkészítő munkája nyomán készült el 1983-ban. 1972 és 1993 között 4 alkalommal készült Jaskó István ’Pitti’-ről táncfelvétel, amelyek 13 legényes, 6 csárdás és 3 hétlépés táncfolyamatot tartalmaznak. Ezen kívül mintegy 200 cédulányi szöveges interjú készült vele.

A Népművészet Mestere címet 1998-ban kapta meg.

(forrás: folkradio.hu)

Szervusztok Magyarok! - Pitti bácsi saját versét szavalja. Itt. « vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat