Búcsúzunk Jaskó István "Pitti" bácsitól

2013-02-26 15:37:57

megosztás

Elhunyt Jaskó István "Pitti" bácsi, györgyfalvi táncos, a Népművészet Mestere. Kiváló táncos előadó egyéniség, emellett községének megbecsült népi verselője és búcsúztató-versírója is volt. A Népművészet Mestere címet 1998-ban kapta meg.

Jaskó István ’Pitti’ a Kolozs megyei – Kalotaszeg és Mezőség mezsgyéjén fekvő – Györgyfalván született 1929-ben. Amellett, hogy kiváló táncos előadó egyéniség, községének megbecsült népi verselője és búcsúztató-versírója is volt. Képességeit már az is sejteti, hogy a földművelés mellett a kőműves és szabó mesterségeket is kitanulta.

Táncáról az első filmfelvétel 1972-ben készült, azóta számos néptáncgyűjtésnél működött közre, mint szervező, s mint táncos. Az egyetlen györgyfalvai hangos táncfilm az ő helyi előkészítő munkája nyomán készült el 1983-ban. 1972 és 1993 között 4 alkalommal készült Jaskó István ’Pitti’-ről táncfelvétel, amelyek 13 legényes, 6 csárdás és 3 hétlépés táncfolyamatot tartalmaznak. Ezen kívül mintegy 200 cédulányi szöveges interjú készült vele.

A Népművészet Mestere címet 1998-ban kapta meg.

(forrás: folkradio.hu)

Szervusztok Magyarok! - Pitti bácsi saját versét szavalja. Itt. 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat