Meszecsinka, Napfonat

Tickets
Event date/time : 2019-01-12 20:00


Meszecsinka

Meszecsinka egyike a 12 legjobb magyar világzenei együttesnek a Dal+Szerző magazin külön WOMEX száma szerint. A zenekar 2009-ben alakult és már 2010-ben megkapta az első külföldi meghívását. Azóta rendszeresen jár külföldre, a következő országokban turnézott már: USA, Kanada, Németország, Ausztria, Dánia, Belgium, Hollandia, Oroszország, Moldova, Románia, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Makedónia, Görögország, Bulgária, Lengyelország és Horvátország. 
Már az első albuma (2012) nemzetközi érdeklődést váltott ki, amely a német Hiperbole Records általi kiadáshoz és sok turnéhoz vezetett. 2015-ben fellépett a budapesti WOMEX-en (World Music Expo). Tavaly showcase-t adott New Yorkban USA legfontosabb világzenei expóján, az APAP-on (Association of Performers Arts Professionals), két másik előadóval Magyarországot képviselve. Ez a koncert 2017 száz legjobb koncertje közé került a New York Music Daily toplistájában, A „Hajnalban” c. magyar népdal feldolgozása pedig az év 100 legjobb dala közé.

A Kinyílok c. klip a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet.A Vörös Téren forgatott klipjét 66 ezren nézték meg. A Global Hotspots program keretében Magyarország kulturális követeként előadásokat és workshopokat tartott dán iskolákban és egyetemeken.Németország legnagyobb lapja, a Frankfurter Algemeine is méltatta a zenekart a tavalyi németországi turnéja nyomán. Szófia legpresztizsebb termében, a helyi Művészetek Palotájában adta az első Magyar-Bolgár Barátság Napját záró koncertjét.

 

Napfonat

A Napfonat együttes 2017 decemberében alakult. Hat nyitott fiatal nő fonódik össze egy energikus szextetté, tele humorral, életerővel és ötletességgel.Az együttes tagjai külön-külön is izgalmas zenei világokat képviselnek, különféle stílusok, zenei (flamenco, jazz, népzene, könnyűzene), és kulturális (Felvidék, Erdély, Oroszország) hátterükből fakadóan. Ez a sokféleség egyedi (hang)színt és egyfajta világzenei jelleget kölcsönöz az együttesnek.Kompozícióik sajátos módon fogalmazzák újra a magyar és más nemzetek (orosz, szlovák, spanyol, cigány, indiai stb.) népdalainak világát, polifonikus hangzásba öltöztetve őket, kiemelve a népzene erejét és szépségét, az ének-hang felszabadító, gyógyító hatását. 2018 májusában a MagNet házban telt házas bemutatkozó koncertet adtak, majd augusztusban másodízben is koncerteztek Budapesten a Szimpla kertben, ill. meghívott fellépői voltak a nyári és az ősz eleji Everness fesztiválnak. Idén ősszel pedig meghívást kaptak a lengyelországi Festival Kultury Nebanalnej összművészeti fesztiválra.

TAGOK: Fodor Réka, Szalay Heni, Farkas Kriszti, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi

 

Jegy: Elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft


Contact

Fonó Budai Zeneház
116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak