Halál a cd-re! A zeneipar tavaly és jövőre

2011-04-04 11:16:35

Egy érdekes cikk a lemezipar helyzetéről, azért is, mivel az év eleje óta mutatunk be független kiadókat, akik elkötelezetten adják ki a korongokat. E hét végén épp a 20 éves Gryllus kiadót ünnepeljiük. Vasárnap mi is rendezünk egy beszélgetést a témában.

A sorozatunk bevezetőjében ezt írtuk: "Ma lemezt kiadni anakronizmusnak tűnő elfoglaltság. Sebaj, mondják azok, akik valamikor kiadót alakítottak és mai napig is hisznek abban, hogy érdemes ezekre a kicsi csillogó korongokra rögzíteni a zenét. Azon kiadók, akik ebben a sorozatban bemutatkoznak fennállásuk óta mindig is a mainstreamen kívül, saját elképzeléseik, esztétikai vagy bármilyen más meggyőződésük mentén teszik a dolgukat.Olyan zenéket adnak ki, olyan zenészeket mutatnak be, amelyek és akik soha nem voltak a fősodor részei, nem is tudtak és nem is akartak oda tartozni. Jelenlétük, megszólalásuk fontos. Egyre több ember számára. Ezért csinálják. Tisztelet Nekik."

A Quart.hu cikkéből kitekintést kaphatunk a CD jelenéről és lehetséges jövőjéről. Annak is érdekes lehet, aki a booklettel ellátott kis műanyag vagy papír dobozba zárt koronghoz ragaszkodik, és azoknak is ajánljuk, akik egyéb lehetőségeket is kipróbáltak.

"Sokan hirdették már a cd halálát, de még mindig velünk van, noha egyre kevesebbet vásárlunk belőle. Van, aki szerint a legjobb lenne egy határozott mozdulattal leszámolni vele - (majdnem) mindenkinek jobb lenne így. Zeneipari elemzések, jóslatok és a 2010-es szomorú adatok összefoglalása." Tovább a teljes cikkre.

Forrás Quart.hu

2011.04.04.

 

Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak