Három új lemez: Band of Gypsys Reincarnation, Tűz Lángja, Lamm Dávid

2010-11-03 21:52:14

Mi lett volna ha Hendrix nem hal meg. Már rosszul kezdődik ez az írás, hisz a "mi lett volna ha" felvetés értelmetlen. Halper Laci továbbgondolta és "40 years after" olyan munkát rakott össze a Band of Gypsys Reincarnationnel,

Mi lett volna ha Hendrix nem hal meg. Már rosszul kezdődik ez az írás, hisz a "mi lett volna ha" felvetés értelmetlen. Halper Laci továbbgondolta és "40 years after" olyan munkát rakott össze a Band of Gypsys Reincarnationnel, amely értelemet adott a felvetésnek.
Band of Gypsys Reincarnation - 40 years after

Bár Hendrix utolsó zenekara volt a Band of Gypsys, Halper a korábbi, jórészt a Jimi Hendrix Experince által elkövetett, népszerűbb dalokat dolgozta fel (Hey Joe, Manic depression, Purple haze, Voodoo chile). A kritikusok máig, szinte egybehangzóan álltják, hogy a Hendrix utolsó formációja volt a legizgalmasabb, hisz itt már komoly elmozdulások voltak a soul, r&b. és a jazz felé. Már az is mutatja az irányt, hogy Hendrix halála előtt Miles Davisszel készült közös felvételre.
A Band of Gypsys Reincarnation lényegében ebben az irányba haladt, kiterjesztve a hangzást a zenészek saját zenei gyökereit jelentő roma jazz és folk dallamkincse felé. Igy állt össze ez a lemez, amelyen olyan muzsikusok játszanak Halper Laci mellett, mint Orszácky Jackie, Lukács Miklós, Randy Brecker, Tátrai tibor, Kőszegi Imre, Oláh Péter, Fekete István.
Fantasztikus névsor,
fantasztikus produkció!

Talán ilyen lett volna, ha Hendrix.... 
 

Tűz Lángja - Tovafelé

 Régóta vártuk, régóta készítették, de végre itt a Tűz Lángja első lemeze.

A kiadvány különleges utazásra invitálja a Hallgatót a moldvai zene világába. A Tűz Lángja zenekar albumán ugyanis az autentikus felállásban megszólaltatott dallamok mellett felcsendülnek olyan hangok, melyek továbbgondolva (innen az album címe is - Tovafelé), feldolgozva mutatják be a páratlanul gazdag moldvai zenei hagyományt.

A Tűz Lángját 2003-ban alapította két fiatal tordasi zenész, Salamon Soma, és Kiss Krisztián. Azóta a zenekar a moldvai dallamok elsajátítását követően, sokfelé megfordult a világban. A banda előbb táncházi zenekarként vált népszerűvé, innen már csak egy lépés volt a tanult zenei alapokra új gondolatokat helyezni, addig ismeretlen megoldásokat csempészni a moldvai zenébe. A zenészek a műfaj legnevesebb adatközlő mestereitől megismert zenei tudást igényesen emelik be egy újfajta, saját dimenzióba.

Zenéjüket változó stílusjegyek jellemzik, s ehhez az autentikus zenét használják alapként. A lemez ráadásul a moldvai csángó zene mellett rövid időre a román muzsika világába is elkalauzolja a hallgatót. Az albumot a világzenei dallamok kedvelőin kívül az autentikus népzene híveinek is ajánljuk, hiszen a lemezen az egyik legvirtuózabb csángó furulyás, Hodorog András játéka is hallható.
Kiadó: FolkEurópa Kiadó

Kapható: A Fonó CD boltjában
Lamm Dávid - 1st the 1 (...then the other)

Lamm Dávidot a nagyérdemű, leginkább Szalóki Ági kisérőzenekarából ismerheti. Én is ott hallottam először, de egy életre megjegyeztem a nevét. Képzeljük el, ahogy 200 kisgyerek táncol, énekel vagy csak tátott szájjal bámulja Ágit, aki varázsol, zúg a Cipity Lőrinc és egyszer csak Dávid egy rövid szólóban egy Hendrix improvizációt követ el kb. 35 - 40 másodpercben, csendben, finoman, jazzesen,  úgy, hogy egyrészt belefért és rendben volt, másrészt akkor a szülők is tátott szájjal néztek.

Itt az első önálló album, amely legalább ilyen bátor, sokrétű és invenciózus.

Ahogy a produkció nevéből is érezhető: a cím valójában két megközelítést és két formációt takar. Az első az LD3 (Lamm Dávid Trió), amelyben a névadón kívül, Soós Márton nagybőgős és Balázs Elemér dobos játszik. A zenekar saját kompozíciókat ad elő, amelyek hangulata, bár eklektikusan mozognak a különböző stílusok között, leginkább igy írható le: kamara jazz.  
A második felállás a delalamm, amelynek zenéje, noha szintén sokszínű, alapvetően groove-okra épül. A reggae-től a hip-hop-on keresztül az r'n'b-ig minden megtalálható ebben a repertoárban. E két zenei világ valójában közel áll egymáshoz, egyik a másikat teszi teljesebbé.

November 12-én Lamm Dávid, Szalóki Ági és Juhász Gábor társaságában lesz hallható és látható a Fonóban. 
2010.11.03.

 

 

Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak