Elindult az I Dance Hungary - idancehungary.hu

2019-01-25 15:41:35

megosztás

"Az a zene, amelyet a magyar táncokhoz játszottak, már az első pillanattól kezdve magával ragadott, nagyon tetszett a hegedű és a nagybőgő különleges megszólalásmódja. Amikor Magyarországon megtapasztaltam, hogy mit is jelent a táncház mint társadalmi jelenség, még inkább elbűvölt ez a kultúra. Főképp a zenészek és a táncosok közötti aktív, élő kapcsolatot tartom egyedinek, aminek során együtt teremtik meg a táncot. Nagyon megkapó, hogy emellett azok az emberek is részesei a táncháznak, akik épp nem táncolnak, csupán jelen vannak, a barátaikkal beszélgetnek vagy nézik a táncosokat. A magyar táncház tehát egy igazán tartalmas társadalmi esemény."Kenneth Tse, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Hong Kong-i tánckoreográfus, együttesvezető (Papageno)


A Magyarország Barátai Alapítvány bemutatja: „I Dance Hungary” - Your first steps to Hungary


Az I Dance Hungary programmal elindul a táncházmozgalom magyarul nem beszélő közösségének hiánypótló online felülete az idancehungary.hu


A huszadik század magyar művelődéstörténetének alighanem legjelentősebb eseménye a táncházmozgalom elindulása. Az elmúlt négy és fél évtized megmutatta: az elgondolás, hogy a néptáncot vegyük le a színpadról és tegyük – városi környezetben – a mindennapok tartalmas szórakozási, sőt életformájává, működőképesnek bizonyult. Tíz-, lassan százezrek táncolják hétről hétre saját örömükre a széki magyart, szatmári verbunkot, kalotaszegi csárdást, énekelnek szerelemről és bánatról közösségben az anyanyelvükön.
A huszonegyedik századra a táncházmozgalom a magyar diaszpóra egyik legfontosabb megtartóerejét adja, sőt, általa olyanok is elkezdenek a magyar kultúra iránt érdeklődni, akiknek semmilyen más kötődésük nincsen Magyarországhoz. Az „I Dance Hungary” programot elsősorban nekik szánjuk, hogy érezzék: ők is a magyar nemzet, a táncházmozgalom értékes, és megbecsült tagjai.


A program első fázisában online platformot kínálunk, melynek legfontosabb pillére az angol nyelvű tánckurzus sorozat, amely segítségével a világon bárki elkezdheti elsajátítani a magyar néptáncokat, kiváló magyar táncosok tolmácsolásában, ismert népzenészek kísérete mellett. A kurzusokat énekoktató és háttérismereti kisfilmek egészítik ki a tanult táncok tájegységeiről, de a látogató tánc iránti érdeklődését a magyar kultúra más részeire is kiterjesztjük a Hungary Today online lap kulturális tematikájú cikkein keresztül. Célunk, hogy egyszerre járuljunk hozzá a táncházmozgalom külföldi erősödéséhez, és ahhoz, hogy a táncon keresztül minél többek Magyarország iránti érdeklődését mélyítsük el.
A program megvalósítója a Magyarország Barátai Alapítvány, amelynek elnöke Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke. A programot Karlócai Orsolya ügyvezető közvetlenül koordinálja.


A Magyarország Barátai Alapítvány 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy értékközpontúan, de pártatlanul informálja Magyarország barátainak közösségét és a nyilvánosságot az országgal és a világban élő magyarokkal kapcsolatos eseményekről, eredményekről. Emellett világszerte figyelemmel kíséri és dokumentálja a magyarok társadalmi, kulturális, tudományos és gazdasági sikereit, erősíti a kapcsolatot az óhaza és a diaszpóra magyarjai között.


A program ötletgazdája és egyik művészeti vezetője Rosonczy-Kovács Mihály Junior Prima- díjas népzenész, a népzenei diplomáciai célokkal alapított Hungarian Folkembassy zenekarvezetője - nevéhez számos sikeres, innovatív nemzetközi kulturális rendezvény és kezdeményezés fűződik, részben az alapítvánnyal közös megvalósításban. Táncszakmai vezető és művészeti vezető Kovács Norbert „Cimbi” Örökös Aranysarkantyú díjas táncos, tánctanár, akinek számtalan külföldi, illetve diaszpórában élő magyar köszönheti tánctudását. A Fonó Budai Zeneház, a táncházmozgalom egyik legfontosabb központja biztosítja a program infrastrukturális hátterét.


„A kultúra talán a legfontosabb híd a diaszpóra magyarsága és az anyaország között” (Karlócai Orsolya)


(...) "Mindeddig méltatlanul kevés figyelmet szenteltünk a világszerte a magyar néptáncokért rajongó, de magyarul nem beszélőknek. Az ő tánc és zene iránti érdeklődésüket kiterjeszthetjük az egész kultúránkra és rajtuk és a táncházmozgalmon keresztül erősíthetjük az országimázst világszerte. Más ilyen népszerű, egyedi és markánsan a magyarsághoz köthető kulturális termékünk nincs, mint a táncház. A Magyarország Barátai Alapítvánnyal és a Fonóval közösen úgy gondoljuk, tudatosan kell összefogni ezt az értékes kultúrkört, ezért indítottuk el az „I Dance Hungary” programot.” (Rosonczy-Kovács Mihály)

Megvalósító: Magyarország Barátai Alapítvány

ötletgazda, művészeti vezető: Rosonczy-Kovács Mihály, Junior Prima-díjas népzenész hegedűs, a Hungarian Folkembassy vezetője, a Fonó Budai Zeneház megbízott nemzetközi irodájaként működő Philidor Intézet ügyvezetője, az I Dance Hungary program ötletgazdája és társ művészeti vezetője

táncszakmai vezető: Kovács Norbert „Cimbi”, Örökös Aranysarkantyú-díjas táncos, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, az I Dance Hungary program társ művészeti vezetője

felvételek: Tímár Mátyás, arculat: Kálmán Luca, fordítás: Dobi Gábor

partnerek: Hungary Today, Fonó Budai Zeneház, Hungarian FolkEmbassy, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Knack Cordial Folk Group

A program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásából valósult meg.

Nemzetközi Testület

Eduardo Bonaparian - Argentína (Regős Néptáncegyüttes)
Karlócai Orsolya – Magyarország (Magyarország Barátai Alapítvány)
Kenneth Tse – Hong Kong (Knack Cordial Folk Group)
Kovács Norbert “Cimbi” – Magyarország (Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület)
Nagy Ildikó – USA (Hungarian House of Heritage – New York)
Rosonczy-Kovács Mihály – Magyarország (Hungarian FolkEmbassy)

Az első táncanyagok: Somogy, Szék
Táncoktatók: Szabó Szilárd „Sziszi” és Szabó Rubinka
Zene: Bese Botond, Halmos Attila és barátai, Hungarian FolkEmbassy és Samu Zoltán, Kalász Máté Bandája
Ének: Kubinyi Júlia

Szakmai és sajtóbemutató: 2018. január 25. 10:30: Fonó Budai Zeneház

Honlapindító táncház: 2018. január 26. 20:00 Fonó Budai Zeneház (Bozzay Zina lemezbemutató koncertje után)

www.friendsofhungary.hu www.fono.hu
idancehungary.hu

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat