Ismét egy remek zenei válogatás augusztusra a Fonóban!

2021-08-03 11:24:01

megosztás

Ismét egy remek zenei válogatás augusztusra a Fonóban: Meszecsinka, Karaván Família, Muzsik és Volkova, Eszterlánc és ami belefér! Remek nevekkel folytatódik a Fonó Literatúra című sorozat is.

Mint egy mély álom utáni ébredés, olyan édes lesz a Meszecsinka koncertje csütörtökön, a zenekar régi dalokkal és új inspirációkkal egyaránt készül. A legnépszerűbb mezőségi zenét játszó felállás is érkezik a Fonóba, itt lesz az Eszterlánc, akik koncertet és táncházat is muzsikálnak vendégükkel, Dresch Mihállyal együtt pénteken este, ameddig a lábunk bírja! Szombaton délután továbbra is gyerek és családi programok, este pedig ingyenes koncertek töltik be a házat. Jön a Muzsik és Volkova, a Karaván Família, és színpadra lép a Helka Banda és a Pengetős trió is. Augusztus 17-én folytatódik a Fonó Literatúra sorozat Seres Tamás rendezésében, ahol népköltések találkoznak kortárs költők verseivel, népzene a világzenével és irodalommal. Felolvasószínház Fonó-módra, hagyomány a jelenben, avagy hogyan visszük magunkkal, ami évszázadok óta a miénk. Augusztusi vendégeink a színpadon: Törőcsik Franciska, Vecsei H. Miklós, Szirtes Edina Mókus és Berecz István.

Az egyik legnépszerűbb világzenei felállás, a Meszecsinka visszatér a Fonóba augusztus 5-én este és egy közös éber álmodásra invitálja az arra fogékonyakat. A 25 országot bejárt banda belső utazásra hív, már régóta dolgoznak az új albumukon, amelyből több kompozíciót is bemutatnak. Közreműködik: Oláh Annamari - ének, saz, billentyűk, gusli, / Biljarszki Emil - gitár, billentyűk, / Krolikowski Dávid - dobok, gitár, / Takács Szabolcs – basszus.


2021. 08. 05. // 20:00 Meszecsinka koncert
A koncertről bővebben itt »» 
Egy videó pedig itt »» 

Az Eszterlánc, megalakulása óta, elsősorban hagyományos mezőségi népzenét játszik. Négy mezőségi falu zenei hagyományait feldolgozva, idáig nyolc Eszterlánc lemez jelent meg, mindegyik hatalmas sikerrel. Koncertjeiken a tóvidéki mellett keszüi és magyarszováti tánczenét is játszanak. Műsoraikban és hangfelvételeiken gyakran közreműködnek mezőségi adatközlő énekesek. A zenekar és a visszatérő vendégművészek munkáját Császár Attila fogja össze, mezőségi gyűjtőútjaira támaszkodva. A Fonó-béli koncertek augusztus 6-án búzai és melegföldvári dallamokból válogatnak, vendégük Dresch Mihály lesz, majd a koncert után táncházba várják a közönséget. Mivel ez az esemény zenés-táncos rendezvénynek minősül, így csak védettségi igazolvánnyal látogatható.


2021. 08. 06. // 20:00 Eszterlánc koncert és táncház
Az eseményről bővebben itt »» 

Augusztus 13-án a táncházak sorát Mihó Attila és az Erdőfű folytatja. Az elmúlt 10 év alatt szépen lassan kialakult Mihó Attila jelenlegi zenekari felállása, mely 2017-ben mutatkozott be első, Melyik úton... című lemezével és hosszú évek óta visszatérő táncházi zenekar a Fonóban. Most ők muzsikálnak koncertet, majd a táncházra érkezik az Erdőfű is, a budapesti táncházi közeg talán legaktívabb zenekara, akik hétről hétre többszáz főt mozgatnak meg táncházaikban.


2021. 08. 13. // 20:00 Mihó Attila és barátai + Erdőfű koncert és táncház
Az eseményről bővebben itt »» 

Folytatódik a Fonó Literatúra irodalmi-zenés sorozat Seres Tamás rendezésében színészekkel és zenészekkel. A spontaneitást nem nélkülöző felolvasószínházban rácsodálkozunk, hogy mennyire kortárs a régi, és próbáljuk az irodalom nyelvén megfejteni, hogyan élnek tovább hagyományaink a 21. században, hogyan éltetjük, gondoljuk tovább azokat, hogyan lesznek új rítusaink a régiek nyomán, és hogyan születnek kortárs életművek táplálkozva a régiekből. A következő estére augusztus 17-én kerül sor, amikor vendégünk lesz : Törőcsik Franciska, Vecsei H. Miklós, Szirtes Edina Mókus és Berecz István.


2021. 08. 17. // 20:00 Fonó Literatúra
Az előadásól bővebben és jegyek itt »»

Az első előadáson készült egy videó, amit itt nézhettek meg »» 

Több ingyenes koncerttel várjuk a közönséget augusztusban is, részben a teraszon részben légkondicionált nagytermünkben. Augusztus 7-én a Muzsik és Volkova lép fel, akik duójukkal új zenei világot teremtettek, dalaik érzékenyen és szókimondóan reflektálnak közösségi és magánéleti szituációkra, élethelyzetekre, közéleti történésekre.

A koncertről bővebben itt »» 


Ugyanezen az estén Burján Orsi és Tóth Mátyás jazzduója játszik a Fonó Teraszon, műsorukban Orsi magyar és török népdalokra írt jazzes hangszerelései, klasszikus jazz standardek és népdal-hangszerelések egyaránt felcsendülnek.

Részletek itt »» 


Augusztus 14-én az egyedülálló családi zenekar, a Karaván Família lesz a vendégünk, akik az elmúlt 15 évben saját világot teremtettek a cigány vokális hagyományok nyomán. Több lemezüket is kiadta a Fonó, amik egytől egyig nagy sikerrel szerepeltek a toplistákon.

A koncertről bővebben itt »» 


Augusztus 19-én a Helka Banda ad koncertet a Fonó Teraszon. Ősi női energiák, kegyetlen őszinteség és zenei fúziók jellemzik az újonnan, 2021-ben alakult zenekart.

Bővebben a koncertről itt »» 


A Pengetős Trió muzsikájában magyar, délszláv és román dallamok találkoznak három különleges pengetős hangszer játékán keresztül. A citera, a koboz és a tambura rendhagyó együttese csengő énekhangokkal kiegészülve egy eddig ismeretlen hangzásvilágba repít minket augusztus 19-én a Fonó Teraszon.

A koncertről bővebben itt »» 

Továbbra is szombaton 16.00 órától családi program tölti be a házat, augusztus 7-én a Csurgó zenekar: Cecca, a tornászó macska c. gyerekkoncertje várja a gyerekeket.

A programról bővebben itt »» 


Augusztus 14-én Környei Alice és zenészbarátai Muzsikáló esztendő c. családi programja lesz a házban.

A programról bővebben itt »» 

Augusztus 20-ától a Fonóban előadásszünet van, legközelebb szeptember 2-án nyitunk.

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat