Ismét egy remek zenei válogatás augusztusra a Fonóban: Meszecsinka, Karaván Família, Muzsik és Volkova, Eszterlánc és ami belefér! Remek nevekkel folytatódik a Fonó Literatúra című sorozat is.

Mint egy mély álom utáni ébredés, olyan édes lesz a Meszecsinka koncertje csütörtökön, a zenekar régi dalokkal és új inspirációkkal egyaránt készül. A legnépszerűbb mezőségi zenét játszó felállás is érkezik a Fonóba, itt lesz az Eszterlánc , akik koncertet és táncházat is muzsikálnak vendégükkel, Dresch Mihállyal együtt pénteken este, ameddig a lábunk bírja! Szombaton délután továbbra is gyerek és családi programok, este pedig ingyenes koncertek töltik be a házat. Jön a Muzsik és Volkova , a Karaván Família , és színpadra lép a Helka Banda és a Pengetős trió is. Augusztus 17-én folytatódik a Fonó Literatúra sorozat Seres Tamás rendezésében, ahol népköltések találkoznak kortárs költők verseivel, népzene a világzenével és irodalommal. Felolvasószínház Fonó-módra, hagyomány a jelenben, avagy hogyan visszük magunkkal, ami évszázadok óta a miénk. Augusztusi vendégeink a színpadon: Törőcsik Franciska , Vecsei H. Miklós , Szirtes Edina Mókus és Berecz István .

Az egyik legnépszerűbb világzenei felállás, a Meszecsinka visszatér a Fonóba augusztus 5-én este és egy közös éber álmodásra invitálja az arra fogékonyakat. A 25 országot bejárt banda belső utazásra hív, már régóta dolgoznak az új albumukon, amelyből több kompozíciót is bemutatnak. Közreműködik: Oláh Annamari - ének, saz, billentyűk, gusli, / Biljarszki Emil - gitár, billentyűk, / Krolikowski Dávid - dobok, gitár, / Takács Szabolcs – basszus.


2021. 08. 05. // 20:00 Meszecsinka koncert
A koncertről bővebben itt »»
Egy videó pedig itt »»

Az Eszterlánc , megalakulása óta, elsősorban hagyományos mezőségi népzenét játszik. Négy mezőségi falu zenei hagyományait feldolgozva, idáig nyolc Eszterlánc lemez jelent meg, mindegyik hatalmas sikerrel. Koncertjeiken a tóvidéki mellett keszüi és magyarszováti tánczenét is játszanak. Műsoraikban és hangfelvételeiken gyakran közreműködnek mezőségi adatközlő énekesek. A zenekar és a visszatérő vendégművészek munkáját Császár Attila fogja össze, mezőségi gyűjtőútjaira támaszkodva. A Fonó-béli koncertek augusztus 6-án búzai és melegföldvári dallamokból válogatnak, vendégük Dresch Mihály lesz, majd a koncert után táncházba várják a közönséget. Mivel ez az esemény zenés-táncos rendezvénynek minősül, így csak védettségi igazolvánnyal látogatható.


2021. 08. 06. // 20:00 Eszterlánc koncert és táncház
Az eseményről bővebben itt »»

Augusztus 13-án a táncházak sorát Mihó Attila és az Erdőfű folytatja. Az elmúlt 10 év alatt szépen lassan kialakult Mihó Attila jelenlegi zenekari felállása, mely 2017-ben mutatkozott be első, Melyik úton... című lemezével és hosszú évek óta visszatérő táncházi zenekar a Fonóban. Most ők muzsikálnak koncertet, majd a táncházra érkezik az Erdőfű is, a budapesti táncházi közeg talán legaktívabb zenekara, akik hétről hétre többszáz főt mozgatnak meg táncházaikban.


2021. 08. 13. // 20:00 Mihó Attila és barátai + Erdőfű koncert és táncház
Az eseményről bővebben itt »»

Folytatódik a Fonó Literatúra irodalmi-zenés sorozat Seres Tamás rendezésében színészekkel és zenészekkel. A spontaneitást nem nélkülöző felolvasószínházban rácsodálkozunk, hogy mennyire kortárs a régi, és próbáljuk az irodalom nyelvén megfejteni, hogyan élnek tovább hagyományaink a 21. században, hogyan éltetjük, gondoljuk tovább azokat, hogyan lesznek új rítusaink a régiek nyomán, és hogyan születnek kortárs életművek táplálkozva a régiekből. A következő estére augusztus 17-én kerül sor, amikor vendégünk lesz : Törőcsik Franciska, Vecsei H. Miklós, Szirtes Edina Mókus és Berecz István.


2021. 08. 17. // 20:00 Fonó Literatúra
Az előadásól bővebben és jegyek itt »»

Az első előadáson készült egy videó, amit itt nézhettek meg »»

Több ingyenes koncert tel várjuk a közönséget augusztusban is, részben a teraszon részben légkondicionált nagytermünkben. Augusztus 7-én a Muzsik és Volkova lép fel, akik duójukkal új zenei világot teremtettek, dalaik érzékenyen és szókimondóan reflektálnak közösségi és magánéleti szituációkra, élethelyzetekre, közéleti történésekre.

A koncertről bővebben itt »»


Ugyanezen az estén Burján Orsi és Tóth Mátyás jazzduója játszik a Fonó Teraszon, műsorukban Orsi magyar és török népdalokra írt jazzes hangszerelései, klasszikus jazz standardek és népdal-hangszerelések egyaránt felcsendülnek.

Részletek itt »»


Augusztus 14-én az egyedülálló családi zenekar, a Karaván Família lesz a vendégünk, akik az elmúlt 15 évben saját világot teremtettek a cigány vokális hagyományok nyomán. Több lemezüket is kiadta a Fonó, amik egytől egyig nagy sikerrel szerepeltek a toplistákon.

A koncertről bővebben itt »»


Augusztus 19-én a Helka Banda ad koncertet a Fonó Teraszon. Ősi női energiák, kegyetlen őszinteség és zenei fúziók jellemzik az újonnan, 2021-ben alakult zenekart.

Bővebben a koncertről itt »»


A Pengetős Trió muzsikájában magyar, délszláv és román dallamok találkoznak három különleges pengetős hangszer játékán keresztül. A citera, a koboz és a tambura rendhagyó együttese csengő énekhangokkal kiegészülve egy eddig ismeretlen hangzásvilágba repít minket augusztus 19-én a Fonó Teraszon.

A koncertről bővebben itt »»

Továbbra is szombaton 16.00 órától családi program tölti be a házat, augusztus 7-én a Csurgó zenekar: Cecca, a tornászó macska c. gyerekkoncertje várja a gyerekeket.

A programról bővebben itt »»


Augusztus 14-én Környei Alice és zenészbarátai Muzsikáló esztendő c. családi programja lesz a házban.

A programról bővebben itt »»

Augusztus 20-ától a Fonóban előadásszünet van, legközelebb szeptember 2-án nyitunk.