Két Kossuth-díjas együttes a Fonóban

2021-06-15 21:37:25

megosztás

A Muzsikás együttes első nyilvános budapesti koncertje a Fonóban – táncházzal június 26-án 19 órától, a Kaláka együttes és Laposa Julcsi lemezbemutató családi koncertje június 19-án 16 órakor látható.

A Muzsikás számos online koncertet adott a pandémia alatt, de közönség előtt Budapesten most lépnek fel a lezárások után először, június 26-án a Fonóban. A Kossuth-díjas zenekar rendszeresen próbál a házban, Kacsó Hangával több régi, kedvelt számot felújítottak, ezek a dalok frissen szólalnak meg, mégis rajongóik számára ismerősen. A koncert után táncházra is sor kerül, ahol Samu Zoltán és zenekara húzzák majd a talpalávalót. Ebben a hónapban még egy Kossuth-díjas együttes koncertezik a házban. A Kaláka együttes Laposa Julcsi Junior Prima Díjas népzenésszel, zenei mediátorral készített közös albumot, a Népi hang-színek című dalos füzet CD mellékletének számai szólalnak meg előadásukban a június 19-ei délutáni családi koncerten, amelyet este az Erdőfű koncertje és táncháza követ majd.

A több, mint 45 éve alakult Muzsikás együttes Magyarország egyik zenei nagykövete. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Jelen vannak a legjelentősebb koncerttermekben, fesztiválokon, több fellépésük volt a New York-i Carnegie Hall-ban. Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth-díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték. A Fonó Budai Zeneházban vendégük Kacsó Hanga énekesnő lesz.

Laposa Julcsi Junior Prima Díjas népzenész-zenei mediátor 2007 óta jegyzi aktív népzenei pályafutását női prímásként, népdalénekesként. Kulturális missziója a népzene mesebeli erejének megismertetése; népszokások, néphagyományok felkutatása és átörökítése az utókor számára, ahogy ő mondaná „népművelés, kultúraátadás játékosan”. 2017 óta szerkeszti egyedi dalos kifestőfüzet sorozatát CD melléklettel, a NÉPI hang-színeket. Lemezbemutató koncertjén a 4. részt mutatja be, ezúttal a Kárpát-medence magyar ajkú közösségeinek tavaszi-nyári népszokásait, népdalait. „Julcsiban fantasztikus természetesség van, amit én nagyon szeretek. Semmi kimódoltság, semmi erőszak, ő tényleg interaktív. Nem megmondja a gyerekeknek, hogy mit csináljanak, hanem hatnak egymásra. Julcsi nem „csak” jó anyagokat készít, hanem arra is gondja van, hogy éri el azokat, akiknek örömet szereznek munkái.” – Gryllus Dániel, a Kossuth-díjas Kaláka együttes vezetője

Aktuális szombati programok:

2021. június 19.
16.00 Laposa Julcsi és a KALÁKA – lemezbemutató koncert – családi program, jegyek itt >>
19.00 Erdőfű koncert és táncház,  jegyek itt >>

2021. június 26.
16.00 Guliba Társulat – Pásztorkodók – családi program,  jegyek itt >>
19.00 Muzsikás együttes koncertje. (A koncertet követően Samu Zoltán és Zenekara muzsikál táncházat a Pajtában.)  jegyek itt >>

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat