Egyszerre látott napvilágot Dresch Mihály két különböző felállásának albuma a Fonó gondozásában. Az Árnyékban című lemez a klasszikus jazzkvartett felállással készült, míg az Ongaku című album a fúvós pár éve elindított, népzenészekkel közös Vonós Quartet

Dresch Quartet: Árnyékban

A klasszikus – és már legendás, nagy múltra visszatekintő – Dresch Quartet lemeze Árnyékban címmel jelent meg. Az unikális fúvós társai ezen a lemezen Lukács Miklós (cimbalom), Gányi Marcell (bőgő) és Csizi László (dob), míg Dresch Mihály tenor és szoprán szaxofonon és az általa megalkotott fúvós hangszeren, a fuhunon játszik a felvételen. A lemezen hallható összes kompozíció Dresch Mihály szerzeménye. A felvétel a Pannónia Stúdióban készült 2020-ban, a borítókép a szerző leányának, Dresch Annának a munkáját dicséri. A lemez mottójául Jász Attila egy költeményét választották:


Árnyék
Magam mögött húzom az árnyékom.
Súrlódik az aszfalton, noha suhannia kéne,
el ne kopjon még idő előtt. El ne szakadjon
a szerelmes viszony, ami összeköt
a lenti és a fenti világgal. Amíg.
Amíg csak lehet.
(Jász Attila)

Dresch Mihály pedig így vall személyes hangú ajánlásában:
Árnyékban lenni számomra annyi,
mint nem a rivaldában, folyamatos
ricsajban, dumálásban...
Árnyék hűvösében figyelni,
szemlélődni, tevékenykedni.
Ez az árnyékban! (Dresch Mihály)

Egy szám az Árnyékban című lemezről itt »»


Dresch Vonós Quartet: Ongaku

Sok közös koncert után az Ongaku a Dresch Vonós Quartet második lemeze, ebben a felállásban – tagcsere után - az első. A lemezen Dresch Mihály társai Csoóri Sándor Sündi (brácsa, tambura), Zimber Ferenc (cimbalom), Bognár András (bőgő), míg Lőrincz Hortenzia egy szám erejéig énekesként csatlakozik. A vonós – talán a cimbalmot tekintve inkább húros - kvartettben a jazz és a magyar népzenei tradíciók metszéspontján új zenei minőséget teremtő alkotó, Dresch Mihály társai több népzenei formációban aktív népzenészek, akik éltető, kreatív fúzióra lépnek egymással és az életművével egész stílust teremtő dalszerző-fúvóssal.

Dresch Mihály így vall a lemezről: Japánul az ongaku zenét jelent. Kínaiul ez az írásjegy egy jellel különbözik az orvosságtól. Egy próba alkalmával mikor még nem kapott végleges nevet ez a kompozíció, megszólalt bennünk a keleti kultúrák felé mutató hangulata. Magyar gondolkodással is könnyen összeköthető e két fogalom. A zene és a lélek kapcsolata nem újszerű gondolat, jótékony hatását már az ókori görögök is felismerték. Reményeim szerint ez az album közelít ehhez a két jelentéshez. (Dresch Mihály)

Egy szám a lemezről itt »»

Mindkét album megvásárolható a Fonó webboltjában >> és a terjesztőknél.