Zenei különlegességek az online Fonóban, hideg fröccs a teraszon

2021-05-04 18:53:07

megosztás

A Fonó Terasz vendéglátása hétfőtől szombatig nyitva, az előre tervezett online koncertek folytatódnak és a tervek szerint nyárra élő előadásokkal és közönséggel nyit majd a ház.

Az online koncertek között igazi kuriózumok szerepelnek, mint a Tárkány Trió, a népszerű Tárkány Művek egy kisebb, háromfős cimbalom-brácsa-bőgő felállása, a Muzsik és Volkova testvér-duó, akik nagyon személyes, érzékenyen reflektáló dalaikkal új világot teremtettek a színpadon, vagy a Kerényi Róbert – Kiss Krisztián duó, akiknek előadásában moldvai keserves, balladadallamok szólalnak meg különböző tánczenei közjátékokkal. A koncertek ingyenesen követhetők a Fonó facebook felületén és weboldalán az eseménynél, utólag visszanézhetők a LiveFromFonó Youtube csatornán.

Utolsó részével zárul Tóth Viktor jazzsorozata május 5-én. A nagysikerű ötrészes sorozat a jazz történetébe enged személyes betekintést, zenei részletekkel, példákkal. A magyar jazz egyik kiemelkedő alakja, Tóth Viktor magán átszűrve adta át közönségének a jazz szeretetét és kulcsát, titkát, lényegét, amellyel talán azok is közelebb fordulnak ehhez a műfajhoz, akik eddig idegenkedtek tőle. A teljes sorozat visszanézhető a Fonó Youtube csatornáján ezen a linken >>.


Május 8-án 19.30-tól a Tárkány Trió (Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma-díjas cimbalomművész, Fekete „Kispuma” Márton brácsás és Molnár Péter bőgős) előadásában magyar, román, cigány szerzők darabjai és saját feldolgozások szólalnak meg. A trió három népzenész tagja az autentikus, magyar népi cimbalommuzsika hagyományainak felélesztését vállalta fel. A cimbalom-brácsa-bőgő felállás egy klasszikus, könnyen utazó népzenei formáció, amely sokszínű repertoárra ad lehetőséget, a tradicionális népzenétől a saját dalokig. Az eseményről még több információ ezen az oldalon >>.


A Muzsik és Volkova duóformációja tölti be az online teret május 12-én este 19.30-tól. A 2007-ben alakult Záhony Unplugged Project sikeres, évtizednyi zenei múltra visszatekintő trió később Z.U.P. néven ért el jelentős sikereket izgalmas feldolgozásaival, majd saját szerzeményekkel. 2016 nyarától az alapító-zeneszerző-szövegíró testvérpár Farkas Krisztina - ének, gitár, melodika, ukulele és ritmushangszerek (Volkova) és Farkas János - gitár (Muzsik) duóban folytatta pályafutását Muzsik és Volkova néven. Merőben új és saját zenei világot teremtettek az emberekre, közösségi és magánéleti szituációkra érzékenyen és szókimondóan reflektáló dalaikkal. A Muzsik és Volkova remek folytatása a két nagy magyar közéleti krónikás megszakadt munkásságának. Nem véletlen, hogy Cseh Tamás és Dinnyés József dalokat is feldolgoztak már magas színvonalon, szellemi és lelki közösséget vállalva életművükkel. Az eseményről még több információ ezen az oldalon >>.

Folytonosan változó ritmus alapokon szólalnak meg moldvai keserves, balladadallamok tánczenei közjátékokkal Kerényi Róbert – furulya és Kiss Krisztián - koboz előadásában. Zenéjük egyszer vagy éppen egyszerre szomorú-vidám, lassú-gyors, sírós-nevetős, komoly-játékos, harsány-érzéken, tragikus-komikus…ahogyan az élet. A hallgatóság nem precízen felépített népzenei számot, feldolgozást hallhat, hanem nagy szabadsággal előadott, merészen, a pillanatnak megfelelően változó, élő zenei folyamatot május 15-én 19.30-tól az online Fonóban. Az eseményről még több információ ezen az oldalon >>.

Folytatódik a FolkEmbassy Fonós podcast sorozata, a Revival adatközlők május 11-én, amelynek keretében Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondóval készült emlékezetes szeptemberi beszélgetés hanganyaga kerül fel az online felületekre szabadon visszahallgathatóan. Berecz András plasztikusan és szeretettel, rengeteg humorral és életbölcsességgel idézi fel találkozásait adatközlő mesterekkel, gyüjtőútjait, amelyek során tapasztalatból megtanulta, hogy a gyűjtés szüneteiben sem szabad kikapcsolni a hangfelvevőt. Berecz Andráson keresztül sok élettörténet, több emberöltőnyi tapasztalat, dal, mese, beszélgetés, utazás igazi esszenciává áll össze egy olyan világról, amelyben az értékek a helyén vannak. A podcast feltöltést ezen az oldalon tudjátok majd követni >>.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat