2014.02.15 18:30 Fonó Szalon - megnyitó: Vendégünk Pannonhalma. Juhász Gábor trió lemezbemutató


Az Esemény időpontja: 2014-02-15 18:30

Szentség és teremtés a művészetben. A Szalont megnyitja Kathy Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző. Szalonbeszélgetés Varga Mátyás szerzetes-költővel. Vancsó Zoltán fotókiállítása. Juhász Gábor trió lemezbemutató: Coltrane - A Love Supreme. Louisiana Do


Fonó Szalon megnyitó: Szentség és teremtés a művészetben. Vendégünk Pannonhalma
 
A Fonó Szalont hegedűimprovizációjával megnyitja: Kathy Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző
 
 
Vancsó Zoltán fotográfus kiállítása - megnyitó
 
19:00: Juhász Anna beszélget Varga Mátyás szerzetes-költővel, a Pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál vezetőjével
 
20:00 Juhász Gábor – Lukács Miklós – Szalai Péter trió Coltrane: A Love Supreme
 
21:30 Louisiana Double (Pintér Zsolt – Apáti Ádám duó) Műsoron: Lackfi János: Magányos Apák Éneke
Pannonhalmi bormustra
 
Kathy Horváth Lajos világhírű hegedűművész, zeneszerző, a magyar kultúra egyik legaktívabb kulturális nagykövete. Yehudi Menuhin választotta tanársegédjének, majd Magyarországra 1990-ben tért vissza, azóta szólistaként koncertezik. A salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia 2013 decemberében tagjai közé választotta. A tagságról szóló oklevelet a művész márciusban veheti át Ausztriában.
 
Vancsó Zoltán (Budapest, 1972. október 29. –) fotográfus, fotóriporter. Elsősorban fekete-fehér fotográfiái által vált ismertté, manapság azonban színes képeket is készít. Sajátosan „vancsói” látásmód jellemzi: formailag egyszerű megoldásokkal él, képei mégis kimeríthetetlen világot teremtenek. Müller Péter, író szerint „Vancsó Zoltán képeiről nem szabad sem írni, sem gondolni, sem asszociálni semmit. Ezek a képek meditációs objektumok.”
 
Juhász Anna, irodalmi menedzser, a New York Művész Páholy vezetője, beszélget Varga Mátyás szerzetes-költővel, a Pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál vezetőjével. Varga Mátyás fotózik is, a Juhász Gábor trio most megjelent lemezének borítóképát is ő készítette Pannonhalmán.
 
A szalonbeszélgetés után a nagyteremben egy szakrális mű, igazi jazztörténeti kuriózum hangzik el: Coltrane A Love Supreme c négytételes darabja Juhász Gábor - Lukács Miklós – Szalai Péter triójának előadásában. John Coltrane 1964-ben vette fel a művet, amely megjelenése óta több mint tízmillió példányban kelt el. A tételek szakrális utat járnak be, a kezdő tétel mantraszerű "A Love Supreme" ismételgetésétől, a záró Zsoltárig, amelynek szövegét is maga John Coltrane írta. A remek jazz- és kortárs zenészekből álló trió többször játszotta már a művet, amely most a Fonó gondozásában lemezen is megjelent. A Making a Change c. korongon a Coltrane mű mellett szerepel Juhász Gábor három szerzeménye és egy Debussy átdolgozás is.
 
Három apa közös gyermeke mutatkozik be az este második részében: Apáti Ádám, Pintér Zsolt és Lackfi Jánosegyüttműködésével készült el egy magyar nyelvű bluegrass, gospel alapú műsor, melynek zenéjét Apáti és Pintér hozta létre és igényes szövegét Lackfi János fordította/alkotta/alakítgatta. Tehát magányos apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre.
 
Jegyár: 
elővételben 1500 Ft
helyszínen 2000 Ft
diákjegy: 1000 Ft
 
Jegyek kaphatók itt
 
A Fonó Szalon többi programja itt
 
 
Kathy Horváth Lajos
 
 
Juhász Gábor trió

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak