2014.03.12. 18:30 Fonó Szerda


Az Esemény időpontja: 2014-03-12 18:30

A város legnépszerűbb táncháza szerdánként a Fonóban. Táncanyag: Méhkerék! Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső


A Fonó szerdai táncháza - egyedülálló módon – a ház megalakulása óta, 18 éve működik. Márciustól április végéig egy különleges tájegység, a Békés megyei Méhkerék táncanyagát sajátíthatják el az idejárók. A Fonó táncház különlegessége, hogy havonta egyszer hagyományőrző mestereket, adatközlőket hívunk, akiktől közvetlenül lehet elsajátítani a táncokat, dalokat, valamint azt a kultúrát, életszemléletet, amely a miénk is. A hazai táncélet két kimagasló személyisége, Kocsis Enikő (Harangozó-díjas, Europas-díjas, Örökös Aranygyöngyös Szólista) és Fitos Dezső (Harangozó-díjas, Europas-díjas, Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús Szólista) által vezetett táncházban kezdő és haladó csoportban folyik az tánctanítás, este pedig két zenekar muzsikál, a dalokat pedig meghívott, kimagasló népdalénekesektől lehet elsajátítani.

A Békés (korábban Bihar) megyei Méhkerék, Magyarország legnagyobb román többségű települése. Messze földön híres gazdag mozgáskincse, kristálytiszta ritmikája, sokszínű tánckultúrája, mely mindig odavonzotta a magyarországi táncélet figyelmét, érdeklődését. Elsők között Tímár Sándor, Sebő Ferenc és a nemrég elhunyt Halmos Béla gyűjtöttek ott táncot és zenét.

"Én Méhkerékre hazajárok. Nem csak azért, mert gyulai vagyok, hanem mert Kovács Tibi bácsit atyai tanítómesteremként szerettem. A méhkeréki zene és táncok különös színt képviselnek a hazai tánckultúrában." (Halmos Béla)

Kimagasló szintű zenészként ismert Kovács Tivadar, akinek neve elválaszthatatlan lett Méhkeréktől, akár csak Nyisztor György táncosé. Mindketten a Népművészet Mesterei, a méhkeréki néptánc és népzene fáradhatatlan művelői és népszerűsítői. 1987-ben egy hét különbséggel távoztak el közülünk. Nyisztor György halála után a helyi táncegyüttes felvette a nevét, zenekaruk pedig megtartotta a Kovács zenekar nevet rájuk emlékezve.

Nyisztor György özvegye Mária néni így emlékezik: „Soha senki nem tanította táncolni Gyuri bácsit. Őt az Isten igen nagy ajándékokkal engedte el az életbe. Ez a táncon kívül a kedve volt. Sohase láttam szomorúnak. Pedig kijutott a bajból. Volt olyan, hogy egymás után három lovunk pusztult el, de akkor sem kesergett. Sőt, nekem is mindig azt mondta, ne búsuljak, majd az Isten megsegít. Hatvanötödik életévét taposta, amikor '87-ben örökre itt hagyott... Jó barátok voltak Kovács Tivadarral, s a halálba is majdhogy' együtt mentek. Tivadar halt meg hamarabb egy héttel, s Gyuri bácsi is követte”

Ezekkel a szép gondolatokkal próbáljuk felkelteni az érdeklődést, hiszen egy olyan unikumnak mondható nemzetiségi tánc tanítás indul március 5-én, szerdától a Fonó Budai Zeneházban a Fonó Szerda keretein belül amely, a bihari román táncok között is egyedi névjegynek számít. Ennek csúcspontja április 23., a szerdai Hagyományőrző Gála a Budapest Folk Festen, ahol fellépnek a méhkeréki Nyisztor György Hagyományőrző Együttes táncosai, név szerint : Papp László, ifj. Papp László, Gombos János,Márk Róbert, Ruzsa Roland,Kovács János, Bóka Tivadar, Rossu Odett, Ruzsa Nóra, Ruzsa Helga,Mag Szintia. Muzsikál Patyi Zoltán és a Szeret zenekar, énekes Pojedán Gergő és Tintér Gabriella.Bekapcsolódni kezdő és haladó szinten, párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet.

 

Muzsikálnak: Méta, Mihó Attila és bandája

Házigazda: Kocsis Enikő és Fitos Dezső (Harangozó Gyula - díjas táncművészek)
Haladó csoport : Kocsis Enikő - Fitos Dezső
Kezdő csoport: Kovács Kata - Módos Máté

Bekapcsolódni kezdő és haladó szinten, párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet.

 

18:30: Kezdő és haladó tánctanítás
20:00: táncház


Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!

Belépő:
20.00-ig: 1000 Ft
20.00 után: 500 Ft

Jegyek kaphatók itt

  

 

Kedvcsináló videó a méhkeréki táncokhoz:

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak