2015.06.03. 18:30 Fonó Szerda (Csávási cigánytáncok); FolkEmbassy


Az Esemény időpontja: 2015-06-03 00:00

A város mára már kultikussá vált táncháza minden szerdán kiváló zenekarokkal, tánctanárokkal és énekesekkel vár mindenkit!


 

Táncanyag: Csávási cigánytáncok

 

A Kis-Küküllő mentén fekvő 1 km hosszú gyönyörű kis falucska, Szászcsávás ismeretes igen jó boráról, s a magyar nyelvterületen egyedülálló különlegességként számon tartott többszólamú énekléséről, amely ugyan 19. századi eredetű, de meghonosodása, és apáról fiúra való öröklődése miatt a magyar néphagyomány egy érdekes szeletének tartjuk. Amiről azonban Szászcsávást a nagyvilág, Amerikától Japánig ismeri, az a vonósbandája, a Szászcsávási Banda. Amíg azonban a nagy világ szájtátva hallgatja az irgalmatlan dinamikájú muzsikát, nekünk, hozzájuk közelebb lévén megadatott, hogy erről a muzsikáról tudjuk, hogy ez bizony kifogástalan tánczene. S ez a zene is akkor lesz teljes, ha használják, táncolnak, mulatnak rá. A csávási magyar táncok oktatása után most a Fonóba látogató megízlelheti a csávási cigányok táncát, annak sodró erejét.

 

 

 

 

 

Bekapcsolódni kezdő és haladó szinten, párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet.

 

18:30-20:30 Kezdő és haladó tánctanítás.
Táncot tanít Lőrincz Hortenzia és Gyémánt Ádám/Kovács Norbert 'Cimbi'

Éneket tanít: Nyitrai Mariann

 

20:30 Táncházat muzsikál: FolkEmbassy

 

 

 A „szerdai Fonótáncház”, mindenkori elnevezésétől függetlenül fogalommá nemesedett.
Ezt a hírnevet elsősorban azzal érdemelte ki, hogy a program egyik legfontosabb hitvallása a folyamatos kapcsolattartás a táncházasok és az adatközlők, népi hagyományőrzők között. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizennyolc évben a föllelhető énekes-táncos-zenészek közül mindenki megfordult a Fonóban a Rábaköztől Moldváig. (A Fonó Szerdák szeptembertől kéthetente kiegészülnek az Utolsó Óra programmal, amikor adatközlőket látunk vendégül, akik koncertet adnak és a táncházban is muzsikálnak.)


Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!


Jegyár:
20.00-ig: 1000 Ft
20.00 után: 500 Ft
Jegyek kaphatók itt!

Köszönjük, ha a támogatói jegy megvásárlásával segíted munkánkat!
A támogatói jegy ára: 4000 Ft
Minden támogatónknak 10%-os kedvezménykupont adunk a Fonó webboltjába.


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak