2016.05.18. 18:30 BUDAPEST FOLK FEST - Fonó Szerda táncház: Magyarpalatkai táncok - gálaműsor (Helyszín: Fonó Budai Zeneház)


Az Esemény időpontja: 2016-05-18 00:00

A város mára már kultikussá vált táncháza szerdánként a Fonóban!


PROGRAMOK:

18.30 Fonó Szerda táncház: Magyarpalatkai táncok – gálaműsor. / Helyszín: Fonó Budai Zeneház

Vendég: Magyarpalatkai Banda, közreműködik: Koncz Gergő, Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, Tintér Gabriella, valamint a Fonó Kamara Táncegyüttes

 

Program: 

18.30 - 20.30 Tánctanítás kezdőknek és haladóknak.
21.00 gálaműsor a nagyteremben
utána táncház

 

A belső-mezőségi falu, Magyarpalatka Tag-dűlőjében gazdag kincsekkel rakott gót temetőt tártak fel. Palatka nevét mégsem az évezredek homályából előcsillanó edényekről ismeri a nagyvilág, hanem a palatkai muzsikáról, annak elsőre magával sodró erejéről. Ahol a bőgő még inkább ritmushangszer, mint dallam-, és az egyhúros bőgő is bőgő, valamint a két kontra egymást kiegészítő játéka teszi egyedi hangzásúvá ezt a muzsikát. Nagy muzsikus dinasztiákat hallhatunk a gyűjtéseken: a Mácsingók, Radákok, és Kodobák leszármazottainak muzsikájának mai napig örülhetünk. Az utolsó utáni órában, hogy ez a zene még él- ritka nagy kincs. De az eredeti tánc- és muzsikaalkalmak megszűntek, ahogy a mezőségi magyarság is rohamosan fogy. Ne hagyjuk az enyészetnek ezt a ritka kincset!
Akik a táncot tanítják: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, mind-mind megszállottjai és kiváló ismerői a palatkai táncnak, ahogyan a kurzus kísérő muzsikusai is a zenének: ki ne ismerné a Kodoba Florin-hasonmás Kalász Mátét, vagy Koncz Gergelyt, vagy a kiváló kontrás apa-fia párost, "nagy Pumát", "kis Pumát"?!
A táncház egyik kedvenc táncrendje, de elkopnak a finomságok, marad csak az átvető, az eldobás, meg egy-két csapás. Jó lesz ismét a finomságokat elővenni, szép heteknek nézünk elébe!

 


A Fonó szerdai táncháza legendás; húsz éve folyamatosan, minden szerdán várja a közönséget a Sztregova utcai zeneházban. Egyedülállóan a hazai táncházak közül rendszeres kapcsolatot tart fent az adatközlőkkel, hónapról hónapra meghívva hagyományőrző táncosokat, zenészeket. Hagyományainkhoz híven idén is a szerdai táncházzal és adatközlő vendégekkel nyitjuk meg a Budapest Folk Festet. A legendás Magyarpalatkai Banda húzza a talpalávalót a nagyérdeműnek.


Jegyár: 1000 Ft
 

Jegyek kaphatók itt!


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak