2016.05.29. 19:00 Zongorista-generációk: Gyöngyösi Ivett, Berecz Mihály


Az Esemény időpontja: 2016-05-29 00:00

Zongorista-generációk


A Fonó a Prima Primissima díjból meglepi magát és közönségét egy csodálatos zongorával. A hangszer a Steinway család tagja, egy Essex, amely a mi termünkben, a mi méreteinkben minden művész igényét ki tudja elégíteni.

 

 

A zongorát egy új sorozattal, világhírű művészekkel avatjuk fel:

Kedvcsináló videó itt!


ZONGORISTA-GENERÁCIÓK


zongorakoncertek a Fonó új Essex zongoráján
A sorozat művész-házigazdája: Balázs János Liszt-díjas zongoraművész

Magyarország zongorista nemzedéke 2 évszázada a világ élvonalában jár. Liszt Ferenc óta a nemzetközi zenei életben folyamatosan zseniális és példaértékű pianistáktól hangos a világ. Thomán István, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Cziffra György, Fischer Annie, Anda Géza, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, csak egy pár név a hosszú sorból.
A Fonó Budai Zeneház zongorista generációk elnevezésű koncertje ezt a Liszt családfa ágait hivatott megmutatni, elindulva Vásáry Tamástól, aki korunk egyik legnagyobb hatású zongoraművésze. Nem meglepő, ha egy családon belül is kialakulnak zongorista generációk, így lesz ez látható és hallható azon a koncerten, ahol a Balázs Elemér család és az Oláh Kálmán család együtt lép fel, Apáról fiúra száll a zongora és a zene szeretete.
A záró hangversenyen pedig a legfiatalabb generáció két kiemelkedő művésze lép a pódium elé, Gyöngyösi Ivett és Berecz Mihály, akik élő bizonyítékai annak, miszerint a magyar zongorista véna kimeríthetetlen és állandó jelenléttel bír a világ számos pódiumain.

 

2016.05.29. - 19:00
Zongorista-generációk
Gyöngyösi Ivett, Junior Prima díjas zongoraművész, a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor győztese és Berecz Mihály, a 18 éves fiatal zongoraművész lép fel a házban.


Gyöngyösi Ivett:

Gyöngyösi Ivett hétéves korában kezdett zongorázni, négy évvel később felvételt nyert a Zeneakadémia Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzőjébe, majd 2011-ben a zongora tanszakra, ahol Dráfi Kálmán tanítványa; kamarazenét Devich Jánostól tanul. Fiatal kora ellenére számtalan hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese: két alkalommal nyerte el a fődíjat a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen, 2006-ban és 2008-ban. 2010-ben elsöprő fölénnyel első díjas lett a Lions Nemzetközi Zongoraversenyen, valamint elnyerte a Steinway & Sons 'Young Steinway Artist' kitüntető címét Hamburgban. 2011 New Talent-je és UNESCO-különdíjasa, negyven ország művészei közül. 2013 júliusban az Egyesült Államokban megrendezett Lancaster Nemzetközi Zongorafesztiválon szerzett első helyezést, októberben pedig elnyerte a X. Darmstadti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny összes díját. Junior Prima díjat kapott 2012-ben, 2014-ben kategóriájában megnyerte a Virtuózok című televíziós tehetségkutatót – a műsor folyamán a zsűri és a közönség játékát előszeretettel hasonlította Fischer Annie-éhoz. Tizenöt évesen debütált nagy sikerrel az Óbudai Danubia Zenekarral a Zeneakadémia Nagytermében, játszott a Wiener Musikvereinban, Laeiszhalle-Musikhalle-ben, Művészetek Palotájában és számos koncertteremben Európában és Amerikában. Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Matan Porat, Gottlieb Wallisch, Choong-Mo Kang, Emile Naumov, Alexander Strukov, Rohmann Imre, Jandó Jenő, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán, akik mindannyian elismeréssel adóztak különleges tehetsége előtt.
 

Berecz Mihály 1997-ben Budapesten született. Hét évesen hegedül, két évvel később kezdett zongorázni Major Edit tanárnőnél. Jelenleg a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója, Kőrösiné Belák Erzsébet növendéke. Számos rangos zongoraverseny díjazottja. Olyan zenei nagyságok követik fejlődését, mint Kocsis Zoltán, Wagner Rita vagy Vásáry Tamás. 2013. május 30-án mutatkozott be Művészetek Palotájában, ahol Kocsis Zoltán vezényletével szólaltatta meg Ravel G-dúr zongoraversenyét. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Vashegyi György, Záborszky Kálmán, Ménesi Gergely vagy Gál Tamás. Vendége volt többek között a Zuglói Filharmóniának, a Miskolci Szimfonikusoknak, a Kassai Állami Hangversenyzenekarnak, a Concerto Budapestnek, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának és a Nemzeti Filharmonikusoknak is. Fellépett a Zeneakadémia Nagytermében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Magyar Állami Operaházban, a Pozsonyi Állami Filharmónia Nagytermében, valamint a Berliner Konzerthausban, ahol egy rangos nemzetközi fesztivál keretében szólaltatta meg Liszt Ferenc Magyar fantáziáját. Meghívott vendége volt az Operaházban megrendezett Faust-bálnak is, ahol szólókoncertet adott. Tudását Némethy Attila, Csalog Gábor, Kelemen Barnabás, Kemenes András, Malcolm Bilson, Ian Fountain, Hamish Milne és Michail Markov mesterkurzusain bővítette. Repertoárja rendkívül széles: Bachtól kezdve kortárs zeneszerzők műveiig terjed. Több zenekritikus is elismerően nyilatkozott kifinomult, stílus- és kottahű, ugyanakkor felszabadult, energikus interpretációiról.

 

 

 

 


A sorozat korábbi koncertjei voltak:2016.04.15. /20:00 óra
Zongoristagenerációk
Zongoraavató: Vásáry Tamás és Balázs János zongoraművészek
Részletek itt!2016.05.09. /19:00 óra
Zongorista-generációk
JAZZ: apák és fiúk. Oláh Kálmán és Oláh Krisztián (zongora)
Balázs Elemér (dob) és ifj. Balázs Elemér (zongora)
A zene szüneteiben Balázs János beszélget vendégeivel.
Részletek itt!

 

 

 

Jegyárak:

elővételben: 1200 Ft
helyszínen: 1500 Ft
bérletár a három koncertre: 3000 Ft


A jegyek megvásárolhatók itt!

Bérletek csak a helyszínen vásárolhatók az esti műsorok alatt, vagy előre egyeztetett időpontban.
Tel.: +36 1 206 5300

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak