2017.05.26. 19.00 Budapest Folk Fest a Várkert Bazárban-Vlatko Stefanovski (MAC) & Theodossii Spassov (B) duó, Sena, Barabás Lőrinc Quartet feat. Kézdy Luca, Folk kocsma


Az Esemény időpontja: 2017-05-26 00:00

Budapest Folk Fest - Folkos, funkys, jazzes


Helyszín: Várkert Bazár

Öntőház udvar

19.00 Barabás Lőrinc Quartet feat. Kézdy Luca

Barabás Lőrinc a hazai könnyűzenei élet egyik legsokoldalúbb alakja. Számos, sokszor párhuzamosan futó formációjára, zenei projektjére a kísérletezés jellemző. Zenéje egyfajta sajátos olvasztótégelye különböző stílusoknak. Egy interjúban így fogalmazta meg mindezt: „Folyton mindig minden inspirál, még az is, ami nem. Vagy csak később veszem észre. De egy folyamatos figyelés, befogadás, emésztés, alkotás folyamat megy, azt hiszem.” A zenei sokszínűség mellett koncertjeinek fontos része a vizualitás is. Az elmúlt években hosszabb időt töltött az USA-ban, ahol többek között az indián népzenét kutatta. Ezekből az élményekből született tavaly hatodik, Beardance című albuma, amely a jazz, a világzene és a popzene határán mozog. Az album zenei világa sokszínű: míg a címadó dal egy észak amerikai indián népzene ihlette szerzemény, addig fanyar trip hoppok, jazzes drum and bass-ek is megtalálhatók a lemezen. A fesztiválon a Barabás Lőrinchez hasonlóan egyéni zenei univerzumot képviselő hegedűs, Kézdy Luca lesz a kvartett vendége.

Barabás Lőrinc Quartet:

Barabás Lőrinc - trombita, Cséry Zoltán - billentyűk, Herr Attila - basszusgitár, Nagy Zsolt - dob20.30 Vlatko Stefanovski (MAC) & Theodossii Spassov (B) duó


A zenei világ egyik legismertebb etno-jazz gitárosa, Vlatko Stefanovski és az egyedi kaval-játékáról híres szólista, Theodosii Spassov ad közös koncertet első alkalommal Budapesten. Pályájuk során mindketten a kortárs zene, a jazz, a rock és a világzene ikonjaival játszottak és saját, egyedi stílust alakítottak ki. A macedón Vlatko Stefanovski a legendás ex-jugoszláv etno-rock-pop zenekar, a LEB I SOL tagjaként szerzett hírnevet. A kilencvenes évek közepén induló szóló pályafutása során megújította a balkáni népzenei hagyományokat. Játéka elegye a macedón 7/8-os, páratlan ritmusú hagyománynak és a kortárs jazz-nek.
Theodosii Spassov egyedi kaval játéka szintézise a népzenének, a jazz-nek és a klasszikus zenének. 1995-ben a Newsweek az öt legtehetségesebb kelet-európai zenész között említette, megjegyezve, hogy „Spassov nem pusztán túlélte a posztkommunista kulturális sivatagot, hanem Ő valóban feltalált egy új zenei műfajt.” Stefanovski és Spassov korábban több lemezen és zenei produkcióban játszottak már együtt. Egymástól függetlenül mindketten jártak már Magyarországon. A macedón gitáros a tavalyi Budapest Folk Festen is játszott, a bolgár fúvóst többször is láthatta a hazai közönség, sőt 2011-ben és 2016-ban Borbély Mihály együttesének lemezein is közreműködött.


22.00 Sena

Nevezték a „freestyle koronázatlan királynőjének”, az „underground dívájának” egyaránt. Tény, hogy Sena megkerülhetetlen alakja nemcsak a hazai kluboknak, fesztiváloknak, hanem egyre ismertebb szerte a világon. Szinte mindenkivel dolgozott a hazai underground szintérről (pl. Zagar, Yonderboi, Barabás Lőrinc), jelenleg az Irie Maffia, saját formációja és a Shakespeare Szonettek projekt a fontosabb zenei pillérek az életében. Műfajokat, stílusokat tekintve szinte végtelen a tér, ahol mozog, hisz az autodidakta énekesnő és MC, a hiphop, a dance hall, az afrobeat, a jazz, a soul, a funky, a r’n’b, a ska és a freestyle mentén, bármilyen közegbe, alkalmi formációba a rá jellemző intenzitással és kísérletező kedvvel veti bele magát. Szemlélete, nyitottsága ösztönzőleg hat a fiatalabb zenészek számára is. Márciusban - mint minden évben - hosszabb időt töltött szülőföldjén, majd április elején mutatta be új albumát, a limitált példányszámú dupla LP-n megjelenő Featherst.


23.00 folk kocsma a Babel Sound Borteraszon - Muzsikál: Fanfare Complexa (a folk kocsma ingyenes)


A Fanfara Complexa a Románia moldvai részén napjainkban is hallható, lendületes, feszes ritmusú több nemzet folklórhagyományaiból táplálkozó (román, csángó magyar, szerb, bolgár, török, zsidó) zenei világát adaptálja egyéni hangszereléssel és felfogással. A táncházakban és koncerteken egyaránt népszerű zenekar több lemezt adott ki a Fonónál, amelyek remek nemzetközi kritákat kaptak.


Jegyár:
early bird március 31-ig 1500 Ft, elővételben: 2000 Ft, helyszínen: 2500 Ft

Online jegyvásárlás itt

Fesztiválbérlet:

5000 Ft elővételben
7000 Ft a helyszínen


Online bérletvásárlás itt

 Budapest Folk Fest további programjai itt:


05.24.

05.25.
05.27.
05.28.

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak