fono.hu

2017.11.11. 21,30 Borbély Műhely feat. Lew Tabackin - helyszín: Nagyterem

„Borbély muzsikája a magyarok, szerbek, tótok, svábok, zsidók és cigányok alkotta pomázi olvasztótégelyből indul ki, s innen tágítja a határokat"


Borbély Műhely:


Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák
Tálas Áron – zongora
Horváth Balázs – bőgő
Baló István – dob


A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel.

Hazai és európai koncertjeik mellett kétszer is nagy sikerrel szerepeltek Mexikóban. 2004-ben eMeRTon díjat kaptak „Az év jazz együttese“-ként. Első albumuk (Meselia Hill) a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazzlemeze“ díjat, következő, Hommage á Kodály című albumuk szintén pozitív fogadtatásra talált mind a szakma, mind a közönség részéről. Harmadik lemezükön (Hungarian Jazz Rhapsody, 2014) magyar jazz- és slágerszerzők darabjait dolgozták fel. A közelmúltban jelent meg legújabb kiadványuk – a szintén Gramofon-díjat elnyert „Gyere hozzám estére“ – a BMC gondozásában, csakúgy mint az előző három.

A koncerten köreműködik Lew Tabackin.

Személye különösen fontos a magyar jazz szempontjából is, hisz a '60-as évek végén Zoller Attila amerikai zenekarának tagja volt, s ő szerepelt először tárogatóval jazz lemezen a világon!
 

A zenekarról írták:


„Borbély and his crew have produced an excellent, satisfying album that contains some beautiful stuff and several breathtaking moments.“ (London Jazz News)

„This is an intriguing set of modern music that grows in interest with each listen.“ (All Music Guide)


„Élvezetes, sokszínű, mélyen szántó (...) kimagasló zenei teljesítmény.“ Gramofon

“Ami pedig a lényeget, együttes teljesítményüket illeti: … az egyéni felkészültségen túl az együttes zenélés kivételesen magas fokú harnóniája és valamiféle rendkívül lekerekített, igen klasszikus hangzás és formálás jellemzi. (NKA Revizor)

 

 
 

Jegyár: elővételben 1500 Ft, koncert napján: 2000 Ft
(A jegyár mindkét (Borbély Műhely, Makám) szombati koncertre együtt értendő)


Online jegyvásárlás itt


 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat