2017.12.16. 19,30 Kodály Zoltán, a népzenekutató c. kiállítás megnyitó


Az Esemény időpontja: 2017-12-16 00:00
Kodály Zoltán, a népzenekutató
Fotó- és dokumentumkiállítás
Rendezte: Pávai István • Grafikai terv: Biri Elvira

 

Kiállításmegnyitóval, koncertekkel és táncházzal ünnepel a Fonó Budai Zeneház Kodály Zoltán születésnapján!
Az ünnepi alkalom jegyében 18:00-tól a VI. Kecskeméti Prímásverseny díjazottjai adnak akusztikus koncertet. Vizeli Bálint, Túri Luca, Samu Zoltán, Cseszák Zsombor prímások és meghívott vendégeik játszanak. Ezt követően Kodály Zoltán népzenegyűjtői munkásságát bemutató fotó- és dokumentumkiállítás megnyitójára kerül sor. A Kiállítást rendezte: Dr. Pávai István népzenekutató, népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Hagyományok Háza tudományos főmunkatársa, megnyitja Dr. Richter Pál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanszékvezetője, a Zenetudományi Intézet igazgatója. 20:00-tól a 20 éves Fonó zenekar Kodály-műsorával mutatkozik be, melynek címe Csillagoknak teremtője – Kodály reflexiók Agócs Gergely és a Fonó Zenekar előadásában. Az estét táncház zárja az idei kecskeméti prímásverseny díjazott prímásainak vezetésével.


Találkozzunk a Fonóban!
 

A Hagyományok Háza 2007-ben fotó- és dokumentumkiállítással emlékezett az akkor éppen 125 éve született Kodály Zoltánra. A tíz évvel ezelőtti kiállítás felújítva, Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából tárul a közönsége elé.


 


 

 

19:30-tól Pávai István Kodály Zoltán népzenekutatói munkásságát bemutató fotó- és dokumentumkiállításának megnyitójára kerül sor.

 

 

Kodály Zoltán, a népzenekutató. Fotó- és dokumentumkiállítás
Rendezte: Pávai István • Grafikai terv: Biri Elvira

 

A Hagyományok Háza 2007-ben fotó- és dokumentumkiállítással emlékezett az akkor éppen 125 éve született Kodály Zoltánra. A tíz évvel ezelőtti kiállítás felújítva, Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából tárul a közönsége elé.„Kodály Zoltán a 20. századi magyar kultúra meghatározó és sokoldalú személyisége. Pontosan ez a sokoldalúság, a pedagógus és zeneszerző Kodály nemzetközi és hazai sikerei kissé háttérbe szorították a tudós Kodályt. Pedig pályatársával, Bartók Bélával együtt ők teremtették meg a tudományos alapokra helyezett magyar népzenekutatást, s annak máig ható nemzetközi rangot vívtak ki. A jubileumi tárlat dokumentumok, fotók, népdallejegyzések és idézetek segítségével áttekinti Kodály életművének azokat az állomásait, amelyek népzenekutatói szemléletének kialakulásához vezettek, illetve azokat a kutatási témaköröket, eredményeket, tudományos műhelyteremtő erőfeszítéseket, amelyek által a magyar népzenekutatás a nemzetközi etnomuzikológiai törekvések élvonalába került.”
/Pávai István/A kiállítást megnyitja:Richter Pál
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanszékvezetője, a Zenetudományi Intézet igazgatója

 

Pávai István
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Hagyományok Háza tudományos főmunkatársa, népzenekutató, népzenész

 

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak