Lengyel-magyar zenei összeFonódások


Az Esemény időpontja: 2018-03-24 10:00

Zenediplomáciai konferencia a Wacław Felczak Alapítvány létrehozása jegyében


Szervező: Philidor Intézet, a Fonó nemzetközi irodája. Partner: Rézbong Kiadó

A konferencia azokat lengyel-magyar együttműködési stratégiákat vizsgálja az autentikus népzene, jazz és világzene területéről, amelyek a fiatal generációban elősegítik egymás zenei kultúrájának a megismerését.

Magyarország és Lengyelország is olyan intézmények alapítását határozta el, amelyek a lengyel-magyar barátság hagyományát hivatottak átörökíteni a fiatal nemzedékekre. Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapítványt hoz létre, amely a lengyel-magyar barátság és a közép-európai együttműködés egyik legendás, bár eddig méltatlanul elfeledett XX. századi hősének, Wacław Felczak professzornak a nevét viseli. A Wacław Felczak Alapítvány támogatni fogja a lengyel-magyar kapcsolatok kutatását és népszerűsítését, a közös gondolkodást, a közös alkotást és a közös cselekvést, az élményszerű együttléteket, illetve a harmadik országokban való közös megjelenést is. Szolgálni fogja a két nép barátsága iránt érdeklődőket, és azokat is, akikben egyelőre nem ébredt fel ez az érdeklődés, hiszen az ezeréves barátság minden magyarnak és lengyelnek fontos értékeket és lehetőségeket kínál.


A három panelből álló zenediplomáciai konferencia azt járja körül, hogy a népzenei, a jazz és a világzenei szcénán melyek azok az együttműködési lehetőségek, amelyek segítik egymás legértékesebb produkcióinak megismerését és megismertetését. A népzene és táncházmozgalom terén a lengyelek követik a magyar mintákat, míg a világszínvonalú lengyel jazz olyan lehetőségeket nyithat a magyar művészek előtt, amelyek közvetlenül talán nehezebben elérhetők. A világzenei szcénán érzékelhető a régió súlyának növekedése, így a közös stratégiák mindkét nemzet művészei, és különösen a közös produkciók szempontjából lehetnek gyümölcsözőek. Bemutatkoznak a zenediplomácia szempontjából leginkább releváns lengyel intézmények. A konferencia mind a lengyel piac iránt érdeklődő művészek, mind a lengyel művészek iránt érdeklődő zeneipari szereplők érdeklődésére számot tart.
 

A lengyel-magyar barátság átadásának egyik leghatékonyabb csatornája a zene, hiszen nyelvi akadályok nélkül működik. Fontos, hogy a két nép iránti barátságot azokban is tápláljuk, akik nem ismerik egymás nyelvét. Ezért Wacław Felczak Alapítvány egyik célja zenei műfajtól függetlenül az, hogy a két ország ifjúságával egymás legértékesebb előadóit, produkcióit, műveit, megismertessük, megszerettessük, egymás mindennapjainak tartalmas részévé tegyük.
A lengyel és magyar nyelvű szakmai konferencia nyitott, ingyenes, regisztrációhoz kötött. Regisztrált vendégeinknek lengyel-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. A regisztráció email címe: bozko@philidorinstitute.org, a tárgy mezőbe az érdeklődők írják be: konferencia

A program:

1. panel

autentikus népzene


10:00: - 10:10: Az Óbudai Népzenei Iskola növendékeinek nyitókoncertje
10:15: - 10:25: Jerzy Snopek nagykövet nyitóbeszéde
10:30-11:00: Magyar példa lengyel lélekkel; a lengyel táncházmozgalom áttekintése; történet, irányok, vezető személyiségek – Jacek Hałas (népzenész; Muzykanci)
11:05-11:25: Hogyan promótáljuk a népzenét a fiatalok körében – Agnieszka Matecka (népi kultúra animátor; szerkesztő - Pismo Folkowe (Folkújság))
11:30-11:50: Magyar népzeneoktatási gyakorlatok – Béla Szerényi (folk musician, director - Óbudai Folk Music School)
11:55-12:25: “Hogyan szervezzünk lengyel-magyar táncházat” kerekasztalbeszélgetés a panel résztvevőivel; moderátor: Mihály Rosonczy-Kovács (népzenész, igazgató – Philidor Intézet)
12:30-12:35: A krakkói „Krakowski Fonó” klub indulásának bejelentése 2018 októberére.

ebédszünet a Fonóban

2. panel

Lengyel intézmények és a Wacław Felczak Alapítvány


13:00 – 14:00: A népzenét, jazzt és világzenét támogató lengyel kulturális intézmények és média
Kuba Borysiak (etnomuzikológus; Lengyel Rádió)
14:05 – 14:30: A Wacław Felczak Alapítvány – hogyan érhetünk el a fiatalabb generációkig a zenével Mohay Gergely (ifjúságpolitikai szakértő; Wacław Felczak Alapítvány kuratóriuma)
kávészünet

3. panel

Világzene, jazz
 

15:00 – 15:55: Növekvő figyelem a lengyel és magyar világzenei szcéna iránt – kerekasztal beszélgetés
Kuba Borysiak, Ula Nowak (programigazgató – Pannonica Folk Festival), Krzysztof Kubański (világzenei koncertszervező; Fiesta Music), Anna Hegedűs (sajtószakértő; Fonó Budai Zeneház), Linda Diligens (világzenei koncertszervező; X-Produkció)
16:00 – 16:55: Lengyel utak, lengyel csatornák a nemzetközi jazz szcénára – kerekasztalbeszélgetés
Jerzy Szczerbakow (jazz szakíró, JazzFM), Bognár Tamás (programigazgató, Budapest Music Center) Tóth Viktor (jazz musician; Tóth – Wojtasik coopearitve projects); Ula Nowak

16:55 – 17:15: nyitott beszélgetés

Lengyel vendégeink:

AGNIESZKA MATECKA 

Népzenész, hegedűs, kultúra-animátor, menedzser, a népzene és feldolgozott népzene nagy ismerője. A Folk-mozgalom Animátorai Szövetség alapítótagja. A „Pismo Folkowe” („Folk Magazin”) társalapítója és szerkesztője. A nemzetközi „Mikołajki Folkowe” nemzetközi fesztivál alapítója és igazgatója. A fesztivál rendszeresen hív lengyel vendégeket.

JERZY SZCZERBAKOW 

Az Euro Jazz A Jazz Zene Népszerűsétéséért Alapítvány alapítója és elnöke, az alapítvány a Radio Jazz.FM és a Jazz Press havilap fenntartója. A Lengyel Jazz Társulat programigazgatóságának vezetője. Több, mint 300 jazzkoncert és kulturális esemény ötletgazdája, szerzője és producere. Számos zenei tematikájú könyv (például: Miles Davis és Quincy Troup életrajz) és lemez (példuál: Krzysztof Herdzin: „Capacity”, „Songbook”, „Dancing Flowers”, „Look Inward”) kiadója.

JACEK HAŁAS

Zenész (harmonika, tekerőlant, zongora, parasztfurulyák), énekes, táncos, színész, dalszerző. Több híres zenei formáció alapítója (Reportaż, Bractwo Ubogich, Muzykanci, Lautari, Ket Jo Barat). A lengyel táncházmozgalom egyik elindítója és vezéregyénisége. 20 éve vezeti a poznańi Táncházat (Dom Tańca Poznań).

KUBA BORYSIAK

Etnomuzikológus, producer, a Swoją Drogą és az Alamut formációk zenésze. A Lengyel Rádió kettes csatornáján 2008 óta vezeti a „Források” (Źródła) című magazinműsort, emellett több más műsor fűződik a nevéhez. Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) világzenei és népzeni csoportjának vezetője, valamint a „Fiatalság Határok Nélkül Fesztivál” ötletgazdája és igazgatója. A World Music Charts Europe európai világzenei ranglista zsűrijének tagja.

KRZYSZTOF KUBAŃSKI 

Világzenei és népzenei promóter. 1991 óta dolgozik koncertügynökként. A Folk Fiesta w Ząbkowicach Śląskich fesztviál alapítója és igazgatója, a European Forum of World Wide Music Fesztivál tagja. Rendszeres Womex, Art Forum Without Borders és más zenei piacok résztvevője. Rendszeresen dolgozik együtt a Lengyel Intézettel és a Magyar Nagykövetséggel Lengyelországban. Több éven át volt KROKE és Nigel Kennedy kizárólagos ügynöke. A magyar folk és etno szcénával 1998 óta dolgozik együtt, számos magyar koncert lengyelországi szervezője, többek között együtt dolgozott olyan magyar művészekkel, mint Sebestyén Márta, Dubrovay László, Téka, Söndörgő, Romengo és Dresch Mihály.

ULA NOWAK

Zenei szakíró, kultúrmenedzser, a Pannonica Folk Fesztivál társrendezője. Rendszeresen publikál a Jazzarium.pl, a Jazz Forum, a Muzyka Tradycyjna.pl oldalain, a Pismo Folkowe, és a Gazeta Wyborcza hasábjain. 2011 óta dolgozik rádióban, kezdetben a krakkói Radio Alfán szerkesztette az általa kitalált „Balkanera” c. műsort, amely Közép-Európa és a Balkán népzenéjével és világzenéjével foglalkozott. Dolgozott a Lengyel Rádió rzeszówi regionális világzenei adásaiban. Pár éve a Jazz Juniors International Exchange sajtófőnöke. Rendszeres résztvevője a nemzetközi világzenei szakmai eseményeknek, konferenciáknak, fesztiváloknak. A krakkói Łaźnia Nowa színház „Bulwart Sztuki” koncertsorozatának egyik kurátora.
 

A Fleczak Lengyel-Magyar napok 19.00 órától folytatódnak az Akvárium Klubban a Felczak-Záróbulival.

www.fono.hu
www.philidorinstitute.org

 A rendezvény fővédnöke: Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

(Fotó: www.budapeszt.msz.gov.pl)

 A belépés ingyenes.

*** 

Wacław Felczak (1916 – 1993)

 

 (Fotó: magyazyn.pl)

Wacław Felczak (1916–1993), a Poznańi Egyetem történelem szakos hallgatója, az 1938/39-es tanévben ösztöndíjasként az Eötvös Collegium diákja volt. 1940 májusában a földalatti lengyel hadsereg katonájaként tért vissza Budapestre. 1942-től, mint a Honi Hadsereg budapesti futárbázisának parancsnokhelyettese a londoni lengyel kormány és annak varsói honi képviselete közötti kapcsolattartást biztosította. Katonai esküjéhez 1945 után is hű maradt: folytatta az ellenállást. 1949-ben letartóztatták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Kiszabadulását részben az 1956-os magyar forradalomnak köszönhette. 1958-tól a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Intézetének tanáraként több magyar témájú könyv (például: Magyarország története) szerzője volt. Szakmai felkészültségével, erkölcsi tartásával a diákság példaképévé vált.

"Mondjátok el majd, akik ismertek engem:
Ifjúságom éveit a hazának adtam.
Ott őrködtem a hajón a veszedelemben,
És amikor elsüllyedt, helyemen maradtam."

Juliusz Słowacki: Végrendelet
(Lator László fordítása)

Felczak Professzor legkedvesebb verséből

 

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak