Wacław Felczak lengyel-magyar napok március 21-24. között

2018-03-12 15:25:15

megosztás

"Együtt olvas, táncol, s issza borát" - a Fonóban, a Lengyel Intézetben és az Akváriumban

Magyarország és Lengyelország is olyan intézmények alapítását határozta el, amelyek a lengyel-magyar barátság hagyományát hivatottak átörökíteni a fiatal nemzedékekre. Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapítványt hoz létre, amely a lengyel-magyar barátság és a közép-európai együttműködés egyik legendás, bár eddig méltatlanul elfeledett XX. századi hősének, Wacław Felczak professzornak a nevét viseli. A Wacław Felczak Alapítvány támogatni fogja a lengyel-magyar kapcsolatok kutatását és népszerűsítését, a közös gondolkodást, a közös alkotást és a közös cselekvést, az élményszerű együttléteket, illetve a harmadik országokban való közös megjelenést is. Szolgálni fogja a két nép barátsága iránt érdeklődőket, és azokat is, akikben egyelőre nem ébredt fel ez az érdeklődés, hiszen az ezeréves barátság minden magyarnak és lengyelnek fontos értékeket és lehetőségeket kínál.

 

Az Alapítvány (amelynek elnöke Karol Biernacki, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója) március 21-én mutatkozik be a Fonó Budai Zeneházban. A program keretét a legrégebb óta folyamatosan működő táncház, a Fonó Szerda adja. A táncház – az ifjúságot, összeurópai művelődéstörténetbe ágyazott nemzeti értékeken keresztül tartalmas, élményközpontú szórakoztató formával megszólító – olyan hungarikum, amely az utóbbi időben terjedt el a lengyelek körében is a magyar mintákat követve. A program központi eseménye az ünnepi gála, mely a március 24-ig tartó kulturális programsorozat első és legfontosabb eleme. Lengyel-magyar néptánccal, népzenével, kórusművekkel és jazzel ünnepelünk.

 

A programok:


Március 21. 18:30
Fonó Budai Zeneház
"Együtt táncol, s issza borát"

lengyel-magyar táncház és gála a Wacław Felczak Alapítvány létrehozása jegyében

Az est programja:
18:30: Fonó Szerda - lengyel-magyar nyitott tánctanfolyam (Pajta)
19:00: Benedicamus Domino - a Szent Efrém Férfikar Duó lemezbemutató koncertje (Nagyterem)
20:30: Ünnepi gála, melynek keretében bemutatkozik a Wacław Felczak Alapítvány (Nagyterem)
22:00: lengyel-magyar táncház (Pajta)
22:00: Bridges - Fekete-Kovács Kornél - Kuba Stankiewicz Duó lemezbemutató koncertje (Nagyterem)

Az est folyamán a Rézbong Kiadó standjainál megtekinthetők az első Felczak-könyvek sorozat kiadványai

A gála közreműködői:
Szent Efrém Férfikar, a Kapela Brodów zenészei és táncosai, Kubinyi Júlia, Berecz István és Barátai, Fekete-Kovács Kornél - Kuba Stankiewicz Duó

A gála központi eleme a "Polak, Węgier…" című táncos, zenés összeállítás, amelyben gyimesi és góral táncokat, valamint somogyi és kurpiei dalokat állít párhuzamba a Kubinyi Júlia, Berecz István és Barátai (Appelshoffer János, ifj. Zsuráfszky Zoltán), valamint a lengyel Kapela Brodów Együttes. A gálát hajnalig tartó lengyel-magyar táncház követi, amely során melegföldvári, szatmári, széki, kalotaszegi, és különböző lengyel táncokkal (krakowiak, kujawiak, walczyk, oberek) mulatunk.
A bemutatott két lemez a "Felczak-lemezek sorozat" első darabjaiként jelenik meg (lásd alább).

 

A szerdai programról bővebben itt:

»»» Együtt táncol s issza borát – Lengyel-magyar táncház és gála a Wacław Felczak Alapítvány létrehozása jegyében

...

 

Március 22. 18:00
Lengyel Intézet
Hedvig. A waweli királynő - bemutatkozik a Felczak-könyvek sorozat
A Felczak könyvek-sorozatot és a megjelent négy könyvet (lásd alább) Szörényi László irodalomtörténész és a kiadó vezetője, Kovács Gergő mutatja be. Ezt követően Marta Kwaśnicka, a Hedvig. A waweli királynő könyv szerzője tart közönségtalálkozót. A könyvekről bővebben itt »»»

 

A március 22-ei programról bővebben itt:

»»» Felczak könyvek-sorozat négy kötetének bemutatása

...

 

Március 24. 10:00 - 17:00
Fonó Budai Zeneház
"Lengyel-magyar zenei összeFonódások"
zenediplomáciai konferencia
a Wacław Felczak Alapítvány létrehozása jegyében
fővédnök: Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete
A három panelből álló konferencia azt járja körül, hogy a népzenei, a jazz és a világzenei szcénán melyek azok az együttműködési lehetőségek, amelyek segítik egymás legértékesebb produkcióinak megismerését és megismertetését. A népzene és táncházmozgalom terén a lengyelek követik a magyar mintákat, míg a világszínvonalú lengyel jazz olyan lehetőségeket nyithat a magyar művészek előtt, amelyek közvetlenül talán nehezebben elérhetők. A világzenei szcénán érzékelhető a régió súlyának növekedése, így a közös stratégiák mindkét nemzet művészei, és különösen a közös produkciók szempontjából lehetnek gyümölcsözőek. Bemutatkoznak a zenediplomácia szempontjából leginkább relevánsabb lengyel intézmények. A konferencia mind a lengyel piac iránt érdeklődő művészek, mind a lengyel művészek iránt érdeklődő zeneipari szereplők érdeklődésére számot tart.


A Wacław Felczak Alapítvány egyik célja zenei műfajtól függetlenül az, hogy a két ország ifjúságával egymás legértékesebb előadóit, produkcióit, műveit, megismertessük, megszerettessük, egymás mindennapjainak tartalmas részévé tegyük.


Előadók, kerekasztal beszélgetések résztvevői:
Diligens Linda (világzenei koncertszervező; X-Produkció) Agnieszka Matecka (művelődésszervező; Pismo Folkowe) Ula Nowak (kulturális menedzser; Pannonica Folk Festival), Hegedűs Anna (kulturális médiaszakértő; Fonó Budai Zeneház) Kuba Borysiak (etnomuzikológus; Lengyel Rádió), Jacek Hałas (népzenész; Muzykanci), Michał Hajduk (jazz kurátor; Adam Mickewicz Intézet) Krzysztof Kubański (világzenei koncertszervező; Fiesta Music), Mohay Gergely (ifjúságpolitikai szakértő; Wacław Felczak Alapítvány) Rosonczy-Kovács Mihály (népzenész; Philidor Intézet), Szerényi Béla (népzenepedagógus; Óbudai Népzenei Iskola), Tóth Viktor (jazz szaxofonos; Tóth - Wojtasik együttműködések)

A lengyel és magyar nyelvű szakmai konferencia nyitott, ingyenes, regisztrációhoz kötött. Regisztrált vendégeinknek lengyel-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. A regisztráció email címe: bozko@philidorinstitute.org, a tárgy mezőbe az érdeklődők írják be: konferencia

...

 

A márc. 24-ei Fonó-béli programról bővebben itt:

»»» Lengyel-magyar zenei összeFONÓdások

...

 

Akvárium Klub 19:00 - 24:00
Felczak-záróbuli az Akváriumban

Marcin Świetlicki, Tizenkettő Trió, Salk, DJ Kuba Karaś
A Wacław Felczak Alapítvány létrejötte köré szervezett eseménysorozatot Marcin Świetlicki közönségtalálkozójával és a lengyel alternatív és könnyűzene népszerű képviselőinek koncertjeivel zárjuk az Akvárium Klubban.
19:00: Marcin Świetlickivel, a Tizenkettő című regény szerzőjével beszélget Karaba Márta, a Szlávtextus szerkesztője
20:00: Tizenkettő Trio koncert
21:30: Salk koncert
23:00: DJ Kuba Karaś party
Felczak-lemezek sorozat első két albuma

 

A márc. 24-ei Felczak záróbuli jegyek és infok itt:

»»» Felczak záróbuli az Akváriumban

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat