Fonó a világ 20. legjobbja kiadója közt

2014-09-05 12:03:07

megosztás

Idén is rajta vagyunk a WOMEX Top Label listán egyetlen magyar kiadóként.

 

A kiadók élmezőnyébe került a Fonó 

 

A WOMEX a napokban tette közzé idei díjazottjainak listáját: több száz label közül került a Fonó – egyetlen magyar kiadóként – a húsz legjobb közé, a 12. helyre. A világ legjobb világzenei kiadóinak járó WOMEX Top Label elismerést minden évben a toplistaeredmények alapján állítják össze és jelentik be az októberi világzenei vásár előtt. A Fonó idén a Shutka Roma Rap: Me Sijum Underground/I Am Underground, a Karavan Familia: Asvin és a Lakatos Róbert és a Rév Zenekar: Révület c. lemezeivel került a rangos helyre.

 

A nemcsak kiadóként hanem koncerthelyszínként és az utóbbi években több fesztivál szervezőjeként is aktív Fonó igazgatója, Horváth László vallja: “Lemezt kiadni ma már nem biztos, hogy nyereséges vállalkozás, viszont a művészeket hihetetlenül inspirálja egy album megalkotása, ezért bennünket is. A zeneiparnak egy új CD olyan mint a színháznak egy bemutató, nélkülözhetetlen, ráadásul a zenekarok számára belépőt jelent a nagyobb fesztiválokra, célokat, lehetőségeket vázol fel. Az együttesek megállnának a fejlődésben, ha nem lenne olyan kiadó, aki vállalja ezt a feladatot.” Az elmúlt évben a Fonó mintegy 15 új albumot adott ki, a teljes, két évtized alatt összegyűlt portfoliójuk több mint 200 kiadványt számlál, többek között a Csík zenekar összes albumát, Herczku Ágnes, Lajkó Félix, Both Miklós, Dresch Mihály és a Cimbaliband lemezeit. Különleges volt 50 lemezes Új Pátria c. kiadványuk, amely az ezredforduló legjelentősebb hazai népzenei gyűjtésének, az Utolsó órának zenei anyagát tartalmazza. A Fonó tavaly Lajkó Félix toplista első lemezével és a Both Miklós FolkSide albumával jutott be a Top Label listára huszadikként, az idei portfolio mérete és eredményei alapján idén még jobb helyen végzett, “focis hasonlattal élve Bajnokok Ligája főtáblás lett” – mondja az igazgató.


A World Music Charts Europe világzenei toplistát 25 ország 45 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban; az eredményeket kiadónként összesítve áll össze ebből a WOMEX Top Label lista, a világ 20 legjelentősebb világzenei kiadójának elitcsapata. Az első helyezettnek az azévi WOMEX-en díjat adnak át. Idén a német Glitterbeat Records kapja a listaelsőnek járó elismerést.

 


Korábbi első helyezettek:
2013: Riverboat Records/World Music Network (UK)
2012: Lusafrica (France)
2011: world village / Le Chant du Monde / harmonia mundi (France/USA/UK/Spain)
2010: world village / harmonia mundi (France/USA/UK/Spain)
2009: Crammed Discs (Belgium)
2008: Cumbancha (USA)
2007: Stern's (UK)
2006: World Circuit (UK)

 

A Top Label lista elérhető a WOMEX weboldalán itt.


A Fonó idei új kiadványai elérhetőek itt.


 

 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat