Megjelent a Góbé új lemeze

2015-03-06 05:08:19

megosztás

Ez van! címmel látott napvilágot a városi folk fenegyerekeinek új albuma.

A Góbé lemezét régóta vártuk. Az új lemez egyik száma, a Sír a szemem tavaly októberben már megjelent a Fonó World Music Selection 2014 című válogatáson, amely kiadvánnyal a Fonó az 2014 októberi WOMEX-en megjelent. Most viszont kezünkbe foghatjuk a teljes zenei anyagot, amely kilenc vadonatúj számot tartalmaz; közülük néhány már elhangzott a zenekar koncertjein, de a dalok többségével először csak az új albumon találkozhat a közönség. 

A lemez kapható a Fonó webboltban itt

a terjesztőknél és hamarosan digitális terjesztésben is, 

valamint személyesen a Mesterportán (I. ker Corvin tér)

A lemezbemutató koncertre "Góbé és a lányok" márc. 6-án kerül sor a Hagyományok Házában

A lemezbemutatóról bővebben itt.

 

 

A góbéval nem érdemes ujjat húzni, mert úgyis túljár az ember eszén – tartja a mondás. Nevüknek megfelelően második albumukon is furfangosan keverik a különböző stílusokat a Kárpát-medence különböző szögleteiből érkező ifjú muzsikusok. A magyarszováti, a szászcsávási, a csíki, a moldvai és a dunántúli népdalok, balladák és dallamok magától értetődő természetességgel kapaszkodnak össze a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel, kialakítva a Góbéra jellemző egyéni zenei szövetet. 

 

"A népzene világszerte mindig is szerves része volt zenei kultúrának, folyamatosan hatást gyakorolt a kortárs műfajokra. Az autentikus zenei hagyomány sem maradt érintetlen az adott kor társadalmi, kulturális hatásaitól. A folyamat napjainkban is így működik. Az autentikus népzene fogalma, helyzete, presztízse napjainkra teljesen átértékelődött, hisz eredeti társadalmi és gazdasági közege eltűnt vagy átalakult.

 

A népzene - bár nem a hagyományos értelmében - ma már a városi klubokban, táncházakban él tovább, ahol hónapról-hónapra új együttesek mutatkoznak be a közönségnek. A szcéna színes és izgalmas, egyes előadók ragaszkodnak az eredeti vagy eredetinek vélt megszólaláshoz és mások, legyenek azok nép-, komoly- vagy könnyűzenészek, egymás stílusából, műfajából használnak fel elemeket. Így valamilyen formában mindegyikük újraalkotja saját zenei hagyományát. Ennek a közegnek egyik fiatal és tehetséges szereplője, a 2007-ben alakult Góbé zenekar." (Török Ferenc, a Bartók Rádió Népzene újragombolva c. műsorának szerkesztője)

 

A zenekar a Fonó szerdai táncházában, mint városi folk zenekar mutatkozott be a közönségnek, ahol hétről hétre különböző kárpát-medencei tájegységek zenéjét játszották. A Fonó azóta is az egyik bázisuk.

 

A Góbé tagjai közül Kiss B. Ádám az erdélyi tradíciókat és klasszikus zenei ismereteit, Csasznyi Imre a vajdasági hagyományokat, Vizeli Máté, édesapja és nagybátyja révén a népzene szeretetét és komolyzenei képzettségét hozta a közösbe. Egervári Mátyás szintén klasszikus zenét tanult, játszott, kortárs-, népzenei-, jazz-, és rockzenekarokban egyaránt, Tímár Márton az Óbudai Népzenei Iskolában sajátította el az alapokat. A zenekar munkájába legkésőbb bekapcsolódó tag, Czupi Áron A Köztársaság Bandájában is játszik.

A lemezen közreműködnek: Vizeli Balázs (hegedű), Porteleki Áron (dob)
Magyaróvári Viktor "Kayamar"(ének)Simó Csongor (elektromos gitár, szájharmonika)

2011-ben, az A38-on rendezett tehetségkutatón a legjobb fiatal világzenei együttes lett a Góbé. A következő évben a hajó stúdiójában készítették el bemutatkozó lemezüket, amelyen már saját szerzeményeiket hallhatjuk.

 

Koncertjeiket vendégként megtisztelte a műfaj néhány hazai kiválósága, mint Porteleki László, Csík János vagy Ferenczi György.

 

A Góbé tagjainak szándéka, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára közérthető és élvezhető formában és működésük jól példázza mindazt, amit Kodály a következőképpen fogalmazott meg: „A világ egyre jobban feltárul, s az egy népre szorítkozó művészet hovatovább értelmét veszti. A világzene megvalósulásához közelebb járunk, mint a Goethe képzelte világirodalomhoz.”

 

"Elektromos hangszerek nélkül hozták azt, amit én világzenének gondolok." - Porteleki László, (Muzsikás)

 

"Nagyon vagány muzsikálás volt, nagyon élveztem." - Sebestyén Márta

 

"Legszívesebben ilyen zenét hallgattunk volna. Mivel nem találtunk ilyet, ezért megcsináltuk mi." - Kiss B. Ádám

 

A lemez kapható a Fonó webboltban itt

Sír a szemem, a lemezről:

 

 

 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat