PÁVA: ezúttal a gyermekeké a főszerep

2015-01-15 13:31:57

megosztás

Gyermekek számára indítja el immár harmadik alkalommal az MTVA és a Hagyományok Háza a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsorát.

 

 

 

 

A versenyre 2015. február 15-ig a www.hagyomanyokhaza.hu és a http://www.folszallottapava.hu oldalon jelentkezhetnek 6 és 14 év közötti fiatalok az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységhez és a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal. A területi selejtezők 2015 tavaszán zajlanak, a kiválasztott 48 produkció szereplői nyári előkészítő táborozáson vesznek részt. Az ezekről készített összefoglalókat 2015 őszén sugározza a Duna csatorna, a döntőket pedig a tervek szerint novemberben és decemberben láthatja a közönség.


Ezúttal is népzene és néptánc kategóriákban hirdetik meg a versenyt: ezen belül is énekes- és hangszeres szólisták, énekegyüttesek, zenekarok, táncos szólisták és táncos párok, valamint néptáncegyüttesek jelentkezését várják.


Az újszerű produkcióban néhány tartalmi változásra számíthatnak a nézők, például a gyermekeket júliusban egy olyan egyhetes balatoni táborozásra invitálják, ahol nemcsak az éneklés és a táncolás örömének élhetnek majd, hanem megismerkedhetnek azokkal a rég elfeledett gyermekjátékokkal, és eszközökkel, amelyek ugyancsak végigkísérték kárpát-medencei létünket sok évszázadon keresztül. A résztvevők megtudhatják mit is jelent métázni, rátócskázni, zúgattyúzni, megismerkedhetnek a tilinkóval és a körtemuzsikával, de lehet majd gombozni, bigézni is. A tábor háziasszonya Dr. Sándor Ildikó, aki ennek a néprajzi területnek egyik legavatottabb szakembere.


A zsűri elnöke továbbra is a Nemzet Művésze, a Kossuth-díjas Sebő Ferenc lesz.
A Fölszállott a páva készítőinek célja, hogy a műsorfolyam minden ifjú résztvevője győztesként élje meg a tehetségkutatót. A Páva nemcsak egy verseny, hanem egy olyan közösségformáló produkció, amely örök élményt nyújt a résztvevő gyermekeknek és családjaiknak, s általuk közelebb hozza nézőinket is nemzeti kultúránk legősibb ágához.

 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat