Bozzay Zina lemezbemutató koncert és I Dance Hungary táncház

Jegyvásárlás
Az Esemény időpontja: 2019-01-26 20:00


 

“Music of Elderflowers: Magyar népdalok kézműves átiratban"

Bozzay Zina és a Vadalma lemezbemutató koncert
Vendégek: Fábián Éva, Navratil Andrea, Agócs Gergely

 

A kaliforniai San Franciscoból származó Vadalma együttes “Music of Elderflowers” címmel készítette el nemrégiben megjelent lemezét.

Zenéjüknek legbelsőbb magja a magyar népdal, mely köré intim és új utakat kereső módon az énekes és zeneszerző, Bozzay Zina kíséretet álmodott Matthew Szemela hegedűs és Misha Khalikulov csellista együttműködésével.

“Ez a lemez az örökség újratanulását és saját szájízünk szerinti feldolgozását tükrözi, mint a diaszpóra egy vadhajtása. Az albumon található népdalok a magyar nyelvterület különböző tájegységeinek paraszti hagyományából valók; mindet közvetlenül falusi énekesektől tanultuk, személyesen vagy archív felvételeken keresztül. A hangszeres kíséret hagyományos, komponált, és improvizációs elemek egyvelege, mely az eredeti daloknak keretet ad, kiemeli szépségüket és egyediségüket.” Bozzay Zina énekes, zeneszerző

Vadalma együttes zenéjével és koncertjeivel kulturális hidat képez a Kárpát-medencén innen és túl azzal a céllal, hogy a magyar népdalfeldolgozásaikkal mind szélesebb körű közönséget érjenek el. Az együttes neve kettős jelentéssel bír: „vad alma” és „vad-dal-ma”.

Bozzay Zina - ének, hangszerelés/zeneszerzés

Matthew Szemela - hegedű

Misha Khalikulov - cselló

Vendégek: Navratil Andrea - ének, Fábián Éva - ének, Agócs Gergely - hosszú furulya

 
"Zina a klasszikus zene felől közelít a magyar népdalt. Ő és kivàló zenésztàrsai újabb és újabb színeit mutatjàk meg a hagyomànyos magyar dallamoknak. Szerzeményeivel olyan zenét teremt, ami azt hiszem, hogy messze-messze irányadó a hazai világzenei alkotóknak!"
Berecz Istvàn, Fonó Budai Zenehàz
 

Bozzay Zina Kaliforniában, San Franciscóban született és nevelkedett a második világháborúban hazáját elvesztett magyar bevándorló apa gyermekeként. Mesterdiplomát szerzett zeneszerzésből, majd Magyarországra érkezett népdaléneklést tanulni többek között Fábián Évától, Navratil Andreától, Agócs Gergelytől és számos, különféle régiókból származó falusi énekestől. Az Egyesült Államokban fellelhető hagyományos magyar népdalok aktív előadójaként és oktatójaként rendszeresen fellép, tart előadásokat és workshopokat, magyar népzenét éneklő kórusokat tanít, 2010-ben alapította meg a San Francisco-i magyar Népdalkört. A Vadalma együttes alapítójaként maga válogatja ki a népdalokat, amelyek eredetéhez háttértörténetet nyújt és saját eredeti elképzelése szerint hangszereli őket. Célja, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel értékes gyöngyként kezelve, tisztelettel emelje át és tartsa életben a népdalokat az óceánon túl élő falusi hagyományban.

Matthew Szemela, akit a New York Times „elképesztő hegedűjátékáért” dicsért, beutazta az Egyesült Államokat, Európát és Ázsiát, és olyan különböző művészekkel lépett fel, mint Sting, Susan Sarandon, Beyoncé Knowles és Olivia Newton John. Jelenleg a Berkeley Symphony, az Opera San Jose, Rupa & the April Fishes, az Alta California és egyéb, a Kaliforniai-öböl mentén tevékenykedő együttesekkel lép fel a műfajok hatalmas skáláját fedve le.

Misha Khalikulov csellista eredetileg Üzbegisztánból származik, San Franciscóban nevelkedett, és 27 országot járt be dinamikus, szenvedélyes játékával. Rendszeresen fellép a Blind Willies, a Stringquake és a Rupa & the April Fishes formációkkal is, és elhivatott zenei oktatóként is munkálkodik.

 

A koncert után 22.00-től:

I DANCE HUNGARY
honlapindító táncház a Hungarian FolkEmbassy-vel

 

mottó:
Csak az válhat világpolgárrá, aki egy nemzet polgára
Kodály Zoltán

Az angol-olasz-történelem szakon végzett Junior Prima-díjas prímás, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított Hungarian FolkEmbassy választott hivatása – innen a névválasztás is – hogy keresse azokat a népzenei tartalmakat, amelyek segíthetik Magyarország kultúrdiplomáciáját, továbbá megmutatják, milyen szerves kulturális egységet alkotnak Közép-Európa népei. Fontos számukra, hogy nemzetközi szinten mutassák meg, ahogy a különböző művészettörténeti korok európai hagyatéka továbbél a magyar népzenében, néptáncban. E célokkal járják a világot: az utóbbi években felléptek a Milánói Expó megnyitóján, többször turnéztak Lengyelországban, koncerteztek Németországban, Észtországban, Kanadában, Pakisztánban, Tajvanon, Hong Kong-ban és Indonéziában. Náisz-Köszönjük című műsoruk a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepét mutatja be a zene nyelvén. 2016 júniusában jelent meg első kiadványunk Felsütött a nap az égre címmel. Ezen a dupla DVD-n összesen 33 énekes és zenész barátjukkal 7 órányi zenét rögzítettek karaoke formátumban azzal a céllal, ők is hozzájáruljanak a népdalok hétköznapokba való visszajutásához. 2018-ban jelent meg Hetényi Milánnal Népdalok a kornak – Arany János, a nép ajkán továbbélő versei című lemezük. 2019 elején, a Magyarország Barátai Alapítvány megvalósításában a Fonó partnersége mellett indították útjára az „I Dance Hungary” nevű weboldalt, ami a táncházmozgalom magyarul nem tudó tagjainak online platformja. A zenekart minden péntek este lehet hallani 19 órától a Continental Hotel Budapest – Araz Étteremben.

tagok:
Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű
Könczei Bálint – brácsák
Lakatos Dávid – nagybőgő
Jobbágy Bence – cimbalom

Állandó közreműködő:
Kubinyi Júlia – ének

 

Jegy: 1000.-Ft

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak