David Yengibarian Quartet, Úzgin Üver

Jegyvásárlás
Az Esemény időpontja: 2018-10-27 20:00


 

DAVID YENGIBARIAN QUARTET


ZENESZEK:
David Yengibarian: harmonika
Badics Márk: dob
Mazura János: tuba
Viviane B.Szabó: ének

Az örmény születésű David Yengibarian harmonika művész 1995-től Magyarországon folytatta zenei tanulmányait és hamarosan az egyik legkeresettebb jazz- és világzenei előadóvá és zeneszerzővé vált. Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, valamint az argentin tangó.

A most bemutatkozó felállás újdonsága, hogy a harmonika és a dob mellett, amelyet a Daviddal már tíz éve, nagy összhangban együtt zenélő Badics Márk szólaltat meg, virtuóz játékossággal felelgetve egymásnak a ritmus és a harmónia, tuba és ének is szerepel.
A tuba megjelenése a formációban különleges lehetőségeket kínál. Mazura János mesteri játéka bizonyíték arra, hogy a tuba egy hajlékony és sokszínű hangszer, amellyel egészen egyedi szólókkal tud válaszolni David melódiában gazdag improvizációira. Ehhez a nagyszerű zenei párbeszédhez csatlakozik az énekesnő, a francia-magyar Viviane B. Szabó, akinek a hangjában van valami mélyről jövő áramló zeneiség, amely erőteljes es törékeny egyszerre. Egy szelíd, ugyanakkor érdes lélek tónusa, amely negyedik hangszerként egészíti ki a quartett repertoárját.

Habanera, szamba és bossa stílusú dalok felelgetnek egymásnak, nem titkoltan David Yengibarian páratlan ritmus játékának élményeire es a jazz-ben tett kalandozásaira építve.

David Yengibarian új projektje tehát egy egymásra találás, egyrészt a választott zenei anyaggal, amelyek megszólítják, vagy mondhatnánk kiválasztják őt, másrészt a három nagyszerű zenésszel, akik ezen az úton elkísérik.

 

A kecskeméti Úzgin Űver zenekar új lemezzel jelentkezett. 
A Patak az 1991-ben alakult együttes 8. albuma, de ez lesz az első, ami hanglemezen is kiadásra került. A hat kompozíciót tartalmazó új albumot, a három alapító tag, Farkas Marcsi, hegedűs, Majoros Gyula, fúvós és Homoki Péter, gitáros és a lemez producere készítették.
Az Úzgin Űver esetében a hagyományos folkot éppúgy magunk mögött hagyjuk, mint a belőle kialakult világzenét. Ezzel együtt persze ez a nyugodtan hömpölygő, pszichedelikus, egyszerre gazdagon és mértékkel építkező és hangszerelt folyamatzene számtalan műfajból és metódusból merít. A számokban elegyedik a Kárpát-medencei, a balkáni, a mongol, a török, örmény és más ázsiai népek zenéje a jazzel, a progresszív rockkal, az ambienttel és a dubbal. Zenéjük alapvetően instrumentális, az emberi hangok is hangszerként jelennek meg benne.
A Patak című album a nemzetközi világzenei albumokat listázó rangos World Music Charton a 7. legjobb album lett szeptemberben. 

 

Jegyek:

Elővételben: 1000 Ft, koncert napján: 1500 Ft


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak