FolkEmbassy 10 jubileumi koncert

FolkEmbassy 10 jubileumi koncert

Az Esemény időpontja: 2021-11-3019:00

A Fonó és Philidor Intézet a Halmos Béla Program támogatásával bemutatja:

FolkEmbassy 10 

ünnepi koncert és lemezbemutató

Idén ünnepli megalapításának tízedik évfordulóját a Junior Prima díjas hegedűs, Rosonczy-Kovács Mihály zenekara, a FolkEmbassy. A kétrészes koncert első felében válogatást hallhatunk az együttes következő műsoraiból: „El kell menni, nincs mit tenni – a Nagy Háború a népdalok és versek alulnézetéből”, „Hungary in Europe – Europe in Hungary”, „Közép-európai szvit”, „Náisz – Köszönjük! – a cigányság a magyar kultúráért”; „Felsütött a nap az égre – népzenei karaoke”. A második részben, a Varsói Rádióban rendezett premiert követően, Magyarországon először mutatkozik be a zenekar új lemeze: „Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár – népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról”. A koncertet koccintás követi, amelyre szeretettel várja a közönséget a zenekar.

A zenekar tagjai:

Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű
Könczei Bálint – brácsák
Jobbágy Bence – cimbalom
Lakatos Dávid – bőgő

állandó közreműködők:
Andrjeszki Judit – csembaló, ének
Kubinyi Júlia – ének
Bede Péter – szaxofon
ifj. Szerényi Béla – tekerő, furulya, tánc

Vendégek:

Nyitrai Tamás - hegedű
Musica Profana;
Lakatos Mónika – ének;
Navratil Andrea – ének;
Juhász Zoltán – hosszúfurulya, duda;
Zrinyi Gál Vince – vers, próza

Háziasszony:

Fekete Borbála

Az együttesről:

A tíz éve, 2011-ben Rosonczy-Kovács Mihály Junior Prima-díjas népzenész prímás (civil hivatásában lengyel–olasz politikai elemző) által alapított Hungarian FolkEmbassy életrehívásának elsődleges célja az volt, hogy a magyar diplomácia sarkalatos üzeneteit a népzene segítségével közvetítse. „Úgy véljük, a művészi élmény hozzájárul a konferenciákon, sajtótájékoztatókon, közleményekben hangsúlyozott gondolatok elfogadtatásához, közkinccsé tételéhez.”

Az együttes mottója Kodály Zoltántól származik: „Aki nem tartozik egy nemzethez, az nem tartozhat az emberiséghez.” Hivatásuk fő pillérei a következők: a közép-európai nemzetek közös kulturális vonásainak, valamint a magyar kultúra európai beágyazottságának felmutatása, továbbá a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepének aláhúzása. Emellett a zenekar törekszik arra, hogy részt vállaljon a táncházmozgalom és az értelmiség kapcsolatának erősítésében.

Az utóbbi években három kontinens tizenkét országában koncerteztek, köztük a milánói Expo megnyitóján, Hongkongban, Taipeiben, Ottawában, Indonéziában. A szintén Junior Prima-díjas Kubinyi Júlia énekessel 2013 óta dolgoznak együtt. A zenekar harmadik lemezét, „Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár – népzenével és régi zenével a magyar–lengyel barátságról” címmel idén a Varsói Rádióban mutatta be.

Interjú Rosonczy-Kovács Mihállyal: itt >>

Támogatja a Nemzeti Kulturális Alap - Halmos Béla Program

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

Idősebb vendégeinkre tekintettel ehhez a koncerthez kérünk védettségi igazolványt.


 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat