Fonó Selecion 1. nap: MAGYAR BANDA, PETRÁS MÁRIA, TÁNCHÁZ

Fonó Selecion 1. nap: MAGYAR BANDA, PETRÁS MÁRIA, TÁNCHÁZ

Az Esemény időpontja: 2021-09-1419:00

Fonó Seletion 2021

minifesztivál

koncertekkel és szakmai beszélgetésekkel

1. nap

"Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön." "Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a kritikai sajtó itthon és külföldön egyaránt, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.”

Részletes programok: 

19:00 Petrás Mária Trió

Petrás Mária - Kiss Krisztián - Nyíri László koncertje

Petrás Mária Magyar Örökség díjas, Prima Primissima díjas művész; énekesként és keramikusként egyaránt méltán vált elismertté. Moldvai csángó származása meghatározta életpályáját. Tárgyi alkotásaiban és lemezein egyaránt szülőföldje kultúrája köszön vissza. Állandó közreműködője a Muzsikás együttes koncertjeinek, akikkel többek között fellépett az amszterdami Concertgebouw-ban és New York-i Carnegie Hall-ban is. Ugyanakkor sokat énekel szólóban is, valamint együtt a legjobb hazai moldvai zenét játszó együttesekkel.

"Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni.” (Petrás Mária)

Közreműködik:
Petrás Mária - ének
Kiss Krisztián - koboz
Nyíri László - hegedű

 

 

20:00 Magyar Banda: 12 betyár

A Magyar Banda 2020-ban alakult a magyar népzenei mozgalom elismert fiatal muzsikusaiból. Az egyedi, ugyanakkor az adott tájegység általános stílusjegyeinek megfelelő szerkesztési technikák, variálókészség, és az önismétlést elkerülendő igény jellemzi a zenekar sajátos arculatát. E zenei szabadság egyik legszebb szimbóluma a betyár. A betyárok olyan legények, akik lelkük megtörhetetlen szabadságával védik világhoz való jussukat. Lemezük címe is erre utal, hiszen a vezérmotívumként fel-felbukkanó „betyár” szó tizenkét alkalommal hangzik el a dalokban. Nem a régmúlt pillanatképeinek megidézése a céljuk, hanem önmaguk korlátokon felülemelkedő kifejezése azon a zenei anyanyelven, melyet idős mestereiktől örököltek.


Koncertjükön több neves vendégművész mellett a Fitos Dezső Társulat is közreműködik.

Ifj. Szerényi Béla – ének, tárogató, furulya, tekerő
Solymosi Máté – hegedű
Szilágyi Márton – hegedű
Zimber Ferenc – cimbalom
Fekete Márton „Kispuma” – brácsa
Tóth Máté – bőgő

Vendégművészek:
Borbély Mihály – esz-klarinét
Pecze Balázs – szárnykürt
Istvánfi Balázs – duda

Táncol: a Fitos Dezső Társulat

 

22:00 Táncház

A lemezbemutató koncertet táncház követi, ahová védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Jegyár: 1000 Ft (elővételben), 1500 Ft (a koncert napján)

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat