Fonó Selecion 2. nap: MAGYARLAPÁDIAK, LEMEZBEMUTATÓ, TÁNCHÁZ

Fonó Selecion 2. nap: MAGYARLAPÁDIAK, LEMEZBEMUTATÓ, TÁNCHÁZ

Az Esemény időpontja: 2021-09-1519:00

Fonó Seletion 2021

minifesztivál

koncertekkel és szakmai beszélgetésekkel

2. nap

"Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön." "Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a kritikai sajtó itthon és külföldön egyaránt, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.”

Részletes programok: 

19:00 Magyarlapádiak és Örökül Magyarlapádról - lemezbemutató koncert

Magyarlapád Erdélyben, a Maros bal partján, a Kis-Küküllő menti tájegységben, Nagyenyedtől 10 km-re helyezkedik el. Csendesen bújik meg a Várhegy, a Káposztás-vár és a Telek-hídja közötti területen, a Várhegy alatti völgyben. 1968 óta 7 faluból álló község központja. Kettő – Magyarlapád és Magyarbece – magyar lakosságú, négy faluban – Fugadon, Vadveremben, Asszonynépén és Kisaknán – a XXI. század elején már többségében románok éltek, Magyarbagó pedig vegyes nemzetiségű falunak számít. A falubeliek hagyományhű életének következtében rendkívüli épségében fennmaradt táncaiból kerül bemutatásra a teljes táncrend: „pantazó” (pontozó – lassú és gyors pontozó), „kapcsas vagy karikázó” (leánykörtánc), „öreges csárdás” és „szapara” (sebes csárdás). A tánckincs szerves részeként megszólaló muzsika és énekelt dalok a teljes előadást végig kísérik.

A Maros-Küküllő vidék zenéje elementáris erővel sodor és magával ragad. Lendületes táncai, sorismétlő énekei, szívbe markoló lírai dalai és jellegzetes pontozó dallamai csodálatos egyszerűségükben és sokszínűségükben kincset hordoznak. A magyarlapádiaktól örökül kapott kincsek közt kicsit sem avíttas, már-már elfeledett dallamokat és énekeket találunk, sokkal inkább az új és a régi alkotta közös zenei nyelvvel, az élő néphagyomány darabjaival találkozunk.

„Az archaikus zenekari megszólalás mellett a könnyen fülbe szökkenő dallamok és a végteleségig variálható, különösen szép szövegváltozatok ragadtak meg engem először a magyarlapádi énekekben. Így találkoztam Papp Józsefné Kiss Mária, Rettegi Árpádné Farkas Margit, Sipos Márton és Szabó Ferenc felvételeivel, melyekből zenei összeállításaink merítkeznek.” - Kubinyi Júlia

 

Közreműködik:
Kubinyi Júlia - ének
Nyitrai Tamás - hegedű
Danhauser Pál - kontra
Lelkes András - nagybőgő

 

A színpadi műsor további közreműködői:
Komáromi Kristóf és Kádár Kata - tánc
Kis István és Kis-Demeter Erika - tánc

 

21:00 Tánctanítás - magyarlapádi táncok

21:30 Táncház a magyarlapádi zenészek és táncosok közreműködésével

 Az esemény zenés-táncos rendezvénynek minősül, így csak védettségi igazolvánnyal látogatható (a védettségi applikáció bemutatása is lehetséges).

Jegyár: 1000 Ft (elővételben), 1500 Ft (a koncert napján)

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat