Fonó Selecion 4. nap: BALOGH MELINDA, VIZELI MÁTÉ, TÁRKÁNY MŰVEK

Fonó Selecion 4. nap: BALOGH MELINDA, VIZELI MÁTÉ, TÁRKÁNY MŰVEK

Az Esemény időpontja: 2021-09-1719:00

Fonó Seletion 2021

minifesztivál

koncertekkel és szakmai beszélgetésekkel

4. nap

"Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön." "Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a kritikai sajtó itthon és külföldön egyaránt, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.”

Részletes programok: 

Szakmai délelőtt

Fonó Selection: Kerülj képbe!
Ahol megtudhatjuk, mi mozgatja a piacot 2021 őszén! Túléltük ezt az évet, mi vár ránk a következőben? Kihívások, lehetőségek, tapasztalatok, inspiráló történetek és emberek a Fonó Selection beszélgetésekben

10.00 A kultúra epicentrumai
A kultúrát mi alakítjuk, azzá lesz, amivé – pandémia mellett, alatt, után, vagy attól függetlenül – tesszük. Amennyi szellemi, művészi tartalmat beletöltünk. A Fonó igazgatójának vendége négy nagy tapasztalattal rendelkező zenei szakember, akik közül három előadóművész is. Kultúra 2021/22 az ő szemükkel.
• Both Miklós zenész, népzenegyűjtő, a Hagyományok Háza főigazgatói főtanácsadója, a Polyphony Project alapítója
• Halmos András előadóművész, koncertprogram vezető Magyar Zene Háza, szerkesztő-tanácsadó Müpa
• Nagy Krisztián kulturális projektmenedzser Veszprém-Balaton 2023 EKF, Kobuci kommunikációs és marketingvezető
• Rosonczy-Kovács Mihály lengyel-olasz politikai elemző, népzenész, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumi tagja
• A beszélgetést vezeti: Horváth László, a Fonó igazgatója

11.00 Hogyan mondjam el neked?
Hogyan változott közönségünk és kommunikációnk a pandémia következtében? Vissza lehet(ett)-e csábítani a régi követőket és hogyan? Mik az új kommunikációs trendek? Van-e új recept? A Fonó sajtófőnöke három kiváló kommunikációs szakemberrel beszélget az idei év kihívásairól.
• Torda Júlia, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója
• Bukta Julianna, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar sajtófőnöke
• Kalmár András, a Kultúrpart főszerkesztője
• A beszélgetést vezeti: Hegedűs Anna, a Fonó sajtófőnöke

12.00 Bemutatkozik a Pajta-projekt
Szívügy, vagy annál is több. A Fonósoknak ez a Pajta. Nemcsak nekünk van, de szeretnénk, ha másoknak is lenne. A legszebb pedig ebben mindig az élet, ami beleköltözik, a zenék, az emberek, a megszülető pillanatok, amik megtöltik tartalommal.
• A Pajta-projekt megálmodói és szervezői
• Tárkány-Kovács Bálint, zenész, zenekarvezető
• A beszélgetést vezeti: Horváth László, a Fonó igazgatója

A szakmai beszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A pénteki napra a fono@fono.hu email címen.

19:00 Balogh Melinda Quartet

Énekeltem alkonyattól pirkadatig, s minden órában más hangulat kerített hatalmába. Utaztam a lélek muzsikájában, az éjszaka emlékeiben. A Hold mindent látott, mindent hallott és fentről mosolygott szerelmesekre, virrasztókra, szomorkodókra, mulatókra és az egész világra. Azután lassan eltűnt és itt hagyott pár fátyoldarabot...azóta próbálom összevarrni... kell még rá díszítés, de nem baj...majd a madarak összehordják.

Közreműködők:

Balogh Melinda Lukrécia - ének
Babcsán Bence - fúvós hangszerek
Csurkulya József - cimbalom
Pecek Krisztián - nagybőgő

 

 

20:00 Vizeli Máté: Bartók 44 hegedűduó népzenei forrásanyagokkal (lemezbemutató)

A Góbé zenekar már megalakulásakor célul tűzte ki a népzene-műzene kapcsolatára épülő műsorok létrehozását. Ezek közül a legfontosabb és legtöbbet játszott az ún. "Bartók-műsor". Az összeállítás a 44 hegedűduót állítja párhuzamba azok forrásanyagaival. A műsor különlegessége, hogy ezt az anyagot ilyen összefoglaló jelleggel eddig még nem lehetett hallani, ezen kívül a sok alapvetően énekes és szóló hangszeres felvétel zenekari feldolgozásai, amelyekhez rendkívüli kutatómunkára és képzelőerőre volt szükség, valamint az egészre jellemző nyelvi és nemzetiségi szerteágazás, gondolva itt a magyar, szlovák, román, rutén, szerb és arab dallamokra. A teljes műsor eddig még csak egyszer, az ősbemutatóján, 2011 márciusában, a legnagyobb zeneszerzőnk születésének 130. évfordulóján szólalt meg teljes egészében az Eötvös 10-ben, most a 140.-re készült el a kiadvány. Ezen a koncerten a műsor egy körülbelül egy órás kivonata szólal meg.

Közreműködők:
A hegedűduókat előadják:
Vizeli Máté és Surján Péter - hegedű
További közreműködők:
Góbé Folkside:
Rigó Márton - hegedű
Vizeli Máté - brácsa, gitár, koboz
Egervári Mátyás - cimbalom, duda, tekerő, gardon, dob
Tímár András - bőgő
valamint
Korpás Éva - ének
Pojendán Gergő - ének
Konta Noémi - zongora

21:00 Tárkány Művek lemezbemutató

A Tárkány Művek zenéje a táncházmozgalom körüli zenei közegből nőtt ki, magába olvasztva a magyar jazz, beat és pop azon áramlatait, amelyek már korábban is összefonódva fejlődtek együtt, ez a különleges zenei világ csak itt, Magyarországon születhetett meg.
A Junior Prima díjas Tárkány Művek Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész és dalszerző zenekara, a dalokat, szövegeket ő szerzi, az átdolgozásokat, versmegzenésítéseket ő készíti. A megvalósításban zenésztársai segítenek: Fekete Borbála és Viszkeleti Júlia csodálatos énekével, Hámori Máté virtuóz és érzékeny gitárjátékával, Fekete Márton és Molnár Péter lendületes brácsa és bőgő kíséretükkel. A cimbalom, brácsa, bőgő triója a népi vonós bandák hangzását idézi, de a gitár ezt dzsesszes, blues-os hangulatokkal átszínezi. Bori a népdalok finom hajlításait és a popzenei ritmizálást természetesen ötvözi, Júlia és Bálint kórusával kiegészülve igazi vocal group hangzás jön létre, amely egészen különlegessé teszi a zenekart a hazai világzenei produkciók között.
 

Jegyár: 2000 Ft (elővételben), 2500 Ft (aznap)

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat