Fonó Session: Görög Session - Ingyenes program


Az Esemény időpontja: 2019-05-21 20:00

A május 21-i Görög Session ELMARAD!


 A görög zenei alkalmakat Varga Veronika énekesként és Georgios Moysidis hegedűsként fogja össze.

Az általuk alkotott Ottoman Gramophon együttes alkalmanként további zenészekkel bővül, a cél pedig vendégül látni olyan játékosokat is, akik a görög zenével valamilyen kapcsolatban állnak, hangszereseket és énekeseket, akár Magyarországon, akár a világ más pontjain. Hiszen a magyar népzenéhez hasonlóan a görög zene képviselői is mindenütt megtalálhatóak.

A stílusában és összetételében mindig formálódó zenekar a még ma is létező, hagyományos görög kávéházak hangulatát szeretné megidézni: a kafe aman füstös, felszabadult légkörét. A zenészek főképp az egész világon népszerű görög rebetiko, valamint a kis-ázsiai zenei gyökerekkel rendelkező smyrneiko műfajából válogat repertoárjára, emellett a görög szigetek és a középső országrész tradícionális dallamait, illetve a városi, de a népzenéhez erősen kötődő dalokat adja elő változatos hangszerfelállásban.

A zenei alkalmak célja a dallamok legfőbb hangulati elemeinek kiemelése és egyedi megformálása.

A rebetiko olyan városi zenei műfaj, mely görög népzenei hagyományokon és az arra erős hatást gyakorló bizánci vallási zenei kultúrán nyugszik: a tradícionális dallamokból és dalokból egyedi kompozíciók is kialakultak idővel, melyek azonban megformálásukban és előadásmódjukban igen közel maradtak a különféle görög illetve anatóliai népzenei stílusokhoz.

 

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak