Fonó Szerda táncház: Üsztürü, Varjos zenekar
Az Esemény időpontja: 2019-11-2720:00

Szerdai táncalkalmainkon a táncházé a főszerep!
Minden héten két zenekar lesz vendégünk, akik egész este húzzák a talpalávalót.

A Góbé és a PásztorHóra zenekarok kétheti rendszerességű moldvai és vonós táncházával valamint a legkiválóbb budapesti, vidéki vagy épp határon túli táncházi bandák muzsikájával várunk minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül, tánctudástól függetlenül!

 

Fonó Szerda táncház: Üsztürü, Varjos zenekar

 
Az 1992 tavaszán alakult zenekar Kallós Zoltán javaslatára vette fel az Üsztürü nevet. Azóta is hordják e gúnyát és nem nőtték ki, nem dobták el. Nem, mert annak varázs ereje van. Át van itatva azon nagyszerű erdélyi emberek szellemiségeivel, akikkel találkozva testközelben megélhették az ember természethez való közelségét úgy a zenében, táncban, az egymásra való ráhangolódásban, mint a hétköznapi élet sokszor bonyolultnak tűnő kihívásaira adott megdöbbentően egyszerű válaszaikban, ráadásul mindezt a felnőtté válásuk meghatározó korszakában. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Állami Népi Együttes kísérőzenekaraként sem tágítottak eredeti hozzáállásukon: keresni és gyakorlatban is megélni minden vonásban, a lószőr rézhúrokon való suhanása által a tájegységenkénti közösségekre jellemző teljességet.
A zenekar tagjai:
Major Levente István - hegedű
Szász József Árpád - kontra, cimbalom
Vajda Mátyás - kontra, brácsa, harmonika
Szász Lőrinc - nagybőgő, ütőgardon

 

 

 


A Varjos zenekar 2003 őszén alakult Párkányban. Céljául a Kárpát-medence népi kultúrájának bemutatását tűzte ki, a XX. századi népzenei gyűjtések, illetve saját tapasztalataik alapján. Elsősorban a felvidéki magyarság népzenei anyagát játssza, de előadásukban hallhatóak a mai Magyarország és Erdély területéről származó dallamok is. Napjainkban több tánccsoportot is kísérnek, koncertműsoraik mellett táncházakat is muzsikálnak. Aktív részesei a felvidéki és külföldi fesztiváloknak. 2013 őszén jelent meg az első hanghordozójuk Varjos zenekar címmel.
A zenekar tagjai:
Szabó Gábor (Suvi) - hegedű
Madocsai Szilárd - klarinét, furulya
Madocsai Imre - brácsa, tánc
Mocsi Péter - bőgő

 

Jegyár: 1000 Ft

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat