ELMARAD! Fonó Szerda táncház: Üsztürü, Bazseva, gálaműsor hagyományőrző vendégekkel
Az Esemény időpontja: 2020-04-0120:00

 

Szerdai táncalkalmainkon a táncházé a főszerep!

 

Fonó Szerda: Üsztürü, Bazseva, hagyományőrző vendégek


Január-február-március hónapokban a kutasföldi Magyarszentbenedek, Magyarlapád táncaival ismerkedhettek meg keddi tánctanfolyamainak résztvevői. E táncanyag lezárásaként egy rövid gálaműsorral indul az este, melynek keretében az alkalmak oktatói meghívott hagyományőrző vendégekkel lépnek színpadra, adnak összegzést Küküllő-mente ezen szegletének táncaiból és zenéjéből.
A színpadi műsort követő táncházban a Bazseva és az Üsztürü zenekarok muzsikálnak.

Üsztürü 

Az 1992 tavaszán alakult zenekar Kallós Zoltán javaslatára vette fel az Üsztürü nevet. Azóta is hordják e gúnyát és nem nőtték ki, nem dobták el. Nem, mert annak varázs ereje van. Át van itatva azon nagyszerű erdélyi emberek szellemiségeivel, akikkel találkozva testközelben megélhették az ember természethez való közelségét úgy a zenében, táncban, az egymásra való ráhangolódásban, mint a hétköznapi élet sokszor bonyolultnak tűnő kihívásaira adott megdöbbentően egyszerű válaszaikban, ráadásul mindezt a felnőtté válásuk meghatározó korszakában. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Állami Népi Együttes kísérőzenekaraként sem tágítottak eredeti hozzáállásukon: keresni és gyakorlatban is megélni minden vonásban, a lószőr rézhúrokon való suhanása által a tájegységenkénti közösségekre jellemző teljességet.


A zenekar tagjai:
 

Major Levente – hegedű
Székely Levente – hegedű
Szász József - kontra
Szász Lőrincz - nagybőgő

 

 

  

 

A Bazseva zenekar azzal a céllal alakult, hogy megmutassa, a magyar népzene sosem mehet ki a divatból. Megunhatatlan, mint a hazaérkezés. A tagok Budapesten és környékén élő fiatalok, akiket összeköt a magyar népzene iránti szeretet és a folklorisztikus hagyományok tisztelete. Mindnyájuk életének központi eleme a zene, tanulják, tanítják, hallgatják és játsszák. Archív felvételek alapján dolgoznak, és annak „őserejét” próbálják tovább közvetíteni az urbanizált valóságba. Céljuk, hogy népszerűsítsék ezt az egyedi dallamvilágot, ahol a dalszövegek örökérvényű életbölcsességet hordoznak, és mindig aktuális mondanivalójuk van. Ez a Bazseva missziója. Eljuttatni mindenkihez ezt az üzenetet, és megértetni: ez nem rétegzene.

A zenekar tagjai:

Nyitrai Tamás – hegedű
Mihó Attila – hegedű
Szabó Dániel – cimbalom
Papp Endre – brácsa
Bognár András – nagybőgő

 

 

Jegyár: 1000 Ft

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat