Fonó Szerda tánctanítás és táncház

Jegyvásárlás
Az Esemény időpontja: 2018-12-12 18:30


 A város legpatinásabb táncházában bonchidai táncokat tanulhatnak a résztvevők.
A „szerdai Fonótáncház” mindenkori elnevezésétől függetlenül fogalommá nemesedett.
Ezt a hírnevet elsősorban azzal érdemelte ki, hogy a program egyik legfontosabb hitvallása a folyamatos kapcsolattartás a táncházasok és az adatközlők, népi hagyományőrzők között. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizennyolc évben a föllelhető énekes-táncos-zenészek közül mindenki megfordult a Fonóban a Rábaköztől Moldváig.

Táncanyag: Bonchida

A Fonó Szerda táncalkalmain a Kis-Szamos melléki Bonchida táncai és zenéje indítja az évadot!
A Kolozsvártól 30 km-re fekvő település tánc- és zenei kultúrája három nemzetiség: a magyarok, románok és cigányok egymás mellett éléséből, a kultúrák egymásra hatásából alakult ki. Bonchida 600 éven át a Bánffyak birtoka volt Erdély egyik legszebb kastélyával és ménesével. A nemes dallamvilág, a míves díszítésmód, a hegedű, brácsa, kisbőgő (gordon) zenekari felállást kiegészítő domináns cimbalomjáték egészen úrias hangzást kölcsönöz a bonchidai zenének.
A magyar mulatságban rend szerint ritkával és sűrű magyarral kezdték a táncot, aztán jött a csárdás és a gyors csárdás. A románok először ungureşte-t (magyart), majd ţiganeşte rar-t (csárdást) jártak, melyet lehúzás nélkül inveârtita-val (forgatóssal) folytattak, végül ţiganeşte iute-val (gyors csárdással) zárták a táncot.
Bonchidán az 1970-es évekre a hagyományos táncok és zenék végleg kiszorultak a közösség napi életéből, a magyar táncrend utolsó virágzási korszaka az 1930-as évek eleje volt, melyet a román táncciklus néhány évtizeddel élt túl. Ma néprajzi gyűjtések adnak hű lenyomatot a bonchidai zenéről és táncról.

 

18:30-tól tánctanítás kezdő és haladó csoportokban

Kezdő csoport tanárai: Kiss Balázs és Farkas Fanni,
Haladók tanárai: Bacsó Lilla, Berecz István

Táncmester: Csatai László "Csidu"


20:00-tól énektanítás
20:30-tól táncház

Muzsikál: Zagyva Banda

 

Jegyár: 20h-ig 1000 Ft, utána 500 Ft


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak