Gyergyói örökségünk

Jegyvásárlás
Az Esemény időpontja: 2018-12-15 10:00


10:00-13:00 Gyergyói tánckurzus Kádár Ignác és Nagypál Anett vezetésével
14:00 Előadások, énektanulás Gyergyóból érkező hagyományőrző vendégekkel

Portik Dobos Péter és felesége (Gyergyóremete) - tánc
Tamás István és felesége (Gyergyóditró) - tánc
Bartalis Ferenc (Csomafalva) - hegedű
Szőcs János (Orotva-Gyergyóditró) - furulya, ének
Vizoli Demeter (Gyergyóalfalu) - ének


20:00 Enyedi Ágnes Édesanyám sok szép szava... c. koncertje

Enyedi Ágnes gyergyói családi kalandozásai

Csomafalva, Remete, Eszenyő, Orotva, Szentmiklós, Ditró – már pusztán e gyergyói településnevek is számtalan gondolatot és érzést keltenek az emberben, különösen, ha közelebbről megismeri ennek a kevéssé ismert székelyföldi kistájnak különleges és archaikus zenei világát.
Erre nyújt kivételes lehetőséget Enyedi Ágnes pódiumműsora, hiszen a családi, érzelmi kötődéseknek (és a gyűjtőknek, többek közt Albert Ernőnek) köszönhetően Ágnes szembesülhetett például ditrói ük- és dédnagyanyja ’70-es években rögzített énekeivel, lehetőséget teremtve a generációkon átívelő tudás, a saját öröksége bemutatására.



Ugyan helyenként egy már szinte elmúlt életforma üzenetei csendülnek fel a költői szövegű régi dalokban, de az évszázadok alatt csiszolódott népdalok az emberi élet ma is fontos kérdéseihez is kapaszkodót nyújtanak, legyen szó párválasztásról, házasságról, hazaszeretetről, hitről, születésről vagy épp szeretteink elvesztéséről. A dalok zeneisége és a műfaji sokszínűség – a balladáktól a pattogó táncdallamokon át a keserveseken és altatókon keresztül a lírai dalokig -, valamint a koncert szerves részét alkotó tánc, a színpadi dramaturgia és az egész előadást átszövő személyes családi, rokoni kötelékek együtt kivételes élményt ígérnek.

Közreműködők:

Enyedi Ágnes – ének, Enyedi Tamás – cimbalom, Mihó Attila – hegedű, brácsa, Salamon Soma – furulya, kaval, harmonika, András Orsolya – gardon, ének, Ifj. Zsuráfszky Zoltán és Zsuráfszky-Szabó Judit - tánc

Koreográfus: ifj. Zsuráfszky Zoltán
A műsor összeállítói: Enyedi Ágnes, Ditrói Kelemen László

21:00 Táncház
Muzsikál: Mihó Attila és barátai

Jegyár: 19:00-ig 2000 Ft, 19:00-tól 1000 Ft


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak