I Dance Hungary sajtó- és szakmai bemutató


Az Esemény időpontja: 2019-01-25 10:30


Az a zene, amelyet a magyar táncokhoz játszottak, már az első pillanattól kezdve magával ragadott, nagyon tetszett a hegedű és a nagybőgő különleges megszólalásmódja. Amikor Magyarországon megtapasztaltam, hogy mit is jelent a táncház mint társadalmi jelenség, még inkább elbűvölt ez a kultúra. Főképp a zenészek és a táncosok közötti aktív, élő kapcsolatot tartom egyedinek, aminek során együtt teremtik meg a táncot.
Nagyon megkapó, hogy emellett azok az emberek is részesei a táncháznak, akik épp nem táncolnak, csupán jelen vannak, a barátaikkal beszélgetnek vagy nézik a táncosokat. A magyar táncház tehát egy igazán tartalmas társadalmi esemény.
Kenneth Tse,
Magyar aranyérdemkereszttel kitüntetett Hong Kong-i tánckoreugráfus, együttesvezető
(Papageno)


A Magyarország Barátai Alapítvány, Kovács Norbert „Cimbi” és Rosonczy-Kovács Mihály bemutatják:

„I Dance Hungary”
Your first steps to Hungary

A táncházmozgalom magyarul nem tudó közösségének online felülete hiánypótló, angol nyelvű tánckurzusokkal, és kulturális háttérismereti bemutatókkal.

A 20. század magyar művelődéstörténetének alighanem legjelentősebb eseménye a táncházmozgalom megszületése. Az elmúlt négy és fél évtized megmutatta: az elgondolás, hogy a néptáncot vegyük le a színpadról és tegyük – városi környezetben – a mindennapok tartalmas szórakozási, sőt életformájává, működőképesnek bizonyult. Tíz-, lassan százezrek táncolják hétről hétre saját örömükre a széki magyart, szatmári verbunkot, kalotaszegi csárdást, énekelnek szerelemről és bánatról közösségben az anyanyelvükön.
A 21. századra a táncházmozgalom a magyar diaszpóra egyik legfontosabb megtartó erejét adja, sőt, általa olyanok is elkezdtek a magyar kultúra iránt érdeklődni, akiknek semmilyen más kötődésük nincs a magyar néptánchoz. Az „I Dance Hungary” programot elsősorban nekik szánjuk, hogy érezzék: ők is a magyar nemzet, a táncházmozgalom értékes, és megbecsült tagjai. A program első fázisában online platforomot kínálunk nekik, melynek legfontosabb pillére az angol nyelvű tánckurzus sorozat.


Megvalósító: Magyarország Barátai Alapítvány
projektrendező: Karlócai Orsolya (Magyarország Barátai Alapítvány)
ötletgazda, művészeti vezető: Rosonczy-Kovács Mihály, Junior Prima-díjas népzenész hegedűs (Philidor Intézet – a Fonó megbízott Nezmetközi irodája)
táncszakmai vezető: Kovács Norbert „Cimbi”, Örökös Aranysarkantyú-díjas táncos (Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület)

táncoktatatás: Szabó Szilárd „Sziszi” és Szabó Rubinka
zene: Halmos Attila és barátai, Hungarian FolkEmbassy, Samu Zoltán
ének: Kubinyi Júlia
Közreműködnek:
felvételek: Tímár Mátyás
arculat: Kálmán Luca
sajtó: Hegedűs Anna
főmunkatárs: Balogh Melinda
partner: Hungary Today, Fonó Budai Zeneház

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak