Jazz előszilveszter: Gyárfás István trió feat. Deseő Csaba, Elek István Quartet, Tóth Viktor - Gyárfás István duó, Atma Mundi Ensemble (CR)
Az Esemény időpontja: 2019-12-3020:00

Az este programja:

20.00-20.40 Tóth Viktor - Gyárfás István duó
20.40-21.40 Gyárfás István trió feat. Deseő Csaba
22.00-23.00 Atma Mundi Ensemble (CR)
23.20-00.20.00- Elek István Quartet

 

 Gyárfás István trió feat. Deseő Csaba
 

A magyar jazz-élet legendás alakja, a világhírű hegedűs, Deseő Csaba idén februárban ünnepelte 80. születésnapját. Ebből az alkalomból látogat el a Fonóba, ahol legkedvesebb kollégájával, a gitáros Gyárfás Istvánnal és triójával fog színpadra lépni. Partnereik a hazai jazz élet kiválóságai: a nagybőgős Soós Márton és a dobos Cseh Balázs.
A hangverseny után a helyszínen megvásárolható Deseő Csaba „Kettősfogás“ című önéletrajzi kötete, valamint a Gyárfás István trióval közösen készített „Tale“ című CD-je.

 

Deseő Csaba 1939. február 15-én született Budapesten. Zenei tanulmányait 10 éves korában kezdte, majd a Budapesti Zenei Gimnáziumban, és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta, 1961-ben kapott hegedűtanári diplomát. Néhány évig zeneiskolai tanár, majd 1966-tól 1999-ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja volt. Ferencsik János, illetve Kobayashi Ken Ichiro főzeneigazgatósága idején számtalan koncerten játszott Magyarországon, Európa számos országában, valamint a tenegerentúlon Japánban, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában. Olyan világhírű művészekkel is fellépett, mint Leonard Bernstein, Lorin Maazel, Riccardo Muti, Christoph von Dohnányi, Lamberto Gardelli, Doráti Antal, Solti György, Yehudi Menuhin, David Oistrach, Svjatoslav Richter.


Jazz pályafutás: Első együttesével 1963-ban mutatkozott be a legendás budapesti Dália klubban, ezt követően rendszeresen fellépett koncerteken, valamint a Magyar Rádióban és Televízióban. Első külföldi fesztivál szereplése 1966-ban volt a jugoszláviai Bledben, még abban az évben fellépett a Prágai Nemzetközi Jazzfesztiválon és a Varsói Jazz Jamboree-n. Első saját nagylemeze 1975-ben jelent meg Nyugat-Németországban „Four String Tschaba” címmel az MPS kiadónál. Partnerei német, angol és svéd muzsikusok voltak, Deseő Csaba hegedűn és mélyhegedűn is játszott.

Az évtizedek során 4 LP-t, 6 CD-t készített magyar és külföldi muzsikusokkal. A nemzetközi jazzvilág olyan hírességeivel is fellépett, mint Jean-Luc Ponty, John Lewis, Martin Drew, Bosko Petrovic.

Az utóbbi 25 évben állandó partnere mindenekelőtt a gitáros Gyárfás István. Közös CD-jük 2004-ben jelent meg „TALE” (Mese) címmel. A Deseő-Gyárfás quartet számtalan külföldi turnén is fellépett: Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Dániában, Szerbiában, Horvátországban és Romániában.


Kitüntetései:

Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt – 2007

ARTISJUS díj – 2009

Szabó Gábor díj – 2012

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje - 2013


 

 

Gyárfás István (Gyafi) több, mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját, amely azóta is folyamatosan működik.
Korábban öt lemezük jelent meg (Live at the Jazz Café, Midnight in Pest, Tale, Nairobi Romance és Old Amsterdam), olyan szólisták közreműködésével, mint Deseő Csaba, Fábián Juli, Fekete István, Regős István, Szalóky Béla, Tűzkő Csaba, Winand Gábor vagy az amerikai szaxofonos, Big Red Ron. Legújabb lemezük ismerős rajzfilmzenéket dolgoz fel “Cartoon Jazz” címmel.


Számos magyar és külföldi fesztiválon szerepeltek nagy sikerrel, többször turnéztak Kenyában és Indonéziában is.
Olyan külföldi szólistákkal játszottak együtt, mint Joe Murányi, Carol Cass, Sidney Ellis, Agostino DiGiorgio, Tommy Vig, Bosko Petrovic, Eldad Tarmu, Kim Hutchcroft vagy Herbie Mann.


2013-ban Gyárfás Istvánt választották az év gitárosának a jazzma.hu, a legrangosabb magyar jazz-szaklap olvasói, majd 2014-ben és 2015-ben ugyanott a kritikusok szavazásának győztese lett. 2016-ban és 2017-ben a kritikusok, az olvasók és a jazz-muzsikusok egyaránt őt választották az év gitárosának, 2018-ban pedig ismét a kritikusok díját nyerte meg.
Munkásságáért 2015-ben a legrangosabb szakmai életmű-díjjal, a Szabó Gábor díjjal tüntették ki.

A trió tagjai:

Gyárfás István - gitár
Csuhaj-Barna Tibor - bőgő
Jeszenszky György - dob

 

 

Elek István Quartet


Egyöntetű vélemény: a jazz koncertpódiumon való megjelenése a bebop korszakához köthető. Emblematikus muzsikusok, mára jazz-ikonokká vált személyiségek rakták le e stílus alapjait, belőlük „táplálkozik”, alakul a mai jazz is. Számtalan előadó és egyéni út, a gyökerek mégis ide kötnek, ide vezetnek vissza. A zenekar az ún. „mainstream” jegyeit hordozza, programjuk tisztelgés a nagy elődök és követőik előtt, természetesen a mai kor és az egyéniségük szellemében.


Az együttes tagjai:
Elek István – szaxofon
Weisz János – zongora
Molnár Péter – bőgő
Cseh Balázs - dob


Elek István négy évtizedes pályája során számos zenekar szólistája volt, de saját neve alatt csak 2015 elején debütált kvartettje, amely aztán nagy sikerrel szerepelt az év folyamán a fővárosban és vidéken egyaránt. A négyes minden tagja a műfaj legjobbjai közül került ki. Az együttes vezetője a nádfúvós hangszerek egész arzenálját szólaltatja meg: főként tenorszaxofonon játszik, de nem idegen számára a klarinét, az alt-, a szoprán- és a baritonszaxofon sem. Weisz Gábor remek zongorajátéka mindig elbűvöli a hallgatóságot, a ritmushátteret pedig a bőgős Molnár Péter (aki a Group ’N’ Swingegyüttesben is szerepel) és a legkeresettebb dobosok egyike, Cseh Balázs biztosítja. Műsoruk a mainstream jazz iskolapéldája, közkedvelt sztenderdek, a Nagy Amerikai Daloskönyv örökzöld darabjai, olyan nagy amerikai komponisták „jazzslágerei”, mint Duke Ellington, Cole Porter vagy Richard Rodgers, de az olyan nagy jazz zenészek ugyancsak sztenderdekké nemesült szerzeményeit is szívesen játsszák, mint Kenny Barron, Joe Henderson vagy Joe Zawinul.

 

 

 

Tóth Viktor - Gyárfás István duo

A Tóth Viktor – Gyárfás István duo muzsikája kiforrott, a jazz tradíciójában gyökerező, a jelen pillanatban érvényes zene - főként Tóth Viktor szerzemények. A közönség egy színekben gazdag, improvizatív, lelki töltésű utazásra számíthat e nagyszerű zenészek vezetésével.

Tóth Viktor többszörösen az Év Jazz-zenésze díjjal kitüntetett altszaxofonos, zeneszerző, zenekarvezető. A mai magyar jazz fiatal generációjának kiemelkedő alakja. Zenéjére a stílusokon átívelő, improvizáció központú, szárnyaló és spirituális töltésű előadásmód jellemző.

Gyárfás István Szabó Gábor díjjal kitüntetett gitáros, zeneszerző. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Jeff Ballard, Carol Cass, George Duke, Sidney Ellis, Peter Erskine, Benny Green, és még sokan mások. A népszerű gitáros -szaxofonos partneréhez hasonlóan- gyakori vengége hazai és nemzetközi jazz fesztiváloknak egyaránt.

 

Atma Mundi Ensemble (CR)

Atma Mundi Ensemble is a jazz/world music group led by Croatia/Italy based multiinstrumentalist, arranger and composer Zoran Majstorovic. Their songs feature original music played on acoustic instruments from around the world, capturing musical heritage from different areas and cultures. The music is mostly based on various string and wind instruments, pitched and non-pitched percussion and sounds deriving from nature around us. Atma Mundi Ensemble is meant to be a project not only confined to music, but expanded to all means of art, with the primary idea of bonding together different artists interested in world culture. All Atma Mundi music is composed and arranged by Zoran Majstorovic.
Their new album called "The Road to Skitacha" brings 9 new original songs and after the first album "Waters and deserts“ (Croatia Records, 2014.) the new album features three special guests being the great Croatian pianist Matija Dedic, Italian saxophone and clarinet player Francesco Bearzatti, winner of the „Best european jazz musician“ prize in 2011 awarded by the "L'academie du jazz de France“, and the legendary Croatian artist Arsen Dedic on one special bonus track, the track unfortunately being his last recording.

 

Az Atma Mundi Ensemble egy jazz/világzenei együttes, amelyet a horvátországi/olaszországi székhelyű multiinstrumentalista és zeneszerző Zoran Majstorovic vezet. Dalaikat a világ minden tájáról származó akusztikus hangszerekkel játsszák, ilyen módon megidézve a különböző területek és kultúrák zenei örökségét. Zenéjük alapját elsősorban a különféle vonós- és fúvós hangszerek, az ütőhangszerek és a körülöttünk lévő természet hangjai adják. Az Atma Mundi Ensemble-t egy olyan projektnek szánták, amely nemcsak a zenére korlátozódik, hanem a művészet minden eszközére kiterjed, és amelynek elsődleges célja a világkultúrában érdekelt művészek összekapcsolása. Az Atma Mundi zenéjét Zoran Majstorovic komponálja és hangszereli.


Az új albumuk, a „The Road to Skitacha” 9 új eredeti dalt tartalmaz, és az első, „Water and deserts” című albumuk után (Croatia Records, 2014.) az új albumon is három különleges vendégzenész szerepel: Matija Dedic horvát zongorista, az olasz szaxofon- és klarinétjátékos, Francesco Bearzatti, aki a „L'academie du jazz de France” által odaítélt „Legjobb európai jazz-zenész” díját nyerte el 2011-ben, és a legendás horvát művész Arsen Dedic is hallható egy-egy  különleges bónusz dalban.


Zoran Majstorović - gitár, oud, ukulele, saz
Simone Serafini - nagybőgő
Borko Rupena - dob, ütőhangszerek
Mirko Cisilino - trombita

 

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a program napján: 2500 Ft

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat