Kamaracsütörtök - HegedűÉnek - Kézdy Luca és Tóth Evelin

Kamaracsütörtök - HegedűÉnek - Kézdy Luca és Tóth Evelin

Az Esemény időpontja: 2019-11-1420:30

 Kézdy Luca - hegedű
Tóth Evelin - ének“Az ének és a hegedű harmóniája bátor és drámai egyszerre; erős és lágy, akár a tavaszi vizek. A dallam átlényegíti a szavakat, a szöveg tere visszhangos harmóniákkal telítődik, a belső sötétséget, a fenyegető ürességet átjárja az elsöprően eleven, a semmi ellenében a teljességet követelő zene.” / Szabó T. Anna/

 

A találkozáson, barátságon,egymás nőiségének tiszteletén, felfedezésvágyon, végtelen nyitottságon, kortárs költészeten, és az együttes improvizáción alapuló együtt-gondolkodás együtt-zenélés alakítja és határozza meg Tóth Evelin és Kèzdy Luca hegedűművész közös zenéjét.
2018-ban elnyerték A Római Magyar Akadémia által hirdetett alkotói ösztöndíjat, melynek keretében Rómában készítették el és mutathatták be Nemes Nagy Ágnes 1947-48-as Rómában írt verseinek megzenésítéseit. A lélekemelő előadást Velencében is megcsodálhatta a olasz közönség.


Hatalmas inspirációt jelentett a két művész számára, hogy a magyar kortárs költészet gyökereihez visszanyúlva, egy olyan költőnő személye és versei felé fordulhattak, végigjárva személyesen “megénekelve”, akinek életműve szorosan együtt lélegzik és alakítja a mai magyar lírát.


“Hegedű és ének. Mi nem festővásznat, jegyzetfüzetet, vittünk magunkkal a városban tervezett felfedezőséták során, hanem hangszereinket. Nem rendelkeztünk pontos útvonalleírásokkal, csak amivel anno Nemes Nagy Ágnesék is, követtük azt a néhány kedves, kedvenc helyet, mely a forrásokban többször említésre került, ahol akár egy verstöredék vagy vers születhetett, vagy valamely fontos meghatározó pillanat helyszínéül szolgáltak. “Megénekeltük” a felkeresett és megtalált tereket. “Utca-vers-zene” vagy a mai oly divatos kifejezéssel élve : live act formában, nyilvánosan improvizáltunk, zenei vázlatokat készítettünk egy-egy kiválasztott,-az adott helyszínhez köthető -Nemes Nagy Ágnes vers olasz fordítására. Mindehhez segítségül hívtuk az olasz és magyar népzenei tradíciókat, melyet a hegedű szinte tejes szimfonikus zenekarként ölelt körül. Így születtek meg azok a Dalok, melyek egy egész estés koncertre utazásra hívják közönségüket.”


Kézdy Luca, a magyar jazz középnemzedékének első számú hegedűse. A Magyar Rádió 2006-os jazzhegedű-versenyén döntős és közönségdíjas lett, majd olyan, egymástól igen eltérő stílusú zenekarokban kamatoztatta tudását, mint a német-magyar experimentális HunD Link Projekt, vagy éppen a Nigun, illetve a Free Style Chamber Orchestra. Legszemélyesebb zenei elképzeléseit saját együtteseiben valósította meg: mindenekelőtt a férjével, Szesztay Dávid basszusgitárossal alapított Santa Diverben. Az összes fontosabb hazai fesztiválon és klubban koncertezett, de számos külföldi jazz fesztiválon is fellépett már, mint például a Chelsea Music Festival (NYC), , Voll Damm Festival Jazz Vic (E), Gaume Jazz Festival (B), European Jazz Conference (BMC) .Olyan zenészekkel, mint Chris Potter, aki a 2019 őszén megrendezésre kerülő zeneakadémiai koncertjén is vendége lesz. Stefano Di Battista, Sunna Gunnlaugs, Lantos Zoltán, Márkus Tibor, Grencsó István, Borbély Mihály, Deseő Csaba, Pleszkán Frigyes, Ágnes, Török Ádám, illetve Tereskova. 2017 márciusában önálló szerzői estje volt a Művészetek Palotájában. Van aki vele kapcsolatban úgy fogalmaz: “nő létére ő a hegedű Jimi Hendrixe.” A JazzMa.hu muzsikusi szavazólistáján 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is az év hegedűművészének választották.


Tóth Evelin a kivételes - operai, dél-indiai, afrikai és szefárd - énektechnikákból merítő és építkező énekesnő számos, különböző stílusú zenei formációval, színházi előadással dolgozott már sajátos színeket, illetve határozott karaktert kölcsönözve az adott produkcióknak. 2002-től a Hólyagcirkusz színházi társulat tagja volt, 2006-ban elnyerte a legjobb énekesnek járó díjat a szegedi Thealter Fesztiválon, 5 lemezt készített a világzenét játszó Ektar Quartettel. 2004- és 2008 között állandó vendége volt annak a nemzetközi szabadzenei workshopnak, ahol a New Yorki jazz és szabad zene legjelentősebb képviselői voltak a mesterei: ( Hamid Drake, William Parker, Lena Conquest). Az első szólólemezén a “Csókoljon meg”.. című korongon Hamid Drake, világhírű dzsessz-dobos mellett Dresch Mihály, Fassang László, Lantos Zoltán és Benkő Róbert is közreműködött. Drake a következőképp nyilatkozott a művésznőről: „…őszinte hangjával és kifejezőerejével fellobbantja és táplálja az élet szimfonikus ritmusának lángjait, melyek a szerelemből születnek, és belőle táplálkoznak." Saját nevét viselő triójával 2014-ben mutatkozott be a Művészetek Palotájában, ahol Maria Joao portugál énekesnő volt a vendége. 2017-ben az a megtiszteltetés érte, hogy Kézdy Luca szerzői estjén vendégként léphetett fel a Művészetek Palotájában. 2018-ban megalapította Mogyoró Kornél és Frankie Látóval az Ewiva nevű formációt, mely 2019 március 30-án mutatkozott be a Get Closer Jazz fesztiválon, Omar Sosa kubai jazz zongoristával közös esten.

A két különböző női és művészi karakter felmutatásáról, közös rezdüléseiről, spirituális útkereséséről és kérlelhetetlen szakmai elkötelezettségéről is szól ez a különleges találkozás, megidézve előhívva egy Harmadikat, a boldog Nemes Nagy Ágnest.

 

Ingyenes program!

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat