Kamaracsütörtök: Nagy János Trió, Ephemere Duó - INGYENES PROGRAM

Kamaracsütörtök: Nagy János Trió, Ephemere Duó - INGYENES PROGRAM

Az Esemény időpontja: 2021-12-0920:00

Kamaracsütörtök

20:00 Nagy János Trió

 

A Nagy János Trió november 19-én megjelenő 50 című lemezének anyagát mutatja be a Fonóban. Az évek során mindig alakult az együttes összetétele. A legfontosabb változás 2014-ben történt, amikor a hagyományos trióból (zongora, bőgő, dob) billentyűs hangszerek, hegedű, dob összetételű lett. “Basszushangszer nélkül nagyobb szabadságom van mind harmóniák, mind ritmus, mind pedig a zenekari hangzás terén. Számomra nincsenek lezárt kompozíciók, állandó változásban vannak a dalok koncert közben, így kötetlenebbül, bátrabban töröm meg a magunk által felállított szabályokat.” N.J.

A Nagy János Trió jelenlegi felállása Nagy János Yancha –billentyűs hangszerek, Frankie Lato - hegedű és Joubert Flóra - dob. 2018 tavaszán jelent meg a “Debussy 100” című CD-jük, Vincent Mascart francia szaxofonművész közreműködésével. Az év novemberében pedig “50” címmel új albumuk, melyen neves vendégművészek: Dominique Di Piazza – basszusgitár és Mike Stern – szólógitár, Gereben Zita - ének is hallhatók.

Ennek az albumnak a bemutatója lesz december 9.-én a Fonó Budai Zeneházban. Itt hangzik el először élőben ez a program. A lemez a Gramy Records gondozásában jelenik meg a CD.

“A lemezen elhangzó kompozíciók nagy részénél írásakor igyekeztem a zenekari tagokra írni a dalokat. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy évek óta játszhatok Dominique Di Piazzával, nem csak koncerten de a nyaranként megrendezett Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Táborban is velünk van a tanári karban. Mike Stern-nel 2017 nyarán a Balkán Union tagjaként játszhattam együtt a Nisville Jazz Fesztiválon és ez a közös koncertélmény hozta a lemezen való együttműködést.”

 
“Frankie Lato és jómagam, idén lettünk 50 évesek, innen a lemez címe. Zenénkben a folyamatos játékra, incselkedésre, meglepetésre, a megszokottól való eltérésre és a "rosszalkodásra" törekszünk. Nem emlékszem, mikor akartam zenész lenni, mikor kezdődött. Azt tudom, hogy a tipikus mi leszel, ha nagy leszel kérdésre először zenebohóc volt a válaszom. Szóval a zene mindig a játékot, a pajkosságot jelentette. Bármennyire is komolyan veszem és ez tölti ki az életem , ha kell, bármikor elviccelem.”

“Sokféle zenét játszottam, írtam az elmúlt években, kortárs baboperat, filmzenet, protestáns énekek feldolgozását, jazz rockot. Szerettem volna választ adni arra a kérdésre, hogy melyik vagyok leginkább én. Ez a mostani zenei anyag tükrözi ezt leginkább. Egyfajta öndefiníció ez az album. Az egy külön ajándék számomra, hogy ilyen csodás társaim vannak ebben, mint Frankie Látó és Joubert Flóra. A két fantasztikus világhírű muzsikus Mike Stern és Dominique Di Piazza pedig tovább emeli ezt az érzést.” - Nagy János

 

Közreműködik:
Nagy János - zongora
Frankie Lato - hegedű
Joubert Flóra - dob

 

Vendég:
Gereben Zita - ének
Nagy Milán - basszusgitár

 

 21:00 Ephemere

Az Ephemere egy - hivatalosan 2020 óta működő zenekar. Állandó tagjai Caussanel Izabella és Orbay Lilla, akik jazzénekesi, konzervatóriumi ismeretségük során kezdtek el együtt dolgozni. Egymás által inspirálódtak és újabbnál újabb ötletek születtek. A duó egy jazz kereteken belül népzenei elemekkel megáldott, néhol populárisabb behatásokkal fúzionált, gyakran vendégzenészekkel kiegészülő formáció.

Közreműködik:
Caussanel Izabella - ének
Orbay Lilla - ének
Telgdi Gáspár - Harmonika
Arday Dani - bőgő
Sebestyén Patrik - trombita

A belépés ingyenes.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat