Kamasz táncház a Sarjú Bandával


Az Esemény időpontja: 2018-04-28 18:00

Szólj a szüleidnek, hogy tízre otthon vagy!


Kamasz táncház a Sarjú Bandával, a 2016-os Fölszállott a páva televíziós néptáncos és népzenei vetélkedő hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájának győzteseivel.

Kamasz táncházunkban havonta egyszer a tizenévesek mulathatnak egyet kora esti kezdéssel. A táncházba várjuk a táncolni már tudók mellett azokat is, akik most ismerkednének a néptánccal, a táncházzal.

Tánctanárok: Bacsó Lilla és Darabos Péter

Házigazda: Sarjú Banda

Az este vendégei: Salamon Beáta és a váci Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium népzenész növendékei.

 

A Kamasz táncház keretében az este folyamán három indiai zenész is bemutatkozik:

Parvathy Baul Nyugat-Bengáliából származó énekes, festőművész és mesélő. 1995 óta ad elő szülőföldjén, Indiában és szerte a világon. Gyermekkorától részesült zenei és táncoktatásban, majd vizuális művészeteket tanult Santiniketanban, a hazánkban is jól ismert indiai költő, Rabindranath Tagore által alapított Kala Bhavan Egyetemen. Itt hallotta először későbbi mesterének, Sanatan das Baulnak a koncertjét, amelynek hatására az évezredes bául hagyomány útjára lépett. A bengáli bául lényegében a jógik, szúfik és misztikusok gyakorlatához kapcsolódik. Arra szolgál, hogy megélhessük a nagy szentek dalokban elbeszélt bölcsességét. A mai napig élő hagyomány, amely napról napra tovább fejlődik Bengálban a kortárs bául mesterek költészetében. Küldetése, hogy emlékeztessen, ráébresszen az egyetemes szeretet virágjára, amely minden szívben kinyílhat kaszttól, társadalmi osztálytól, vallástól vagy bármely más, emberek alkotta határoktól függetlenül.


 

 

 

 

Satyananda Das régi bául dalokból álló gazdag repertoárjáról híres, valamint hagyományon alapuló improvizációiról és dinamikus, kifinomult táncáról. Bhaba Pagla bául költő számos versét megzenésítette, ezeket sok más énekes is kedveli és az ő dallamaival adja elő. Satyananda sokat utazott Indiában és szerte a világon. Saját magát kíséri az ektár, duggi és gungur hangszerekkel.

 

 

 

Lakshman Das 1973-ban született Arowa faluban. Már kora gyermekkorában az éneklés és a zene felé fordult érdeklődése. Ezt látva apja hét éves korában elvitte őt a neves bául mester, Sudir Gosai ásramjába, aki megadta neki a beavatást, és a továbbiakban spirituális gyermekeként ő nevelte fel. Lakshman erőteljes előadó, csodálatos energiájú koncertjeiről ismert. Az anandalahari és a dutár hangszereken kíséri énekét. Számos helyen fellépett Indiában, Franciaországban, Tajvanon, Svájcban és Bangladesben.

 

Ingyenes program

 

 


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak