Mohammad Reza Mortazavi szóló, Kerekes Band, Zoord

Mohammad Reza Mortazavi szóló, Kerekes Band, Zoord

Az Esemény időpontja: 2019-12-2720:00

Mohammad Reza Mortazavi


Mohammad Reza Mortazavi fellépései messze felülmúlják azokat az elképzeléseket, amit egy ütőhangszeres koncerttől várunk. Hagyományos perzsa kézidobokon (Tonbak és Daf) játszik, egyedülálló módon: nagy virtuozitással fűzi össze a táncritmusokat, uptempo ütéseket és transz-szerű textúrákat. A dallamok látszólag végtelen ritmikus variációkban fonódnak össze, így valóban hipnotikus hangvilágokat hoznak létre. Mortazavi csodálatos zenei palettája a lágy és a lassú melódiáktól  egészen a gyors, dinamikus és változatos dallamokig terjed.

Mohammad Reza Mortazavi  szólistaként egész zenekarnyi hangokat állít elő, pusztán két kezével. Játéktechnikája és a hangok széles spektruma együtt teszik lehetővé a ritrikus ritmusok, a kifinomult dallamok és a polifonikus kompozíciók egyidejű lejátszását.

 

A perzsa muzsikus és zeneszerző hosszú utat tett meg eddigi pályája során onnan, hogy kilencévesen megnyerte a hazai Tonbak versenyt, addig hogy mára már az egész világon koncertezik és nagy sikereket ér el. A Roskilde fesztiválon többezres táncoló tömeg előtt lép fel, a Berliner Philharmonie-ben koncertezik,  tánc- és színházi produkciókban közreműködik az egész világon - így nem meglepő, hogy a közönség, a kritikusok és a média egyetértenek abban, hogy Mohammad Reza Mortazavi valóban egyedi élmény!

 

 

Kerekes Band


“Naprakész, okosan felépített, újító zene.”
( Songlines magazin UK )

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig 25 évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve a riffközpontú furulya és koboz témákkal, másnéven Ethno Funk.

A kezdetektől kísérletező ötösfogat hangzása azonban legalább annyira ered a rockzenéből, mint a hagyományos pásztorzenéből. A furulyahangzás spektrumát kitágító Fehér Zsombor, nemcsak a gyimesi népzenét, hanem Jimi Hendrix gitárhangzását is hosszasan tanulmányozta, hogy egy olyan sajátos pszichedélikus, riffes játékot fejlesszen ki, ami a zenekar egyedi soundját adja. A táncházakban edződött, de a rockzene energiáiból táplálkozó koboz és brácsa lüktetése, Námor Csaba és Csarnó Ákos kezében tovább erősíti a hagyományos zene béklyóitól megszabadult ethno funkot, ami végül a hazai stoner nagyágyú, Sohajda Péter, és a kettő-négy specialista, Fehér Viktor kezében formálódik egésszé.

Chemtrailezett gyimesi hegyilevegő szakértő kezekből szórva.

Tagok:
Fehér Zsombor - furulya, ének
Námor Csaba - koboz
Csarnó Ákos - brácsa, vocal
Sohajda Péter - basszusgitár, vocal
Fehér Viktor - dob, vocal
 

 

 

Zoord

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, Szilágyi Áron.

A Zoord zenekar izgalmas évet zár idén is. Koncerteztek Kínában, Erdélyben, Európa több pontján, s olyan kiváló hazai fesztiválokon léptek fel többek között, mint a Sziget, a Fishing on Orfű, a Budapest Ritmo vagy a sárvári Nemzetközi Folknapok. Talán nem véletlen, hogy a doromb-dob-hegedű trió készülő új lemeze is az utazás témakörét boncolgatja. Olyan zenei kalandra csábítja a hallgatót, ami kárpát-medencei gyökerekből táplálkozik, elkalandozik az ázsiai sztyeppékre, megáll a csillagok alatt transzban táncolni, majd tovalibben. A zenekar az új lemez anyagát is a varsói Rafal „Praczas” Kolacinskyvel, az egyik legjobb világzenei producerrel közösen készíti.

 

 

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat