Krubavi Trió á la Makám, Dresch Vonós Quartet

Krubavi Trió á la Makám, Dresch Vonós Quartet

Az Esemény időpontja: 2020-11-2719:00

19:00 KRUBAVI TRIÓ á la MAKÁM

A Makám mellett a zeneszerző-énekes-gitáros Krulik Zoltán figyelme Ady költészete kapcsán új műfajok felé fordult. Már a Budapest éjszakája szól című tavaly kiadott Ady-lemez egy-egy songjában is feltűnt a karcos férfihang, s most a Krubavi Trió dalait is mind ez a tónus jeleníti meg, csak pillanatokra hagyva feltűnni, mint fátylat, a női kórust, a fúvósok szurkálását, a hegedű sikolyait a tempós gitárok, a virtuóz zongora-, harmónium- és Hammond orgona mellett. A sanzon hangján szólalnak meg a többségében ismeretlen Ady versek, akárcsak Somlyó Zoltánnak a múlt század elejét idéző költeményei és a Robinzon Kruzo álcájába bújt szerző saját szövegei.

Az este közreműködői:
Krulik Zoltán - ének, gitár
Vincze Pál - szintetizátor
Bata István - basszusgitár
Bede Sári - vokál
Kuczera Barbara - hegedű
Eredics Dávid - klarinét, kaval, tárogató, szaxofon

 

 

20:30 Dresch Vonós Quartet

Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világot képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk tartása adja azt a fundamentumot, amely biztos alapot nyújt a jazz szárnyalásához, improvizálásához. Felvételei, amelyek alapvetően instrumentális jellegűek, nemcsak a népi dallamokat idézik, hanem azok szövegei is hallhatók. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert, nemzetközi szinten az elsők között jegyzett muzsikus.

A Dresch Quartet évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit a kvartett koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.


A zenekar tagjai:
Dresch Mihály- szaxofon
ifj. Csoóri Sándor - hegedű
Bognár András - nagybőgő
Zimber Ferenc - cimbalom

 

 

 

Jegyár: elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft

 


 


Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat