Makám lemezbemutató, Novák Péter és az Etnofon, Folksz
Az Esemény időpontja: 2019-11-1619:00

Az est programja:

19:00-19:40 Folksz
20:00-21:00 Makám lemezbemutató koncert
21:20-22:30 Novák Péter és az Etnofon

 

MAKÁM – lemezbemutató koncert

 

 

Idén 35 éves a Krulik Zoltán vezette legendás Makám zenekar, akik évtizedek óta meghatározó szereplői a hazai világzenei életnek. Akkor kezdtek el világzenét játszani, amikor ez a fogalom - ha úgy tetszik, műfaj -, még nem volt ismert. Egyszerűen a tradíciók ismeretében és tisztelete mellett kezdtek el játszani modern és saját zenét, olyan dalokat, amelyeket ma is több generáció énekel! Munkásságukat két tucat lemez jellemzi, az utóbbi évtizedben a népdalénekelés kiemelkedő alakjai léptek fel a zenekarral, így Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ági, Lázár Erika. Alig van olyan része a világnak ahol ne jártak volna és az utóbbi időben alig van olyan év, hogy ne jött volna ki új zenei anyaguk. Fáradhatatlanul aktívak, alkotók, mert aki ilyen zenét játszik, az soha nem fárad el!
Idén az éppen 100 esztendeje eltávozott Ady Endre előtt tisztelegnek műsorukkal és új lemezükkel, amellyel bejárják az országot, számos helyszínen lépnek fel. 

 

A lemez címadó dala Ady Budapest éjszakája szól című versének címe, amelyről Térey János így ír:
„Adynál majdnem minden ropogósan új. A radikális társadalmi program, az imádva megvető magyarság-kép, a »héjanász« jellegű, vagyis szabados, kispolgári konvenciókra fittyet hányó párkapcsolat piedesztálra emelése. A grammatika, a zsoltáros ismétlések, a képi arzenál (modorosnak mondták és mondják, pedig csak saját nyelvet beszél, bosszantó túlzásaiban is). Ha lefejtjük verséről a modor páncélját, ha csupaszon látjuk Adyt, fölkavarnak megrázó emberi közlései. És új popsztár-magatartása is! Egyik roppant extrém versében a vershős koporsón lovagol, mintha egy Marilyn Manson-klipet látnánk. Írt parti-himnuszt is az amúgy lenézett főváros vigalmi negyedéről: Budapest éjszakája szól.” – írja Térey János.

„Ady volt az, akiben teljes lett az idő, aki megfordította a világot, a magyar glóbuszt, aki köré gyűlt a századforduló új nemzedéke, s akihez viszonyulva mindenki tudta a helyét – írták kor- és eszmetársai, pályatársai, mivel volt bátorsága írni az addig ki nem mondott tabukról, a lét szörnyű zavaros és véres élményeiről. Ady klasszikussá vált „nagy” versei mellett, mint a A föl-földobott kő, Párisban járt az Ősz, Őrizem a szemed, Adja meg az Isten – rejtőző kincseket is bemutatva megidézzük a költő és korának szellemét a szó, az ének és zene eszközeivel.” – vallják az alkotók a lemezen.

Magyar Bori - ének
Krulik Zoltán - ének, gitár
Kuczera Barbara - hegedű
Vázsonyi János - szaxofon
Bata István – basszusgitár


Közreműködik: Varró Zoltán - ütőhangszerek

 

 Folksz

A Folksz zenekar Magyarország egyik legeredetibb ethno jazz fusion formációja, sikeresen ötvözi a népzenét a mai modern fúziós zenével.

A zenekar alapítója, és a kompozíciók szerzője Várnai Dániel gitáros,
Kerekes Enikő, Annus Réka - ének
Mayer József – nagybőgő
Pfeiler Ferenc – dob

 

 

 

Novák Péter és az Etnofon

A Fonóban tartott nagy sikerű nyilvános főpróba és a 6 állomásos nyári turné után ősszel is töretlen lendülettel koncertezik tovább a zenekar. Az Etnofon Brassótól Brüsszelig című produkciójában helyet kapnak újragondolt Kimnowak dalok, megzenésített Nagy László versek és persze Kiss Ferenc szerzeményei is.

Kiss Ferenc világzenei formációjával már többször lépett fel vendégként Novák Péter, most viszont a repertoárt és a hangzást is hozzá igazították. A zenei világ rockosabb lett, és a Kiss Ferenc szerzemények mellett helyet kaptak benne Novák Péter és a Kimnowak dalai is, melyek a közönség soraiban pajtától a nagy színpadig osztatlan sikert arattak.
A zenekar tagjai: Kuczera Barbara, Szokolay Dongó Balázs, Küttel Dávid, Gyulai Csaba, Nyíri Sándor, Braun László, az alapító Kiss Ferenc, valamint a frontember, Novák Péter.

 Jegyár: elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat