Palócföld színei: Pál István 100 emlékkoncert

Palócföld színei: Pál István 100 emlékkoncert

Az Esemény időpontja: 2019-11-0820:00

Pál István, Madách-díjas nógrádi pásztor, a Népművészet Mestere, mint az utolsó dudás, és mint a palóc duda- és pásztorhagyományok egyik legmeghatározóbb szereplője 2019-ben ünnepelné 100. születésnapját. Az évforduló alkalmából kerül megrendezésre a 'Pál István 100' emlékkoncert, amelyen egykori tanítványai lépnek fel emléket állítva a mesternek.

Pál István 1919-ben született a Nógrád megyei Kétbodonyban egy kilenc gyermekes család első fiúgyermekeként. Családja kizárólag pásztor felmenőket tartott számon, így szinte belenőtt a pásztormesterségbe. Pál Istvánt 1992-ben fedezték fel a népzenekutatók. Ettől kezdve rendszeresen jártak hozzá néprajzi gyűjtők, furulyázásáról, dudálásáról, énekeiről számos felvétel készült. Egész életében egyetlen dolog éltette: hogy minél teljesebben átadhassa zenei örökségét. Ebben is az apai példa - általánosabban a pásztorősök példája - érvényesül. Az a szemlélet, mely szerint a tudással az átadás kötelezettsége is együtt jár.

 

"Nemzetünk' bővebb ismérete végett szükséges volna hazánknak minden tájabéli nevezetesebb népeit egyenként szemre vennünk, és azoknak valamennyi különösségét feljegyeznünk. (...) A' mi engemet illet, csekély tehetségem szerént ezen czélra ügyelvén szívesen kinyilatkoztatom tapasztalásimat, és a' Palócz Magyaroknak a' kik köztt születtem és nevelkedtem, és a' kik eránt, tőlök távúllétemben is szűntelen való figyelemmel voltam, nyelveket és szokásaikat híven ábrázolom."
A palóc néprajzi csoport sajátosságai éppen kétszáz esztendeje foglalkoztatják a magyar közvéleményt. Idén ugyanis kétszáz esztendeje annak, hogy egy Hont vármegyében, ott is Csáb falujában született klerikus, Szeder Fábián - a Tudományos Gyűjtemény első kötetében közzétett felhívásra - megjelentette A' palóczokról című írását. A történeti Felföld e sajátos tájnyelvvel bíró társadalmi csoportja máig őrzi hagyományait, melyekből most, a kerek évforduló okán, a Fonó Budai Zeneházban is megmutatunk egy csokorra valót. Szokásaikat és hagyományos műveltségük egyéb értékeit "híven ábrázolni igyekezvén", éppen úgy, amint Szeder Fábián tette kétszáz esztendővel ezelőtt...

Dr. Agócs Gergely - népzenész, népzenekutató, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa

 

Közreműködők:
Bese Botond - duda
Dóra Áron - furulya
Juhász Zoltán – duda, furulya
Nagy Gábor – duda, furulya
Milus Fruzsina – ének
Kovács József és Kovács-Jelinek Emese – tánc

 Jegyár: 1000 Ft

 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat