Páva Klub

Páva Klub

Az Esemény kezdete: 2021-12-0319:30 Az Esemény vége: 2021-12-0320:30

 

PÁVA KLUB

Volt egy öregapó...

Dr. Salamon Soma előadása

Bartók 1914-es Maros megyei gyűjtőútjáról

 

Bartók Béla 1914. áprilisában végzett népzenei gyűjtést Maros-Torda megyében. Útja a Felső-Maros vidékének román népességű területei felől a Marosszéki és Felső-Maros menti magyarság és a szomszédos román népesség nyelvi-etnikai határvonalán keresztül a Nyárád mente magyarlakta területeire vezetett, így bőségesen merített a magyar s a román anyagból egyaránt.


Az 1914-es áprilisi utazás volt Bartók utolsó nagy erdélyi gyűjtőútja az I. világháború kitörése előtt, a pár hónappal később kezdődő világégés, s az azt követő történelmi folyamatok végleg megváltoztatták a parasztzenének azt az állapotát, amit az itt készített felvételek máig híven őriznek. Korai keletkezése dacára a gyűjtés hangszeres anyaga, s azon belül kiemelten a furulyás dallamok reprezentatív képét adják a térség hangszeres zenéjének, s remek terepet biztosítanak az egymás mellett élő két etnikum zenei összehasonlításához.


Salamon Soma doktori kutatása az 1914-es gyűjtés furulyadallamainak összehasonlító elemzésével térképezte fel a terület interetnikus zenei kapcsolatait, az egyes régiók egymáshoz ezer szállal kötődő dallamait, a hangszerjáték izgalmas és elvont rejtelmeit.

Az est a Fonó és a Nomád Nemzedék Kft. közös produkciója, az EMET Csoóri Sándor Alap támogatásával.

Az esemény zenés-táncos rendezvénynek minősül, így védettségei igazolvány felmutatásával látogatható (Applikációt is elfogadunk.)

 

Jegyár: 1000 Ft (melyre az eseményt követő táncházba is be lehet lépni!)

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat