Sokratis Sinopoulos Quartet (GR), vendég: Lukács Miklós

Sokratis Sinopoulos Quartet (GR), vendég: Lukács Miklós

Az Esemény időpontja: 2019-11-0420:30

 VÁLTOZÁS!
Sajnos a koncerttel kapcsolatban van egy rossz és egy jó hírünk:
A rossz hír, hogy a quartet egyik tagja (Yann Keerim, zongorista) egészségi problémákkal küzd, ezért nem fog a zenekarral fellépni.
Jó hírünk viszont, hogy Sokratis Sinopoulos, valamint Dimitris Tsekouras basszusgitáros és Dimitris Emmanouil dobos továbbra is töretlen lelkesedéssel készülnek a hétfői koncertre, és még többet fognak Lukács Miklóssal játszani, aki ezen az estén a vendégük lesz a színpadon.

 

 

 

"Amikor a Sokratis Sinopoulos játszik, látom, ahogy a történelem összecseng a húrok ősi hangjaival."
Charles Lloyd

 
Sokratis Sinopoulos egy a bizánci korból származó hangszer, a líra kortárs mestere. Játéka finom és árnyalt, mégis nagyon kifejező, hangszeres jártassága széles körben elismert. Sinopoulos zökkenő nélkül lépi át a jazz és a klasszikus zene határait, miközben hű marad a görögök és a Földközi-tenger keleti hagyományaihoz.


Olyan nevekkel hallhattuk már élőben és felvételeken játszani, mint Charles Lloyd, Ara Dinkjian, Loreena McKennitt, Eleni Karaindrou és Jean Guihen Queyras. Minden megszólalásán érezhetőek egyedi stílusjegyei, a hagyományostól kezdve a kortárs nemzetközi repertoárig.


Az Athénban született Sokratis Sinopoulos klasszikus gitárt, bizánci zenét és a népdal tanulmányokat folytatott, mielőtt 14 éves korában felfedezte magának a lírát, ez utóbbit Ross Daly irányítása alatt. Sinopoulos figyelemre méltó tehetsége azonnal nyilvánvalóvá vált, és egy éven belül csatlakozott a Daly Labyrinth csoportjához. Ezután számtalan zenész felvételéhez hozzájárult a világ minden tájáról. Sinopoulos 1999-ben elnyerte a fiatal művészek Melina Mercouri díját. 2010-ben kezdett el együttműködni az amerikai Charles Loyddal, ez a tapasztalat mély hatást gyakorolt rá, új irányok felé ösztönözve őt. Ekkor alakította meg a Sokratis Sinopoulos Quartet-et. Zenészként és zeneszerzőként végzett tevékenysége mellett Sokratis Sinopoulos részt vett a Domnia Samiou görög népzenei szövetség megalapításában és kutatásaiban. Jelenleg egyetemi docens a Thesszaloniki-i Macedón Egyetem Zenetudományi és Művészeti Tanszékén. 


A Sokratis Sinopoulos Quartet Yann Keerim zongoristából, Dimitris Tsekouras basszusgitárosból és Dimitris Emmanouil dobosból áll. A kvartett debütáló albuma 2015-ben jelent meg „Eight Winds” címmel, és világszerte kiváló véleményeket kapott. Négy évvel később később tértek vissza a Metamodal című albummal. Mindkét lemezt Manfred Eicher készítette az ECM Records számára.

 

 

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

 

 

Sokratis Sinopoulos - lyra
Yann Keerim - piano
Dimitris Tsekouras - bass
Dimitris Emmanouil - drums

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat