ELMARAD! Táncháztalálkozó 2020 - Mezőség koncert és nyitótáncház 6 bandával
Az Esemény időpontja: 2020-03-2019:00

FOLKARÉNA 2020 - XXXIX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár - nyitó este

„HALLJUNK SZÓT...!” – koncert és nyitótáncház

 

 19.00- A lélek szivarfüstje - legszebb mezőségi muzsikák, táncok
20.30- Táncház hajnalig

A lélek szivarfüstje - legszebb mezőségi muzsikák, táncok

Mezőség
A széki magyar végtelen hullámzása magával ragad, a forgó párok a mi kerengő derviseink. A lassúban a nő és férfi összeolvad, s egy, mint valaha volt a platóni világban. Szovát keservesei a lélek végtelen szabadsága, hogy fájdalmát kifújja. Az ének a lélek szerelme, ahogy Csete Árpád, a szováti pásztor mondta. Meg azt is, hogy tele van a lelkem szivarfüsttel! Boncida ritka magyarja, Válaszút lassú magyarja az érett férfi imája, himnusz a férfi lélekhez. Büszkeség, erő, fegyelem, méltóság. A füzesi fogásolás és csárdás nóták a legszelídebb embert is szent őrületbe hajszolják, a palatkai muzsikára pedig a halottak is páros lábbal rúgják ki a koporsódeszkát. Ha vastaghúros szökős zakatol, nincs időnk elmúlni sem!
Egyetlen tájegység, s hagyományos műveltségünk mégis ezerarcú csodája!
Kedvenc mezőségi muzsikáinkat és táncainkat válogattuk össze falvanként, és fűztük füzérbe. Reméljük, nem csak a magunk örömére.
(Berecz István)


Énekes mesterek:
Hideg Anna - Ördöngösfüzes
Kádár Erzsébet - Magyarszovát
Takács Anna - Búza
Takács Piroska - Búza

Zenészek:
Bazseva
Erdőfű
Eszterlánc és a búzai asszonyok
Juhász Zoltán
Koncz Gergely és Fekete Antal “Puma”
Magyarpalatkai Banda és Kalász Máté
Üsztürü


Énekesek:
Juhász Réka
Kubinyi Júlia
Navratil Andrea
Nyitrai Mariann

 

Táncosok:
Appelshoffer János és Rémi Tünde
Hajdú Flórián és párja
Kádár Ignác és Nagypál Anett
Kele Kristóf és Gyetvai Júlia
Berecz István és párja

 

A Táncháztalálkozó a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, a világban bárhol máshol élő magyar közösségek, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében. A Táncház Egyesület által szervezett Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta minden év tavaszán – néhány vis major eset kivételével – a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében várja az élő népművészet, a városi táncházmozgalom és az ahhoz kapcsolódó társművészetek kedvelőit. Szakmai partnereink részvételével, támogatóink segítségével a Táncháztalálkozó – mint az egyik legjelentősebb hazai folkfesztivál – 2010-ben és 2016-ban a Magyar Fesztivál Szövetség pályázatán folklór kategóriában elnyerte a Kiváló Fesztivál minősítést. Az Európai Fesztivál Szövetség döntése értelmében a Táncháztalálkozó felkerült a minősített európai kulturális fesztiválok 2017–2018-as listájára.

Az esemény honlapja: www.tanchaztalalkozo.hu

Jegyár: 1500 Ft

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat