Jön az új Cimbaliband lemez: Ablakimba

2011-11-17 12:49:30

(...) a mostani lemezen a cimbalom nem csak megszokott környezetében, hanem latinos bossa-novában, vagy török dallamban, vagy akár rock’n’rollban is megszólal, (...)

"“A népzene tehát a természet tüneménye” - mondta Bartók, és lekapcsolta gramofonját mellyel éppen Pest-megyei Tura község határában rögzítette az Ablakimba, ablakimba című népdalt. Gyűjtőútjai során rengeteg muzsikát hallott, de legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy a modern civilizáció milyen hatással lesz majd a népzenére. Ahogy a gramofonból száz év alatt mp3 rögzítő lett, úgy módosult a népdal fogalma is napjainkra.
A Cimbaliband utazásai során számtalan országban járt, még ha nem is végzett mindenhol népzenei gyűjtést, mint ahogyan Bartók tette. Viszont a banda tagjai együtt muzsikáltak az évek során magyarokkal, románokkal, spanyolokkal, szerbekkel, olaszokkal, és még folytathatnám a népek, és műfajok sorolását, szinte a végtelenségig. Mindenhonnan hoztak magukkal egy kis szuvenírt, zene formájában.Így a mostani lemezen a cimbalom nem csak megszokott környezetében, hanem latinos bossa-novában, vagy török dallamban, vagy akár rock’n’rollban is megszólal, így talán még találóbb lehet az újságírók által Unger Balázsra aggatott titulus, “a cimbalom Chuck Berryje”.
Nem szabad elfejeltkezni a banda többi tagjáról sem, akik egyre kiforrottab stílustban muzsikálnak, garantálva ezzel az eredeti Cimbaliband hangzást. A korongon pedig igazi uniqum Fereczi Gyuri blues-szájharmonikajátéka a páratlan lüktetésű balkáni zenében, vagy a varázslat melyet a Csík zenekar fúvósának Makó Péternek köszönhetünk a lemez több összeállításában. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti Kelet- európai cimbalom Rock’n’Roll!
" (Unger Balázs)

Cimbaliband: Idegenföld by fonosound

Lemezbemutató koncert
Millenáris. 2011. december 3. · 19:30
Előzenekar: Tárkány Művek

Cimbaliband
Szita Eszter - ének
Unger Balázs – cimbalom, ének
Boda Gellért – hegedű, tölcséres hegedű
Pataj Péter – nagybőgő, basszusgitár
Unger Gergő – gitár, vokál
Horvát Dániel – dob, derbuka, cajon, kanna
Agatics Krunoszláv “Kico” – harmonika

Vendégek:
Makó Péter – szaxofon, tárogató (Csík zenekar)
Tóth Gergely – brácsa (ex-Dűvő)
Solymosi Máté – hegedű (a Cimbaliband állandó vendége)
Fricska Táncegyüttes (Moussa Ahmed csapata)
+ MEGLEPETÉS VENDÉG!


2011.11.17.


Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak